A fegyverüzlet — Bogdán László

2009. augusztus 28., péntek, Máról holnapra

Még be sem fejeződött ,,megnyugtatóan" Mircea Băsescu egyik zűrös ügye, kilépett ugyan fivére nyomatékos kérésére a román hadsereg korszerűsítésére specializálódó Desincto nevű cégből, de amint azonnal kiderült, mindez nem jelentette egyúttal azt is, hogy kilépett volna a busás haszonnal kecsegtető fegyverüzletből is…

Itt van ugyanis a megsemmisítésre ítélt robbanóanyag-szállítmányok ügye… Dióhéjban: egy nagy spanyol cég öt hajónyi robbanóanyagot kapott Tajvanból, hogy semmisítsék meg. Hogy, hogy nem, egy hajórakomány a cég bulgáriai leányvállalatához került, de mivel ők állítólag nem rendelkeztek az ehhez szükséges infrastruktúrával, román partnert kerestek, s noha anyavállalatuknak, a spanyol cégnek két bejegyzett leányvállalata is létezik Romániában (!), mégis egy másik céget, Corneliu Purcărea vállalkozó Romagro Cereal Kft.-jét keresték meg. (Purcărea 1989-ig a román hadügyminisztérium ezredeseként a robbanóanyagok szakértője volt, két könyvet is írt erről, és rezidensként Afrikáért felelt… Kongói, kenyai tapasztalatairól ugyancsak könyvet írt.) Mivel ő sem rendelkezett hajóval, teherautókkal, azonnal bevonta az üzletbe ismerősét, Mircea Băsescut. Így került a hajórakomány Konstancára, onnan a jelenleg a napfényes török tengerparton nyaraló Purcărea szerdai nyilatkozata szerint Băbeni-be szállították, és megsemmisítették, amit Tajvan közel egymilliárd euróval honorált… Purcărea azt is állítja, hogy Mircea Băsescu cégének és az elnök testvérének még csak fogalma sem volt a konténerek tartalmáról (?). Eddig a történet első része.

A folytatás komorabb és nyugtalanítóbb. Él a gyanú, miszerint a lőszereket nem semmisítették meg, hanem továbbszállították, és egy terroristaszervezetnek adták el busás haszonért. A helyzetet bonyolítja, hogy Románia, egyedüli uniós tagállamként, nem írta még alá a fegyverüzletek ellenőrzését, átvilágítását célzó nemzetközi egyezményt, mivel bizonyos személyek üzleteit veszélyeztethette volna a fokozott ellenőrzés. Hogy miért került bele ebbe az egészbe Mircea Băsescu, az államfő vállalkozó szellemű testvére, Cazacu tábornok, a fegyverkezési problémák felelőse (?) világította meg. (Huszonkét éves lánya ugyancsak a Desincto részvényese!) Hát azért, hogy kijárja testvérénél az ügyeket, tehát kapcsolati tőkéjére volt szükség. Hogy tudott-e Traian Băsescu az ügyről vagy, amint állítják, nem? Nos, akkor a titkosszolgálatok futtatták csőbe és vezették meg az államfőt, akinek zűrös ügyei most már olyan pontra jutottak, hogy egyáltalán kérdéses: indulhat-e az őszi elnökválasztáson?

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1017
szavazógép
2009-08-28: Közélet - x:

A föld alatt haladnak, a felszínen kevésbé (Csíki utca) — Váry O. Péter

Sepsiszentgyörgyön a Csíki utca második szakaszán jól haladnak a munkálatokkal, a teljes vízvezetéket, eső- és szennyvízcsatornát kicserélték a házakhoz való lecsatlakozásokkal együtt, tegnaptól dolgoznak a gázasok és a villanyvállalat emberei is.
2009-08-28: Közélet - x:

Feltételeket szabnak a polgáriak (Új székházba költözött az MPP) — Farcádi Botond

Levélben kért tájékoztatást Markó Béla RMDSZ-elnöktől és Tőkés Lászlótól, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőjétől a Magyar Polgári Párt a szeptember 4-ei csíkszeredai önkormányzati nagygyűlés elé terjesztendő dokumentumokról, a rendezvény forgatókönyvéről — az alakulat csak ezek ismeretében alakítja ki végleges álláspontját az RMDSZ és az EMNT által meghirdetett nagygyűlés ügyé­ben.