Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. szeptember 3., csütörtök, Belföld
Inog a kormány, de maradna

A gazdasági válságot nem tetézhetjük meg egy politikaival is, a kormány nem bomlik fel — jelentette ki Mircea Geoană SZDP-elnök, miután egy bő órát tárgyalt zárt ajtók mögött Emil Boc kormányfővel.

A koalíció ugyanis nagyon bizonytalan, mindkét párton belül elég sokan követelik az SZDP kivonulását a kormányból, egyes hírek szerint már az NLP-t is megkörnyékezte a D-LP. (A liberálisok azonban éppen az RMDSZ-t próbálják megnyerni tervezett bizalmatlansági indítványukhoz, amelyet azért kezdeményeznének, mert a kormány sorozatosan, sarkalatos törvények esetében is próbálja megkerülni a parlamentet a felelősségvállalással, csak jóváhagyásra benyújtott tervezetekkel.) A két kormánypárt a tanügyitörvény-tervezet miatt áll vitában — az SZDP szabályszerű parlamenti vitával fogadtatná el —, ugyanakkor a szakszervezetekkel is tárgyalniuk kell még, mert jóformán senkinek sem tetszik a kidolgozott bérrács. A tegnapra ígért törvénycsomagok — a tanügyi, az állami bérek szabályozására és a kormány ügynökségeinek átalakítására vonatkozó jogszabályok — egyáltalán nem is kerültek a parlament elé: mindegyiken módosítani kívánnak még, és újabb határidőt nem tűztek ki. Boc tegnap tárcaközi bizottságot hozott létre az állami bérek helyzetének elemzésére.

Vegyes tanügyi törvénycsomag készül

Az Andronescu- és a Miclea-féle elképzelések összedolgozásából alakult ki a kormány tanügyitörvény-tervezete, amely azonban még mindig nem végleges. Az ágazati szakszervezetek tegnap újra egyeztettek Ecaterina Andronescu tanügyminiszterrel, és néhány általuk kifogásolt szakasz módosításában egyezségre is jutottak. Nem lesz kötelező a líceum elvégzése, hanem csak tíz osztályé (ehhez adódik az előkészítő tanév a hatéveseknek), országos tesztelés negyedik és nyolcadik osztály végén lesz, helyi azonban kétévenként, és lesz mindenki számára elérhető virtuális könyvtár. Az iskolaigazgatóknak megtiltják a politikai szerepvállalást, és minden gyermek számára 500 eurós oktatási letétet nyit a kormány, amelyet a szülők természetesen felpótolhatnak. A tárgyalások folytatódnak.

Packáznak a politikusok

Bűnvádi eljárás megindítását kérte Elena Udrea ellen a minisztérium költségvetését kivizsgáló parlamenti bizottság elnöke, Ludovic Orban, mert a tárcavezető ismételten megtagadta a kért dokumentumok bemutatását és a tevékenységére vonatkozó kérdések megválaszolását. A D-LP minisztere ellen csak akkor lehet bűnvádi eljárást indítani, ha a képviselőház plénuma ezt jóváhagyja. A jogi bizottság egyelőre Udrea beadványát is vizsgálja, amelyben a kivizsgáló bizottság szerinte törvénytelen összetételét kifogásolja.

Visszamondta útját

Lemondta kétnaposra tervezett hollandiai útját Cristian Diaconescu külügyminiszter, mert sértőnek találja azt a hágai jelentést, amely szerint Románia nem tesz hatékony lépéseket a korrupció leküzdésére és az igazságügy reformjára, ugyanakkor gondjai vannak az európai pénzek felhasználásával is. A román diplomácia magyarázatot vár a holland kollégáktól.

Külhoni románokért aggódik

A határon túli román kisebbség jogainak védelmére buzdította tegnap Bukarestben az ország diplomatáit Traian Băsescu államfő, aki szerint európai és észak-atlanti törekvéseiket hangoztató szomszédaink túl sok esetben feledkeznek meg a kisebbségi jogokról. ,,Nem leszünk képesek saját, rendkívül nagyvonalú normáinkat rákényszeríteni másokra, de az európai standardokat mindenkinek alkalmaznia kell" — mondotta, és üdvözölte, hogy Szerbia elismerte a Bánságban élő román kisebbséget.

Mezőgazdasági biztost kérnek

Románia a mezőgazdasági biztosi széket szeretné megszerezni az Európai Bizottságban, de egyéb változatot is ,,tartalékol" — erősítette meg tegnap Bukarestben Traian Băsescu, aki már januárban beszélt erről az EB elnökével. Előző nap Dan Nica miniszterelnök-helyettes bejelentette: a koalíciós pártok a független Dacian Cioloşt, a tavaly év végén leköszönt Tăriceanu-kormány volt mezőgazdasági miniszterét javasolják, az SZDP azonban ellenzi kinevezését, hiszen nevéhez fűződik az is, hogy tavaly az EU felfüggesztette az országot illető mezőgazdasági támogatásokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1129
szavazógép
2009-09-03: Belföld - x:

Hírsaláta

ORSZÁGÉRTÉKELNE. Levélben kérte Traian Băsescu államfő a parlament két házának elnökét, tegye lehetővé számára, hogy szeptember 14-én szólhasson a honatyákhoz ,,a nemzet főbb politikai kérdéseiről". Az államfő utoljára április 14-én szólalt fel a parlament két házának együttes ülésén, akkor a Moldova Köztársaságban bekövetkezett zavargásokról beszélt. (ÚMSZ)
2009-09-03: Közélet - x:

Lakókocsiban érkezett az érzékelhető világ — Fekete Réka

El sem tudjuk képzelni, milyen az, ha nem érezhetjük a rózsa illatát, nem láthatjuk az élőlényeket, tárgyakat, nem hallhatjuk a víz csobogását, a tenger morajlását, nem érezhetjük, ha simogatnak.