MagaslesA Băsescu-klán - Bogdán László

2009. augusztus 26., szerda, Közélet

Nincs nap a Băsescu elnökhöz, családjához (fivéréhez, lányaihoz), klánjához, az általa felfedezett és futtatott politikusokhoz köthető botrányok nélkül, amelyek, akárhogyan is védekezik az államfő, fokozatosan erodálják népszerűségét.

Most újra testvére, Mircea Băsescu került az érdeklődés előterébe, a Bursa című lap — érdekes, hogy Băsescu agilitása elnökségének évei alatt mennyire az államfő személye ellen fordította az írott és az elektronikus sajtót! — fedezte fel, hogy a rendkívül vállalkozó szellemű testvér, aki maximálisan használja ki fivére pozícióját és az ehhez köthető személyi kapcsolatokat, szívesen, szellemesen, ötletesen él a román korrupció fő mozgatóerejének tartott „kapcsolati tőkével", ezúttal a sokat vitatott ingatlanspekulációi mellett, gondolván egy nagyot és merészet, a busásan jövedelmező fegyverüzletbe szállt be. Részvényeket vásárolt — méghozzá azonnal a részvénycsomag harminc százalékát — abban a cégben, amely a román hadsereg fegyverzetének korszerűsítésére kiírt pályázatra spekulál. Ez már Traian Băsescunak is kissé sok volt, noha eddig a család és a klán ügyeit meglehetősen nagyvonalúan kezelte, és azonnal a Desintco nevű cégből való kilépésre szólította fel testvérét, keserű szókimondással jegyezve meg: az ellenségeitől még csak-csak megvédheti magát az ember, de a testvérével szemben ez már sokkal nehezebb. Ilyent sem hallottunk az elmúlt években Traian Băsescutól, de ha végiggondoljuk az ügyet, könnyen rájöhetünk, ezúttal saját fivére futtatta csőbe, ugyanis tudhatta volna, hogy az államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács elnöke, és funkciójából következően döntő a véleménye a román fegyverbeszerzésekben is. Ezúttal két fregatt felszereléséről s a román hadsereg fegyverzetének jelentékeny korszerűsítéséről van szó…

Ráadásul öntevékeny testvérén kívül, aki jelezte, hogy azonnal kilépett a cégből, a Desintco részvényesei közül másoknál is felmerült ama fránya összeférhetetlenség gyanúja. Az egyik részvénytulajdonos az a tábornok, aki a hadügyminisztérium fegyverkezési osztályának helyettes vezetője (!). De ez még nem elég, kiderült, hogy a részvényesek között van a gazdasági minisztérium fegyverkezési problémákkal foglalkozó igazgatójának huszonkét éves lánya is…Természetesen, mind a tábornok, mind a gazdasági igazgató érdekelt a beszerzésekben. Az államfő hét végén közlemény kiadására is kényszerült, amely leszögezi, hogy az idén alapított Desintco még egyetlen üzletet sem bonyolított le. Kérdéses, hogy fog-e, s részvényesei között továbbra is lesznek-e összeférhetetlenséggel alaposan gyanúsítható személyek?!

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2667
szavazógép
2009-08-26: Közélet - x:

Két út áll előttük, melyiken indulnak? (Székelyföldi önkormányzati nagygyűlés) - Farcádi Botond

Vélhetően többen lesznek a szeptember 4-i csíkszeredai székelyföldi önkormányzati nagygyűlésen, mint az egy nappal későbbi székelyudvarhelyi rendezvényen...
2009-08-26: Belföld - x:

Hírsaláta

ZEUSZ ACHILLES-SARKA. A nők és családja a gyenge pontjai Traian Băsescunak — jelentette ki Ion Diaconescu, a parasztpárt politikusa, volt politikai fogoly. Ráadásul a politikai paletta oly zavaros, hogy nincs ember, aki az elnökválasztás kimenetelét ma meg tudná jósolni — véli a kilencvenes éveit taposó politikus. (Ziare.com)