Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. szeptember 10., csütörtök, Belföld
Megváltozik az érettségi

Még az idei tanévben megváltozik az érettségi — közölte a tegnapi kormányülést követően Emil Boc miniszterelnök. A diákoknak ezentúl három tantárgyból kell írásbelizniük, ehhez hozzáadódik a kisebbségek nyelvén tanulóknak az illető nyelv- és irodalomvizsga. Az egyik kötelező vizsga a román nyelv és irodalom, a másik kettő az osztály profiljától függ.

Így a reál szakosoknak matematikából, a humán szakosoknak történelemből kell vizsgázniuk. A harmadik tantárgy választható, a reál szakosoknak fizikából, kémiából, biológiából vagy informatikából kell vizsgázniuk, a humán szakosok a földrajz, filozófia, logika, közgazdaságtan, lélektan közül választhatnak. Tizenkettedik osztályban a diákoknak három másik képességfelmérő tesztre kell jelentkezniük, román nyelvből, egy idegen nyelvből, illetve számítógép-kezelésből. Ezek kizáró jellegűek az írásbeli érettségi vizsgákra való jelentkezésben. Emil Boc kormányfő szerint a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott intézkedés célja az érettségi egyszerűsítése.

Az ügyészeket sürgeti Băsescu

Traian Băsescu államfő sürgette az illetékes ügyészséget, hogy minden emberi erőforrást összpontosítson az 1989-es forradalommal összefüggő büntetőjogi eljárások mielőbbi befejezésére, és járjanak a végére annak, hogy kik is az igazi bűnösök. Az államfő a Cotroceni-palotában meglehetősen erőteljes hangnemben szólította fel Laura Codruţa Kövesi főügyészt: érjenek már e perek végére, mert szerinte kezd nevetségessé válni a halogatás. Băsescu azt is nehezményezte, hogy az 1990-es júniusi bányászjárások idején elkövetett véres események felelőseit sem sikerült két évtized után kideríteni. A forradalmárok egyesületének képviselőit és a főügyészt maga Băsescu hívta közös találkozóra hivatalába. Băsescu emlékeztetett például arra, hogy a forradalom idején 1600-an vesztették életüket. Ingerülten, gúnyos hangnemben követelte: derítsék már ki végre, vannak-e egyáltalán bűnösök, akik e gyilkosságokat végrehajtották, avagy az áldozatok önmagukat lőtték főbe. Felszólította Kövesit, jelölje meg, mennyi időn belül lesz képes az ügyészi apparátus végére járni e témának.Amikor a főügyész azzal vágott vissza, hogy nem ígérhet gyors megoldást, miután hivatalba lépése előtt 18 éven keresztül nem történt semmi ezen a téren, Băsescu gorombán rendre utasította Kövesit, s felszólította: mivel nem újságíróknak ad nyilatkozatot, hanem az ország államfőjével beszél, adjon világos válaszokat.

Tüntetés a magyar vezetők leváltása ellen

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete tüntetést szervez pénteken a megyei tanfelügyelőség előtt, így tiltakozva az ellen, hogy a Bihar megyei iskolák, illetve a tanfelügyelőség vezetőségében tevékenykedő több RMDSZ-tagot leváltottak. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: bár a törvény előírja, hogy azokban az iskolákban, amelyekben két nyelven folyik a tanítás, az egyik vezetőségi tisztséget, az igazgatóit, vagy az aligazgatóit a kisebbség képviselőjének kell betöltenie, a Bihar megyei Mezőtelegd község iskolájában leváltották tisztségéből Szoboszlai Gáspár Edit aligazgatót, és helyére a Szociáldemokrata Párt egyik tanácsosát nevezték ki. Mint mondta, más hasonló esetről is értesültek. Minden olyan személyt meghívnak a tiltakozó megmozdulásra, aki nem ért egyet az iránnyal, amelyben a román oktatás halad, függetlenül attól, hogy a nemzeti többség vagy a kisebbség képviselője — mondta, hozzátéve: több ezer személy jelenlétére számít a tüntetésen.

Tovább nőtt a munkanélküliség

Országos szinten 6,6 százalékra nőtt augusztusban a munkanélküliség a júliusi 6,3 százalékról. A munkanélküliek száma így meghaladta a 600 000-et. Tavaly augusztusban még 3,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliség növekedését részben az okozza, hogy a gazdasági válság miatt a cégek visszafogják a termelésüket, és alkalmazottakat bocsátanak el. A munkanélküliek számát növeli azonban az is, hogy a Nemzetközi Valutaalap által vezetett húszmilliárd eurós áthidaló kölcsön folyósításának feltételei között szerepel egyebek között a nem hatékonyan működő állami szektor átalakítása, ami elbocsátásokkal jár. Az állami szektor foglalkoztatja a román munkaerő közel harmadát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1168
szavazógép
2009-09-10: Belföld - x:

Hírsaláta

SZAVAZATVADÁSZAT KÖZBEN. Băsescu és felesége szemmel láthatóan igen jól mulatott a costeşti-i cigánytalálkozón. A Cioabă roma király fennhatósága alá tartozó közösség igen gazdag, a részt vevő asszonyok szájukban, nyakukon és karjukon legalább egy kiló aranyat viseltek. Egy Mondialu néven ismert cigány ember aranyérmét, Luminiţa Cioabă, a roma király testvére cigány népviseletet ajándékozott Maria Băsescunak. Estére a sajtó kiderítette, Mondialu a helyi alvilág egyik feje. (Antena3)
2009-09-10: Közélet - x:

Zöld hullám Székelyföldön — Mózes László

A Zöld hullám logóját Péter Alpár képzőművész tervezte
Lendületes civil kezdeményezést vállalt fel a Sepsiszentgyörgyön tanító Incze Réka: egyetemi oktatóként és környezetvédelmi szakemberként egy szűkebb, ám új tagokat bármikor befogadó szakmai közösséggel elhatározták, hogy a Székelyföldön (egyelőre Hargita és Kovászna megyében) minden lehetséges eszközzel felpezsdítik a környezetvédelmi információáramlást, emellett persze konkrét tevékenységeket is szerveznek. Mozgalmukat nemes egyszerűséggel Zöld hullámnak nevezték el.