Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székelyföldi termékből is kettő lesz? — Farcádi Botond

2009. augusztus 27., csütörtök, Közélet

Nemzeti együttes védjegyként működik a Székelyföldi márkanév, a védjegyet tartalmazó okirat augusztus 21-én érkezett meg a Hargita Megyei Tanácshoz, amely 2008 decemberében kezdeményezte a bejegyzési folyamatot — áll a Hargita és a Kovászna megyei tanács közleményében. Ez azt jelenti, hogy könnyen megeshet, nem csak önkormányzati nagygyűlésből, de székelyföldi termékből is kettő lesz.

Pontosabban lesz egy Székelyföldi termék és egy Székelyföldi márkanév. Hiszen, mint arról beszámoltunk, a Székelyföldi termék márkanevet a nemzetközi szabadalmi hivatalnál levédte a Székelyföldi Termék Egyesület, amelyet tavasszal jegyeztek be. Azóta egyébként már meg is jelent az első, logóval és sorszámmal ellátott termék, a Székely Nemzeti Tanács autonómiastatútumát adták ki a T3 Kiadó gondozásában — ezt júliusban sajtótájékoztatón mutatta be Izsák Balázs SZNT-elnök, illetve Tulit Attila kiadóigazgató.

A megyei önkormányzatok elnökei a Háromszék kérdésére elmondták: nem tudnak a Székelyföldi termék márkanév levédéséről, a két megyei tanács a Székelyföldi név levédését kezdeményezte az országos szabadalmi hivatalnál tavaly decemberben. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke kijelentette: ha bejegyezték a Székelyföldi terméket, meghívják a kezdeményezőket, hogy hangolják össze a dolgokat, ne kerekedjék politikai vita az ügyből. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke szerint a termék szót nem is lehet levédeni, ezért maradt a márkanév csak Székelyföldi. Elképzelhetőnek tartotta azonban, hogy nemzetközi szinten levédték a márkanevet, ez szerinte ,,örvendetes", ugyanakkor ő is javasolta, hogy hangolják össze a kezdeményezéseket. Fontos lenne, hogy ne kerekedjenek politikai színezetű viták az ügy körül, hiszen a Székelyföldi termékek népszerűsítése számos családnak, termelőnek jelent esélyt.

A Székelyföldi védjegy alkalmazása tizennyolc területen lesz lehetséges — összesen negyvenhárom kategóriára lehetett volna kérni, ám ezeket ítélték a legfontosabbnak —, nem csak tradicionális, hanem bármilyen minőségi termékre, szolgáltatásra alkalmazható. A Székelyföldi márkanevet nem az önkormányzatok, hanem a termelőket, gyártókat és szolgáltatókat tömörítő szervezetek osztják majd ki, a megítélésben fontos szerep jut a minőségnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2009-08-27: Máról holnapra - x:

Elbocsátások munkahelyteremtés nélkül — Farcádi Botond

Akár bátornak is minősíthetnénk a Boc-kabinet döntését, miszerint több mint háromszázezer állást szüntetnek meg az állami szférában 2015-ig, azzal ugyanis az adófizetők túlnyomó többsége egyetért, hogy jelenleg túlméretezett az államapparátus. Minden bizonnyal szükséges tehát a karcsúsítás, a közpénzekkel való ésszerűbb bánásmód, a takarékoskodás különösen válságidőszakban, amikor a kormány bankhitelekből fedezi kiadásait, aminek az árát ugyancsak az adófizetőknek kell majd visszaadniuk.
2009-08-27: Közélet - x:

Költségvetés-módosítás előtt — Simó Erzsébet

A költségvetés szombaton sorra kerülő módosítása nem sok jót ígér, a tárcák zömétől megvonnak. Pénzt csak az igazságügyi, belügyi és tanügyminisztériumnak, valamint a munkaügyi tárcának adnak valamennyit.