Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. augusztus 27., csütörtök, Belföld
Kormányfői ígéretek

Emil Boc kormányfő tegnap bejelentette, hogy a szombati kormányülésen három törvénycsomagot véglegesítenek, melyeket kormányzati felelősségvállalással kíván elfogadtatni a parlamentben. A készülő jogszabályok az államigazgatási és tanügyi reformra, valamint egy sor gazdaságélénkítő intézkedésre vonatkoznak.

Boc szerint szombaton a költségvetés módosítását is véglegesítik, nem marad el az október elsejei kétszázalékos nyugdíjemelés, valamint a 350 lejes minimálnyugdíj, jut pénz a megyei utak feljavítására, illetve az oktatási beruházások befejezésére, bővítik a munkanélküli segélyalapot, és ötszázmillió lejt fordítanak állami beruházásokra. A kormány mintegy 120 millió lejjel segíti a bajba jutott önkormányzatokat elemi költségeik fedezésében, valamint 110 millió lejt juttat az elmaradt fűtésszámlák kifizetésére. A gazdaságélénkítő csomag keretében a kormányfő az újra befektetett nyereség adómentességét ígérte, újabb támogatást a kis- és középvállalkozásoknak, a roncsautóprogram kiterjesztését a traktorokra és azt, úgy módosítják a beruházási törvényt, hogy az ötvenmillió euró alatti befektetések is kaphassanak állami támogatást.

Nincs bizonyíték

Egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Traian Băsescu testvére valóban robbanóanyag-csempészési ügybe keveredett volna. Mint ismeretes, Sorin Roşca Stănescu publicista korábban azt állította, hogy Mircea Băsescu hangolta össze egy szigorúan titkos robbanóanyag-szállítmány csempészését. Roşca Stănescu — bár ígérte — eddig semmiféle bizonyítékkal nem állt elő. Több részlet látott azonban napvilágot arra vonatkozóan, hogy az államfő testvére nem keveredett fegyvercsempészési botrányba. Az ügy szereplőinek első nyilatkozataiból kiderülni látszik, hogy valóban létezik a szállítmány, amely az Interpol érdeklődését is felkeltette. Stănescu állításaiból azonban eddig csak annyi bizonyult igaznak, hogy a rakomány megérkezett Konstancára. Mircea Băsescunak azonban az eddigiek szerint csak annyi köze volt a lőszerekhez, hogy a konstancai kikötőben működő, fagyasztott csirkét forgalmazó cégének eszközeivel a szállítmányt a fegyvergyárba induló teherautókra rakta, az illetékes hatóságok tudtával. A robbanóanyag megérkezett a gyárba. Ezt megerősítette Ion Mărculescu, a fegyvergyár igazgatója, aki szerint a lőszer nyolcvan százalékát megsemmisítették, a maradék hatástalanítása pedig még tart.

Kezdődik az őszi ülésszak

A képviselőház szeptember elsején, kedden kezdi az idei második parlamenti ülésszakot — tájékoztat a ház tegnap kiadott sajtóközleményében. A parlament két háza évente két rendes ülésszakot tart. Az első februárban kezdődik, és nem tarthat tovább június végénél, míg a második szeptemberben indul, és december végéig húzódhat. A házelnökök feladata, hogy összehívják a képviselőházat, illetve a szenátust.

Madonna-mánia Bukarestben

Nemzetközi csúcstalálkozókat megszégyenítő felhajtással készítették elő Madonna tegnap esti bukaresti koncertjét, a főváros közlekedése szinte teljesen megbénult. A világhírű amerikai énekesnő Belgrádból érkezett magánrepülővel, televíziós kamerák és fényképezőgépek tucatjai próbálták elkapni a nagy pillanatot, a rock istennőjének román földre lépését. Ám ez nem sikerülhetett, mert Madonna kendőbe bugyolálva jött le a gép lépcsőjén, és ült be rögtön a rá váró gépkocsiba. További találgatások övezték elszállásolását, végül a díva a Bukarest központjában lévő ötcsillagos Radisson SAS szállodában szállt meg. Azt sem lehet igazán tudni, hogy melyik szobában helyezték el a rock csillagát. A bukarestiek a tavaly tavasszal rendezett NATO-csúcs napjait vélték átélni, igaz, csupán egy napra. Madonna ugyanis az akkori csúcstalálkozó színhelye — a világ egyik legnagyobb építményének számító parlamenti palota — közelében, a hatalmas kiterjedésű Izvor parkban lépett fel tegnap este, ahol több mint hatvanezren gyűltek össze, további 80 000 érdeklődő a parkot övező épületekből vagy a közeli utcákból hallgatta a zenét. A jegyárakból az énekesnő négymillió eurós bevételre tehet szert.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2009-08-27: Belföld - x:

Hírsaláta

LESZ ROMÁN OLTÓANYAG IS. A vakcinából várhatóan az év végére áll majd annyi rendelkezésre, hogy elkezdhessék a lakosság beoltását. Közben az Egyesült Államokban ismertették azt a jelentést, amelyet Barack Obama elnök tudományos tanácsadói készítettek. Eszerint feltételezhetően az ország lakosságának fele elkapja a H1N1-es vírust, és a megbetegedés kb. 90 000 személy halálát okozza majd. (Mediatica.ro)
2009-08-27: Közélet - x:

Hátraarc a tanügyi reformnak — Fekete Réka

Elbocsátás nélkül csökkentette az állások számát a megyei tanfelügyelőség a háromszéki óvoda- és iskolahálózatban. A szakszervezetek nem értenek egyet azzal, hogy száznegyvenhat katedrával kevesebb lesz az új tanévben, mint tavaly, de azt elismerik, ha ennek így kell történnie, jó, hogy nem kerül utcára egyetlen szakképzett pedagógus sem.