Költségvetés-módosítás előtt — Simó Erzsébet

2009. augusztus 27., csütörtök, Közélet

A költségvetés szombaton sorra kerülő módosítása nem sok jót ígér, a tárcák zömétől megvonnak. Pénzt csak az igazságügyi, belügyi és tanügyminisztériumnak, valamint a munkaügyi tárcának adnak valamennyit.

Az igazságüggyel, miután a pénzügyminisztérium sorozatban vesztette el a pereket, kénytelen nagyvonalúnak mutatkozni, de a rendszert magát — a jogállam alappillérét — sem hanyagolhatja tovább. Az meg köztudott, hogy a rendszer a fizetéseken túl is súlyos pénzhiánnyal küzd. A munkaügynek is muszáj adni, hisz a szociális segélyek, nyugdíjak folyósításában sem lehet fennakadás. Ráadásul azt már mindenki látja, az idei ötszázalékos nyugdíjemelés — az októberi két százalék még hátravan — holt lovon patkó, az átlagnyugdíjasoknak 11—15 lejt jelent, s ha az évi 5,5 százalékos inflációs rátát is figyelembe vesszük, még arra sem elég, hogy a nyugdíjak megőrizzék tavalyi vásárlóerejüket. Rá­adásul már jó előre mondják, hogy béremelésre már idén 4,5 milliárd lejjel kevesebbet szánnak, s jövőben befagyasztják a fizetéseket. Megeshet, hogy a nyugdíjakat is. Hogy a tanügyminisztériumnak mennyivel adnak több pénzt, még nem tudni, de az már kiderült, vannak iskolák, ahol októbertől nincs pénz béralapra, hogy a reform költségeiről, amiről mostanában oly sok szó esik, ne is beszéljünk.

Tehát a második költségvetés-kiigazítás is negatív lesz, mert az állam nem tudja az adókat, járulékokat behajtani. Hogy ilyen körülmények között valósan mennyi jut az úgynevezett gazdaságélénkítő állami beruházásokra, s magához tér-e valamelyest az ország, csak találgatjuk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2009-08-27: Közélet - x:

Székelyföldi termékből is kettő lesz? — Farcádi Botond

Nemzeti együttes védjegyként működik a Székelyföldi márkanév, a védjegyet tartalmazó okirat augusztus 21-én érkezett meg a Hargita Megyei Tanácshoz, amely 2008 decemberében kezdeményezte a bejegyzési folyamatot — áll a Hargita és a Kovászna megyei tanács közleményében. Ez azt jelenti, hogy könnyen megeshet, nem csak önkormányzati nagygyűlésből, de székelyföldi termékből is kettő lesz.
2009-08-27: Belföld - x:

Hírsaláta

LESZ ROMÁN OLTÓANYAG IS. A vakcinából várhatóan az év végére áll majd annyi rendelkezésre, hogy elkezdhessék a lakosság beoltását. Közben az Egyesült Államokban ismertették azt a jelentést, amelyet Barack Obama elnök tudományos tanácsadói készítettek. Eszerint feltételezhetően az ország lakosságának fele elkapja a H1N1-es vírust, és a megbetegedés kb. 90 000 személy halálát okozza majd. (Mediatica.ro)