Vetró Artúr emlékezete — Vargha Mihály

2009. szeptember 12., szombat, Kultúra

Vetró Artúr (1919—1992) kolozsvári szobrászművész augusztus 30-án töltötte volna be 90. életévét. András fia révén ismertem meg a már idős művészt. Kö­zépiskolás diákként vakációban pár napra mindig „felugrottam" hozzá rajzaimmal, szoborvázlataimmal. Mindig szakított időt ránk a Donát út végi impozáns műtermében. Nagy művészettörténeti és esztétikai kitérőkkel korrigált, ennyi év távlatából is élmény visszagondolni ezekre a spontán, de roppant tartalmas és izgalmas előadásokra.

Szobrász, egyetemi tanár, művészeti író. Zsögödi Nagy Imre barátja. Kevés embert hallottam olyan szeretettel és elismeréssel beszélni a székelyekről, mint Vetró Artúrt. (Bennünket „klassz siculus srá­coknak" nevezett, táncházasok lévén, kérésére még a csűrdöngölőt is eljártuk műtermében.)

Temesváron, majd Budapesten végezte iskoláit, aztán hazajött, Kolozsváron egyetemi tanár, majd az intézet dékánja. 1954-ben részt vett a Velencei Biennálén. Étienne Hajduval találkozott Pá­rizsban. Barcsay Jenővel levelezett. Nem tartozott a kor kegyeltjei közé. Nagyváradon Ady-, a kincses városban Eftimie Murgu-mellszobráról tudunk. És Sepsiszentgyörgyön a Bodok Szálló előtti Integető lányáról. Képtá­runkban Nagy Imre-portréja és néhány szénrajza, kézdivásárhelyi gyűjtemé­nyünkben terrakotta portrészobrai láthatók.

Egyik gyakran kifejtett gondolatmenete, ars poeticája ötlik az eszembe: a szobrászat nem a fizikai erő és ügyesség függvénye, hanem elsősorban szellemi munka: a szív és az ész dolga. A „matematikus szív", a tiszta érzés és a hideg ráció ötvözete tud igazán maradandó értéket teremteni. Ha az alkotás folyamatában a művész nem viszi be az anyagba szíve rezgéseit és értelme kontrollját, a befogadónak nincs, ahogyan „társulnia". Elegáns nagyvonalúsággal tudott visszautasítani és elhalasztani kiállítási lehetőségeket. Az alkotói tett elsődlegességét hirdette az önmegvalósító pragmatizmus ellenében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2009-09-12: Kultúra - x:

Fények és plasztikus színek (Csáji Attila kiállítása a Képtárban) — Sántha Imre Géza

Képzelt (Lények könyve I.)
A mai anyaországi plasztikus és lézerfestés elismert alkotója, Csáji Attila kiállításával indult a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár őszi tárlatsorozata.
2009-09-12: Kultúra - x:

Költő, az éggel is vitázó — Czegő Zoltán

Makkai Ádám a kiválasztottak közül való. És anyja, a nagyszerű író, Ignácz Rózsa tudta ezt. Ezért mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc szovjet mintájú letiprásakor, eredj, fiam, önmagad megvalósítása irányába, ki a hazátlan országból.