Elbocsátások munkahelyteremtés nélkül — Farcádi Botond

2009. augusztus 27., csütörtök, Máról holnapra

Akár bátornak is minősíthetnénk a Boc-kabinet döntését, miszerint több mint háromszázezer állást szüntetnek meg az állami szférában 2015-ig, azzal ugyanis az adófizetők túlnyomó többsége egyetért, hogy jelenleg túlméretezett az államapparátus. Minden bizonnyal szükséges tehát a karcsúsítás, a közpénzekkel való ésszerűbb bánásmód, a takarékoskodás különösen válságidőszakban, amikor a kormány bankhitelekből fedezi kiadásait, aminek az árát ugyancsak az adófizetőknek kell majd visszaadniuk.

De nem csak a krízis miatt szükséges a leépítés, az elbocsátás, az állások befagyasztása — a társadalmi igazságosság elve miatt is fontos, hiszen a jelenleg is legbiztosabbnak számító állami munkahelyen dolgozók némelyike a magánszektorban alkalmazott munkavállalók bérének többszörösét kapja. És nem a kezdő tanár, orvos, hivatalnok javadalmazása növeli meg az állami alkalmazottak átlagfizetését, hiszen ők méltánytalanul alulfizetettek, hanem a különféle kormányzati ügynökségeknél dolgozóké, akik rendszerint párthovatartozásuk alapján jutnak zsíros állásokhoz. Ráadásul a rendszerváltás óta eltelt húsz év alatt sem alakult ki az a mentalitás az állami alkalmazottak, hivatalnokok körében, hogy ők szolgálják az adófizető polgárokat, s nem fordítva, számos állami intézményben az ügyfelek ma is ki vannak téve az alkalmazottak hangulatváltozásainak, nem beszélve arról, hogy több hivatalban papírtologatáson kívül semmi érdemleges nem történik.

A kormány takarékoskodási szándéka azonban afféle tűzoltási kísérlet maradhat, ha az elbocsátásokat nem kísérik reformintézkedések, és nem követi hatékony gazdaságserkentő program. Az állás nélkül maradók ugyanis súlyos szociális gondot okozhatnak, ráadásul továbbra is az államkasszát terhelik.

Éppen ezért az államapparátus karcsúsítását munkahelyteremtő gazdasági környezet kialakítását célzó intézkedéseknek kell követniük — a kormány programja pedig nem tartalmaz túl sok, erre vonatkozó intézkedést. És félő, hogy az elnökválasztást megelőző időszak különféle botrányai, politikai háborúzásai miatt éppen erre nem figyel majd kellően a kabinet.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 673
szavazógép
2009-08-27: Közélet - x:

Indulásra kész a Kézdivásárhelyi Városi Színház — Iochom István

A színháznak helyet adó Vigadó
Augusztus 17-én a tíz gyermek jelentkező közül négyet választottak ki a Tamási Áron nyomán készülő Ábel-előadásban való fellépésre.
2009-08-27: Közélet - x:

Székelyföldi termékből is kettő lesz? — Farcádi Botond

Nemzeti együttes védjegyként működik a Székelyföldi márkanév, a védjegyet tartalmazó okirat augusztus 21-én érkezett meg a Hargita Megyei Tanácshoz, amely 2008 decemberében kezdeményezte a bejegyzési folyamatot — áll a Hargita és a Kovászna megyei tanács közleményében. Ez azt jelenti, hogy könnyen megeshet, nem csak önkormányzati nagygyűlésből, de székelyföldi termékből is kettő lesz.