Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal? — Bogdán László

2009. augusztus 15., szombat, Máról holnapra

Kedden a pénzügyminiszter bejelenti, hogy a Nemzetközi Valutaalap ultimátumot adott. Zárójelben: az IMF a román média régi mumusa, most is dühtől fuldokolva bírálják némely hírmagyarázók, noha nem a valutaalap kényszerítette rá hitelét Romániára, hanem a válság szelétől megcsapott ország kérte, s az illetékesek, így Pogea pénzügyér is, nagyon jól tudják: a szigorú feltételeket bizony be kell tartani, másképp ugrik a pénz!

Hamarosan l5 000 közalkalmazottat kell elbocsátani (az amúgy felduzzasztott négymilliós közalkalmazotti keretből), és tervezik szeptembertől decemberig a közszférában dolgozók havi tíznapos kényszerszabadságolását is. Közérthetően: az alkalmazottak tíz napra fizetés nélküli szabadságra vonulnak. Így igyekeznek megtakarítani a valutaalap által követelt, mintegy milliárd eurót. Megjelenik két napra rá a munkaügyi miniszter, akinek láthatólag fogalma sincs az egészről, mondja ugyan, hogy igen, hát Pogea tényleg beszélt valamit (?) az egyik kormányülésen, de ő csak úgy tudná elfogadni a kényszerszabadságolásokat — és kizárólag szeptemberre —, ha előbb egyeztetnének a munkavállalókkal, ha megegyezésre juthatnának a hír hallatán érthetően felhördülő szakszervezetekkel is, hiszen a tíznapos fizetés nélküli szabadság jogtalan, s a pénzügyminiszter nagyszabású terve csak akkor hajható végre, ha ebbe az érintettek is beleegyeznek. A megegyezésre egyelőre semmi esély.

Erről a kormányról, az érthetetlen, átgondolatlan, idegborzoló és képtelen intézkedéseiről sokat beszélnek mostanában. És a miniszterek pazarló költekezéséről még többet. Szó esik töketlenkedéseikről is (bocsánat, ez a hozzá nem értés egyik népi szinonimája!). Talán a miniszteri hozzá nem értés (hiszen a csőd szélére juttatja lassan a kivérzett országot) is megérne egy fesztivált... abból a 376-ból, amelyet augusztusra terveznek.

Az egyik jeles román közgazdász szerint az idei helyzeten nem az elbocsátások és a kényszerszabadságolások segíthetnének, hanem a korrupció időszakos felfüggesztése és megszüntetése. Ha egyszerre határoznák el a román közszolgák, hogy szeptemberben, mondjuk, nem lopnak. Ugyanis a korrupció és a közpénzek nagyvonalú kezelése miatt közel ötmilliárd euró csordogál el szőrén-szálán, csak a jó Isten tudja, hova. Miközben az államfő vezérletével keresztes háború folyik a korrupció ellen, Boc kormányfő elkeseredetten jelenti ki, hét hónapja nem történik semmi, ellenségei, irigyei hajszája közepette képtelen keresztülvinni nemes terveit. Hamvába hull a jó szándék. Ha ez igaz, azonnal le kellene vonni az egyetlen következtetést…

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2009-08-15: Közélet - x:

Kezdődik a pótérettségi

Háromszáznegyvennégy idei és ötvenöt korábbi végzős kezdi meg hétfőn a pótérettségit.
2009-08-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi
id. IMREH ELEMÉR
szerető szíve életének 67., házasságának 38. évében 2009. augusztus 13-án türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni.
Temetése 2009. augusztus 16-án 15 órakor lesz a kézdivásárhelyi református ravatalozóháztól római katolikus szertartás szerint az új refomátus temetőben.
A gyászoló család
575