KézdivásárhelyNégy utca nevet kapott

2007. augusztus 16., csütörtök, Közélet

A legutóbbi önkormányzati gyűlésen négy utca kapott egyhangú szavazattal nevet. A polgármester elmondta: az utcanévadásra a prefektúráról nem érkezett semmiféle visszajelzés, ezt beleegyezésnek tekintik. Földi István (Kézdivásárhely, 1903—Dombóvár, 1967) íróról, lapszerkesztőről és tanárról nevezték el a Bem utcából a Vágóhíd utca felé nemrég elkészített földutat.

Lakóház még nincs a Földi István utcában, de ez nem marad így míg a világ. Az Ady Endre utcából a volt téesz felé vezető utcát, ahol a Skat-Kart Kft., a Garo Rt. és a Burgonyakísérleti és -fejlesztési Állomás irodái vannak, Orbán Balázsról, A Székelyföld leírása szerzőjéről nevezték el. A fenti cégek székhelyeként eddig Ady utca szerepelt, most már saját utcájuk nevét tüntethetik fel okirataikon. A Csernátoni utca vé­gében található földút, melyen egyetlen ház áll, ezentúl Domokos Pál Péter, a nagy csángókutató, egykori kézdivásárhelyi tanár nevét viseli. A negyedik kis utca az Áchim András és a Gyárak utcát köti össze, ezentúl a Benedek Elek nevét fogja viselni. Még mindig nem neveztek el utcát Luxemburgi Zsigmond magyar királyról, báró Szentkereszty Stefániáról, Cserey Jánosné Zathureczky Emíliáról, dr. Ikafalvi Dienes Ödönről, dr. Ikafalvi Dienes Jenőről, ám a kommunista időkből örökölt, ma már teljesen fölösleges utcanevek fennmaradtak. Ilyen például Áchim András Békés megyei gazdálkodó, a parasztpárt egyik szervezője (1871—1911), Józsa Béla az erdélyi kommunista mozgalom egyik vezetője (1890—1943) vagy Varga Katalin, aki Halmágyon született, és ott is hunyt el, s akit a Mócok nagyasszonya címmel illetek az Érchegységben az 1840-es években a bányász jobbágyok jogaiért kifejtett tevékenységéért. Ezek a személyiségek soha nem jártak a céhes városban, kötődésük sincs e vidékhez. Ugyancsak meg kellene változtatni a semmitmondó Haladás, Építők, Tavasz, Ősz, Fecske, Függetlenség utca nevét, a nagy hiányzókról lehetne ezeket elnevezni. Máskülönben a most elnevezett utcák, ahogy kinéznek, nem érdemelnek meg olyan nagy neveket, mint a Földi Istvánét, az Orbán Balázsét, a Domokos Pál Péterét vagy a Benedek Elekét. A kézdivásárhelyiek zöme még mindig azt hiszi, hogy Áchim András Andreiként román nemzetiségű volt...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2007-08-16: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Belerúgni az RMDSZ-be
Markó Béla RMDSZ-elnök tegnapi fővárosi sajtóértekezletén kijelentette, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) egyetlen célja belerúgni az RMDSZ-be, és bevallotta, nem örvend annak, hogy egy RMDSZ-en kívüli szervezet politikai pártként akarja bejegyeztetni magát. ,,Már évek óta próbálják összegyűjteni az ehhez szükséges aláírásokat" ― mondta Markó Béla, hozzátéve, az általa vezetett alakulat nem fogja ellenőrizni az MPSZ által a törvényszékre leadandó támogató aláírások listáit.
2007-08-16: Közélet - Hecser László:

Megújult az egészség­ügy székhelye (Középajta)

Bár a Diakónia Keresztyén Alapítvány középajtai kirendeltsége már fél éve működik, hivatalos avatására csak most, a székhely felújításának befejezésével került sor. A volt kántori lak renoválásához szükséges alapot a hollandiai Oost Europa Comissie pályázata biztosította. A németalföldiek 15 000 eurós támogatása építőanyagban érkezett, az egyházközség mintegy tízezer lejjel, a falu népe pedig közmunkával járult hozzá a sikerhez — tudtuk meg Berszán István református lelkésztől.