Névsorolvasás — Farcádi Botond

2009. augusztus 25., kedd, Máról holnapra

Miután az elmúlt napokban, hetekben úgy tűnt, végképp sikerült a pártpolitika örvényébe süllyeszteni az autonómiatörekvések szempontjából fontos székelyföldi önkormányzati nagygyűlést, a közvélemény pedig már-már pálcát tört az erdélyi magyar politikai elit fölött, az erdélyi magyar szervezetek vezetői visszakozni látszanak, korábbi, harcias nyilatkozataik helyett békésebb, kompromisszumra hajló hangot ütöttek meg.

Az RMDSZ sietett pontosítani: szeptember 4-i csíkszeredai rendezvényükre meghívják a Magyar Polgári Párt képviselőit is, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szintén amellett érvelt, hogy mindkét pártnak ott a helye, a Székely Nemzeti Tanács pedig arra buzdítja az önkormányzati képviselőket, mindkét nagygyűlésen vegyenek részt.

A két rendezvény körül kialakult áldatlan helyzetben jelenleg valóban ez tűnik az egyetlen járható útnak, ha nem akarják, hogy a székely parlament előfutáraként emlegetett nagygyűlés a széthúzás, a dac, a hiúság, a pártpolitikai érdekek, a párbeszédre való képtelenség miatt súlytalanná, jelentéktelen összejövetellé váljék. Pedig erős üzenetre, párthovatartozástól függetlenül egységesen felsorakozó önkormányzati képviselőkre, jól kidolgozott dokumentumokra, elszántságra lenne szükség ahhoz, hogy a választási kampányokban minduntalan visszatérő autonómiatémából valós küzdelem váljék, a bukaresti hatalom számára pedig csak akkor válhatna megkerülhetetlenné az önrendelkezési igény, ha azt a székelyföldi közösség választott vezetői révén határozottan, félreérthetetlenül, egységesen kinyilvánítja.

Az önkormányzati nagygyűlés erre teremt lehetőséget. A széthúzás üzenetéből, meddő vitából, mentségekből, kifogásokból, gyanúsítgatásokból és vádaskodásokból hallott már eleget az elmúlt hetekben az erdélyi magyar választópolgár. Többé nem kíváncsi rájuk. Azt ellenben joggal várja el, hogy a szavazata révén képviseletével megbízott önkormányzati képviselők ne pártjuk, hanem a közösség érdekei szerint járjanak el, a nemzeti célkitűzésekből pedig ne próbáljanak politikai tőkét kovácsolni alakulatuk számára.

Szeptember 4-én és 5-én Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen névsort olvasnak. Aki valóban az autonómiáért kíván tenni, jelennel válaszol.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2009-08-25: Közélet - x:

A hozzáállásért aggódjanak, ne a munkaidőért (Nyolcórás orvoslás) — Fekete Réka

A kórházakban dolgozó orvosoknak egy hét múlva át kellene térniük az egységesen nyolcórás munkanapra, de az egészségügyi minisztérium vonatkozó határozatáról az érintettek mindeddig csak sajtóhírekből értesültek. A sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban több mint száz orvos munkaprogramját kellene átszervezni, ami legsúlyosabban a röntgenosztályt érintené, ahol a sugárveszélyre való tekintettel az alkalmazottak jelenleg csökkentett munkaidőben dolgoznak.
2009-08-25: Közélet - x:

Légiesült határok? (A múlt hét) — Kuti János

Mivel Sólyom László szomorú tapasztalatokat szerzett, amikor hozzánk akart repülni, és nem engedélyezték leszállni, ezért dönthetett úgy, hogy Észak-Komáromba autóval utazik. De az éber szlovákoknak ez olyan rosszul esett, mint üveges tótnak a hanyatt esés, ezért nem engedték be, még gyalogosan sem.