Hátraarc a tanügyi reformnak — Fekete Réka

2009. augusztus 27., csütörtök, Közélet

Elbocsátás nélkül csökkentette az állások számát a megyei tanfelügyelőség a háromszéki óvoda- és iskolahálózatban. A szakszervezetek nem értenek egyet azzal, hogy száznegyvenhat katedrával kevesebb lesz az új tanévben, mint tavaly, de azt elismerik, ha ennek így kell történnie, jó, hogy nem kerül utcára egyetlen szakképzett pedagógus sem.

Országosan húszezer állás megszüntetéséről döntött az oktatási miniszter, megyénkben ez száznegyvenhat alkalmazottat érintene, ha a karcsúsítást elbocsátással oldanák meg. A megyei tanfelügyelőség közösen a két tanügyi szakszervezettel valóságos számháborút folytatott a csökkenthető órák ellen, többek között a kétnyelvű osztályok kivételével ezentúl összevonják a csoportokat az idegennyelv-órákra és bizonyos gyakorlati tevékenységekre, kettő helyett csak egy opcionális tantárgyat választhatnak a diákok, a nem végleges állású testnevelő és idegennyelv-tanároktól elveszik az elemi osztályokban tartott órákat, és visszautalják a tanítók feladatkörébe, megszüntetik a kis létszámú osztályokat, és nem alkalmazzák az óraadó nyugdíjas pedagógusokat.

A megszorítás miatt nem teljesíthetik azoknak az óvodáknak a kérését, amelyek napközi otthonos csoportokat kívánnak indítani, illetve a meglévők számát növelni, mert ez pluszszemélyzetet jelent, az alkalmazás pedig jelenleg szóba sem jöhet, ahol ez mégis sikerül, ott a tantestület oldja meg a délelőtti és délutáni váltást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2009-08-27: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Kormányfői ígéretek
Emil Boc kormányfő tegnap bejelentette, hogy a szombati kormányülésen három törvénycsomagot véglegesítenek, melyeket kormányzati felelősségvállalással kíván elfogadtatni a parlamentben. A készülő jogszabályok az államigazgatási és tanügyi reformra, valamint egy sor gazdaságélénkítő intézkedésre vonatkoznak.
2009-08-27: Közélet - x:

Testvériség, nem Şaguna — Simó Erzsébet

Kereken tizennyolc esztendeje próbálják megakadályozni a sepsiszentgyörgyi Testvériség utca lakói, hogy Şagunára kereszteljék lakhelyüket. Úgy nézett ki, 2006 márciusában tiltakozó aláírások és számtalan beadvány nyomán a kérdés megoldódott, Sepsiszentgyörgy önkormányzata megszavazta, hogy maradjon a régi utcanév.