Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. augusztus 26., szerda, Belföld

Băsescu és testvére

Nem csitul a Traian Băsescu testvérének hadiipari vállalkozáshoz fűződő kapcsolatai körüli botrány, hiszen immár illegális robbanóanyag-exporttal vádolják Mircea Băsescut. Sorin Roşca Stănescu publicista és szerkesztő internetes blogján azt állította: Mircea Băsescu ,,hangolta össze" egy szigorúan titkos robbanóanyag-szállítmány nemzetközi csempészakcióját.

Ennek során öt hajórakományt kitevő robbanószer érkezett Thaiföldről a konstancai kikötőbe, ahol szét kellett volna szerelni a tölteteket. A publicista szerint azonban a rakomány a Vâlcea megyei băbeni-i laktanyába került, ahol újracsomagolták a robbanóanyagot, és a Romcargo Cereal Kft.-n keresztül továbbszállították. A címzett állítólag két terroristaszervezet volt. Úgy hírlik, a Romcargo Cereal főrészvényese, Bakri Imad Abdul Reda arab üzletember a Hezbollah libanoni terrorszervezet tagja. Az újságíró leszögezte, hogy vállalja a súlyos vádak jogi következményeit, azt állítva, hogy dokumentumokkal is kész alátámasztani állítását. Egy Corneliu Purcărea nevű vállalkozó, aki az egész szállítási ügyletet vezette, azt állítja, hogy Băbeni-ben megsemmisítették a lőszereket, és hogy Tajvan ezt közel egymilliárd euróval honorálta, Mircea Băsescu cégét meg csak a konténerek mozgatásában vette igénybe, anélkül hogy az tudott volna annak tartalmáról. A bukaresti sajtó szerint a védelmi minisztérium titkosszolgálata „cserbenhagyta" az államfőt, akit nem tájékoztatott arról, hogy testvére egy fegyverkereskedelemben tevékenykedő tanácsadói cég részvényese.

Százötvenezer embert bocsátanak el

Jövőre 150 000 embert bocsátanak el a közszférából — derült ki Gheorghe Pogea pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozatából. A tárcavezető a közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezetekkel folytatott tárgyaláson bejelentette, hogy a közalkalmazottak bérét egységesítő törvénytervezet szerint 2010-ben 1,244 millióra csökken a közalkalmazottak száma a jelenlegi 1,394 millióról. A tervezetet a kormány várhatóan szeptember 2-án terjeszti a parlament elé gyorsított eljárással. Ezt kormányzati felelősségvállalás mellett teszi, ennek értelmében a jogszabályról nem rendeznek parlamenti vitát, így az szinte azonnal érvénybe léphet. A dokumentum szerint folyamatosan csökkentik a közalkalmazottak számát, amely 2015-ig 1,068 millióra zsugorodik. Ez a jelenlegi szinthez képest 326 000 állás megszűnését jelenti. A Nemzetközi Valutaalappal szerződött húszmilliárd eurós hitelszerződés egyik kitétele, hogy a közalkalmazottak béralapja négy-öt év múlva a mostani kilenc százalékról a nemzeti össztermék kevesebb, mint hat százalékára csökkenjen. * A megyei munkaerő-elosztó ügynökségek által szolgáltatott és központosított adatok szerint országos szinten augusztus és november között további 18 289 állás szűnik meg — tájékoztat az Országos Munkaerő-elosztó Ügynökség. Az ügynökség szerint tegnapig 201 cég közölte, hogy elbocsátásokat fog eszközölni.

Csökkenő különbségek

Az egységes bérezési törvény lehetővé teszi, hogy 2015-ig a kis jövedelmű állami alkalmazottak fizetése fokozatosan és gyorsan nőjön, a magas állami béreket azonban egy bizonyos időszakra befagyasztja — jelentette ki Emil Boc tegnap. A kormányfő szerint a cél az, hogy a legalacsonyabb és a legmagasabb bér közötti nagy különbség csökkenjen (jelenleg a legmagasabb bér 29-szerese a legalacsonyabbnak).

Rosszabb GDP-kilátások

Az idei hazai össztermék (GDP) várhatóan 8,9 százalékkal csökken a hazai kereslet hanyatlása miatt, miközben a gazdaság élénkülésének első komolyabb jelei valószínűleg nem mutatkoznak majd a jövő év közepéig — véli a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő ezzel rontott az ország idei várható gazdasági visszaesésével kapcsolatos előrejelzésén, júliusban még jóval kisebb, 5,7 százalékos GDP-csökkenést várt. A lépésre részben amiatt került sor, mert a legújabb importadat a hazai kereslet vártnál jóval nagyobb visszaesését jelzi, és a gazdaság második negyedévi teljesítménye minden bizonnyal rosszabb volt az eddig vártnál — mondta a Moody’s egyik elemzője. A szakértő azzal számol, hogy a mostani trend folytatódik, s legalább 2010 elejéig tart. Szerinte a gazdaság valamikor a jövő év közepén kerül növekedési pályára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 947
szavazógép
2009-08-26: Belföld - x:

Hírsaláta

ZEUSZ ACHILLES-SARKA. A nők és családja a gyenge pontjai Traian Băsescunak — jelentette ki Ion Diaconescu, a parasztpárt politikusa, volt politikai fogoly. Ráadásul a politikai paletta oly zavaros, hogy nincs ember, aki az elnökválasztás kimenetelét ma meg tudná jósolni — véli a kilencvenes éveit taposó politikus. (Ziare.com)
2009-08-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Gazdaképzéstől a közösségi életig (LAM Alapítvány) - Váry O. Péter

,,Régiségek" a LAM-tangazdaság udvarán — egy leendő kiállítás ötletadói
Az illyefalvi LAM Alapítvány immár nem csak Háromszéken, de Erdély-szerte, sőt, különböző programjai révén az egész Kárpát-medencében közismert, ha még néhány éve az jelentette vonzerejét, hogy fiatal gazdaemberek svájci képzését bonyolította le, ma már a helyben tartott szakmai továbbképzés, az új utak keresése és felmutatása révén került a gazdaemberek érdeklődésének homlokterébe.
Az illyefalvi LAM Alapítvány immár nem csak Háromszéken, de Erdély-szerte, sőt, különböző programjai révén az egész Kárpát-medencében közismert, ha még néhány éve az jelentette vonzerejét, hogy fiatal gazdaemberek svájci képzését bonyolította le, ma már a helyben tartott szakmai továbbképzés, az új utak keresése és felmutatása révén került a gazdaemberek érdeklődésének homlokterébe.