Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. szeptember 3., csütörtök, Belföld
Inog a kormány, de maradna

A gazdasági válságot nem tetézhetjük meg egy politikaival is, a kormány nem bomlik fel — jelentette ki Mircea Geoană SZDP-elnök, miután egy bő órát tárgyalt zárt ajtók mögött Emil Boc kormányfővel.

A koalíció ugyanis nagyon bizonytalan, mindkét párton belül elég sokan követelik az SZDP kivonulását a kormányból, egyes hírek szerint már az NLP-t is megkörnyékezte a D-LP. (A liberálisok azonban éppen az RMDSZ-t próbálják megnyerni tervezett bizalmatlansági indítványukhoz, amelyet azért kezdeményeznének, mert a kormány sorozatosan, sarkalatos törvények esetében is próbálja megkerülni a parlamentet a felelősségvállalással, csak jóváhagyásra benyújtott tervezetekkel.) A két kormánypárt a tanügyitörvény-tervezet miatt áll vitában — az SZDP szabályszerű parlamenti vitával fogadtatná el —, ugyanakkor a szakszervezetekkel is tárgyalniuk kell még, mert jóformán senkinek sem tetszik a kidolgozott bérrács. A tegnapra ígért törvénycsomagok — a tanügyi, az állami bérek szabályozására és a kormány ügynökségeinek átalakítására vonatkozó jogszabályok — egyáltalán nem is kerültek a parlament elé: mindegyiken módosítani kívánnak még, és újabb határidőt nem tűztek ki. Boc tegnap tárcaközi bizottságot hozott létre az állami bérek helyzetének elemzésére.

Vegyes tanügyi törvénycsomag készül

Az Andronescu- és a Miclea-féle elképzelések összedolgozásából alakult ki a kormány tanügyitörvény-tervezete, amely azonban még mindig nem végleges. Az ágazati szakszervezetek tegnap újra egyeztettek Ecaterina Andronescu tanügyminiszterrel, és néhány általuk kifogásolt szakasz módosításában egyezségre is jutottak. Nem lesz kötelező a líceum elvégzése, hanem csak tíz osztályé (ehhez adódik az előkészítő tanév a hatéveseknek), országos tesztelés negyedik és nyolcadik osztály végén lesz, helyi azonban kétévenként, és lesz mindenki számára elérhető virtuális könyvtár. Az iskolaigazgatóknak megtiltják a politikai szerepvállalást, és minden gyermek számára 500 eurós oktatási letétet nyit a kormány, amelyet a szülők természetesen felpótolhatnak. A tárgyalások folytatódnak.

Packáznak a politikusok

Bűnvádi eljárás megindítását kérte Elena Udrea ellen a minisztérium költségvetését kivizsgáló parlamenti bizottság elnöke, Ludovic Orban, mert a tárcavezető ismételten megtagadta a kért dokumentumok bemutatását és a tevékenységére vonatkozó kérdések megválaszolását. A D-LP minisztere ellen csak akkor lehet bűnvádi eljárást indítani, ha a képviselőház plénuma ezt jóváhagyja. A jogi bizottság egyelőre Udrea beadványát is vizsgálja, amelyben a kivizsgáló bizottság szerinte törvénytelen összetételét kifogásolja.

Visszamondta útját

Lemondta kétnaposra tervezett hollandiai útját Cristian Diaconescu külügyminiszter, mert sértőnek találja azt a hágai jelentést, amely szerint Románia nem tesz hatékony lépéseket a korrupció leküzdésére és az igazságügy reformjára, ugyanakkor gondjai vannak az európai pénzek felhasználásával is. A román diplomácia magyarázatot vár a holland kollégáktól.

Külhoni románokért aggódik

A határon túli román kisebbség jogainak védelmére buzdította tegnap Bukarestben az ország diplomatáit Traian Băsescu államfő, aki szerint európai és észak-atlanti törekvéseiket hangoztató szomszédaink túl sok esetben feledkeznek meg a kisebbségi jogokról. ,,Nem leszünk képesek saját, rendkívül nagyvonalú normáinkat rákényszeríteni másokra, de az európai standardokat mindenkinek alkalmaznia kell" — mondotta, és üdvözölte, hogy Szerbia elismerte a Bánságban élő román kisebbséget.

Mezőgazdasági biztost kérnek

Románia a mezőgazdasági biztosi széket szeretné megszerezni az Európai Bizottságban, de egyéb változatot is ,,tartalékol" — erősítette meg tegnap Bukarestben Traian Băsescu, aki már januárban beszélt erről az EB elnökével. Előző nap Dan Nica miniszterelnök-helyettes bejelentette: a koalíciós pártok a független Dacian Cioloşt, a tavaly év végén leköszönt Tăriceanu-kormány volt mezőgazdasági miniszterét javasolják, az SZDP azonban ellenzi kinevezését, hiszen nevéhez fűződik az is, hogy tavaly az EU felfüggesztette az országot illető mezőgazdasági támogatásokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2009-09-03: Belföld - x:

Hírsaláta

ORSZÁGÉRTÉKELNE. Levélben kérte Traian Băsescu államfő a parlament két házának elnökét, tegye lehetővé számára, hogy szeptember 14-én szólhasson a honatyákhoz ,,a nemzet főbb politikai kérdéseiről". Az államfő utoljára április 14-én szólalt fel a parlament két házának együttes ülésén, akkor a Moldova Köztársaságban bekövetkezett zavargásokról beszélt. (ÚMSZ)
2009-09-03: Közélet - x:

Lakókocsiban érkezett az érzékelhető világ — Fekete Réka

El sem tudjuk képzelni, milyen az, ha nem érezhetjük a rózsa illatát, nem láthatjuk az élőlényeket, tárgyakat, nem hallhatjuk a víz csobogását, a tenger morajlását, nem érezhetjük, ha simogatnak.