Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. szeptember 9., szerda, Belföld
Bűnvádi eljárást javasolnak Udrea ellen

A bűnvádi eljárás beindítására vonatkozó javaslatot is tartalmazni fogja az Elena Udrea turisztikai miniszter közpénzekkel való bánásmódját vizsgáló parlamenti bizottság végső jelentése — közölte tegnap Ludovic Orban.

A parlamenti vizsgálóbizottság elnöke szerint a javaslatot egyhangúlag hagyta jóvá a testület. Orban szerint Udrea megszegte a miniszteri felelősségvállalásra vonatkozó törvényt, az alkotmányt és a házszabályt, a bűnvádi eljárás beindításának követelése a turisztikai miniszter viselkedése, aki nem bocsátotta a bizottság rendelkezésére a testület által kért információkat.

Kivár az RMDSZ

Az RMDSZ csak akkor dönti el, hogy nyújt-e be vagy támogat-e egy bizalmatlansági indítványt, ha meglesz a kormány által felelősségvállalásra előterjesztett három törvénycsomag végleges változata — jelentette ki tegnapi bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla szövetségi elnök. Mint mondta, az oktatási törvénycsomag kapcsán az RMDSZ számára természetszerűen az anyanyelvű oktatásra vonatkozó kitételek jelentik a prioritást. Leszögezte: a tervezet kisebbségi szempontból jelenlegi formájában nem kielégítő, a szövetség ezért benyújtja saját módosító indítványait, akárcsak a másik két tervezethez — a kormányzati ügynökségek átszervezésére vonatkozó jogszabályhoz, valamint az állami alkalmazottak egységes bérezéséről szóló törvényhez —, majd a végleges változat függvényében születik döntés egy bizalmatlansági indítvány esetleges támogatásáról.

Az autonómia és a hírszerzés

A következő időszakban Székelyföldön erősödni fog az autonomista diskurzus — jelentette ki tegnap George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat vezetője parlamenti szakbizottsági meghallgatását követően. Az ülésen a hét végi székelyudvarhelyi nagygyűlésről is szó esett: Cezar Preda, a bizottság elnöke szerint a testület arról érdeklődött, veszélyezteti-e a nemzetbiztonságot ,,a székelyek demokratikus megnyilvánulása". George Maior elmondta: számításaik szerint az autonomista diskurzust a következő időszakban a politikai és választási körülmények erősíteni fogják, korábban is jelezte a hírszerző szolgálat bizonyos fokú aggodalmát ezzel kapcsolatban.

Átadták a vizitdíjellenes aláírásokat

Átadták az egészségügyi minisztériumban a vizitdíj bevezetése ellen tiltakozók aláírásait a Bihar megyei RMDSZ küldöttei. Cseke Attila szenátor és Derzsi Ákos képviselő hétfő délelőtt iktatta a szaktárcánál azt a csomagot, amely a több mint 11 000 aláírást tartalmazza. Az aláírásokat kísérő levélben leszögezik: a hazai egészségügyi rendszer krónikusan alulfinanszírozott, de a minimális pénzügyi ellátás pótlására nem az a megoldás, hogy pénzt kérjenek eddig ingyenesen biztosított szolgáltatásokért, a háziorvosnál vagy szakorvosnál tett látogatásért vagy a kórházi ellátásért azoktól, akik rendszeresen befizetik az egészségügyi hozzájárulást. Az RMDSZ Bihar megyei szervezete augusztus elején indított aláírásgyűjtést, azt kérve, hogy ne vezessék be a vizitdíjat, válasszák szét az állam és az egészségbiztosítás feladatait, illetve, hogy vezessék be az egyéni egészségbiztosítási szerződéseket.

A prefektus menesztését követelik

Gyerkó László szenátor hétfőn politikai nyilatkozatban, Kelemen Hunor parlamenti képviselő pedig tegnap írásban interpellált Emil Boc kormányfőnél annak érdekében, hogy távolítsa el tisztségéből Constantin Strujan Hargita megyei prefektust. A képviselő ugyanakkor azt is kérte a kormányfőtől, hogy határolódjon el a Hargita megyei prefektus sértő és intoleráns nyilatkozataitól. Gyerkó László Hargita megyei szenátor ugyanezt kérte a miniszterelnöktől. Constantin Strujan a Cotidianul országos napilap on-line kiadásában nyilatkozott a csíkszentkirályi és csíkszentmártoni magyar—roma konfliktusok kapcsán. Az olvasó arról ,,szerezhet tudomást", hogy a székelyföldi magyarság eredendően és nem csak a romákkal szemben intoleráns, hanem olyan emberfajta, amely a romákon tölti ki bosszúját. Ha mindez nem volna elég, Constantin Strujan még azt is hozzáfűzi, hogy vidéki és tudatlan népség a magyar, táplálja a szélsőséges alakulatokat, ehhez pedig Magyarországról kap segítséget. Kelemen Hunor szerint a Hargita megyei prefektus sajtónyilatkozatai a magyar közösségről sértőek és rosszindulatúak, más következményei ezeknek nem is lesznek, mint újabb etnikai konfliktusok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 264
szavazógép
2009-09-09: Belföld - x:

Hírsaláta

CSŐDBEN A LAPTERJESZTŐ. Tönkrement a Rodipet — írja a Cotidianul. Hónapok óta nem fizeti alkalmazottjait, s mióta az Állami Vagyonalap lett a többségi tulajdonos, azt sem lehet tudni, ki vezeti a korábban arab tulajdonú céget.
2009-09-09: Közélet - x:

Uniós liszt Háromszékre — Farcádi Botond

Megérkezett a rászorulóknak szánt első lisztszállítmány Háromszékre — tájékoztat a megyei tanács. Idéntől az önkormányzat feladata megszervezni az Európai Unió Készenléti Alapjából biztosított élelmiszersegély kiosztását.