Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. szeptember 11., péntek, Belföld
Általános sztrájk október 5-én

Egynapos általános sztrájkot terveznek a szakszervezetek október 5-én a tanárok, a rendőrök, az orvosok és más közalkalmazottak részvételével. A tegnap létrehozott, több állami ágazatból tizenegy szakszervezeti szövetséget tömörítő Állami Alkalmazottak Szövetsége érdekvédelmi szervezet képviselői szerint a tervezett munkabeszüntetés közel 800 000 embert érint. A sztrájk ideje alatt valószínűleg zárva lesznek az állami intézetek.

Az állami alkalmazottak az egységes bérezési törvénnyel, a Nemzetközi Valutaalap diktálta reformmal kapcsolatos nemtetszésüket kívánják jelezni. A dolgozók képviselői szerint a jogszabály diszkriminatív a munkavállalók egyes kategóriáival szemben. Aurel Cornea, az egyik tanügyi szakszervezet vezetője azt mondta, hogy a sztrájk figyelmeztetés a kormánynak, amely ha nem változtat az elképzelésen, le kell mondania. * A bejelentés után Marian Sârbu munkaügyi és Gheorghe Pogea pénzügyminiszter tárgyalásokra hívta a szakszervezetek képviselőit. A megbeszélés előtt a tárcavezetők hangsúlyozták: az új bérezési törvény elfogadása után senkinek sem csökken a fizetése. A miniszterek azt is elmondták, a bérezési rácsban szereplő 705 lejes alapbér nem feltétlenül egyenlő a minimálbérrel. Gheorghe Pogea azt hangsúlyozta: a törvény hatálybalépése nyomán 2015-ig átlagosan 56 százalékkal emelkedik az átlagbér az állami szférában, a közoktatásban dolgozók átlagos fizetésnövekedése pedig 78 százalékos. * A megbeszélés végén egyes szakszervezeti tömbök vezetői hajlandónak mutatkoztak elfogadni, hogy a kormány felelősséget vállaljon a jogszabályért, ha a következő fél évben módosítja azt. Az Állami Alkalmazottak Szövetsége azonban tegnap estig nem állt el az általános sztrájk szándékától.

Rendreutasították Băsescut az ügyészek

Éles szóváltás alakult ki tegnap a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ülésén Traian Băsescu államfő és a jelen levő bírák, ügyészek között. Băsescu előbb azt kérte az igazságszolgáltatásban dolgozóktól, függesszék fel a tiltakozást, hiszen az törvényellenes, majd távozni akart, ekkor azonban azt vetették szemére a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tagjai, hogy csak mímeli a párbeszédet, nem hallgatja meg sérelmeiket, nem képes vezetni az ülést, nem tud közvetíteni az igazságszolgáltatás és a végrehajtó hatalom között, nyilatkozatai pedig csak rontanak az igazságszolgáltatás helyzetén és megítélésén. Az egyik bíró meghívta az államfőt, vegyen részt egy törvényszéki tárgyaláson, hogy a helyszínen ismerje meg gondjaikat.

Funar állásfoglalást vár autonómiaügyben

Traian Băsescu államfő és Emil Boc miniszterelnök foglaljon állást hivatalosan a székely autonómia kérdésében, és utasítsa az állami szerveket, hogy járjanak el a Székelyudvarhelyen tartott székely nagygyűlés szervezőivel szemben — követelte tegnap Bukarestben Gheorghe Funar, a szélsőségesen nacionalista Nagyrománia Párt főtitkára. Mint ismeretes, korábban Funar országos népszavazást szorgalmazott a székelyföldi területi autonómia ügyében. Elképzelése szerint azt az államfőválasztásokkal egyszerre kellene lebonyolítani november 22-én.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1168
szavazógép
2009-09-11: Belföld - x:

Hírsaláta

NEM TUDUNK TAKARÉKOSKODNI. Az ország lakosságának 50,4 százaléka semmit nem tud félretenni — derült ki a Román Nemzeti Bank és a Gazdasági Politikák Országos Intézete tanulmányából. Bukarestben ez az arány sokkal nagyobb, 70 százalék. Aki félre tud tenni, az átlagosan jövedelmének 8 százalékát takarítja meg.
2009-09-11: Közélet - x:

Külföldi hírek — Mózes László

Magyar—szlovák miniszterelnöki találkozó
Tizenegy pontos közös nyilatkozatot fogadott el Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő tegnap Szécsényben, a Forgách-kastélyban tartott találkozón. Bajnai Gordon a Robert Ficóval közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a tizenegy pontos nyilatkozat része, hogy mindkét fél elfogadja az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozóan.