Költő, az éggel is vitázó — Czegő Zoltán

2009. szeptember 12., szombat, Kultúra

Makkai Ádám a kiválasztottak közül való. És anyja, a nagyszerű író, Ignácz Rózsa tudta ezt. Ezért mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc szovjet mintájú letiprásakor, eredj, fiam, önmagad megvalósítása irányába, ki a hazátlan országból.

Most kezünkben az elhivatott fiú összegyűjtött verseinek könyve (Jézus és a démonok imája, Atlantis-Centaur, Pro Print kiadás, 2009), és az is jellemző, hogy egyáltalán nem Magyarországon, de Csíkszeredában jelent meg: Chicago—Csíkszereda. Több földrészen s több egyetemen tanított, tanít. És immár magyar nyelvterületen is, még van olyan...

Vegyük csak jó értelemben, hiszen úgy is mondjuk: istenhitben alkudozik, vitázik Istennel és az Ő Fiával, tudván tudva, hogy vitatkozni csak egyenrangú felek tudnak.

De mégis! Mert veszendőre szánt nemzete és vesztébe hajszolt szülőhazájáért teszi. Szembesíti Jézust a Sátánnal, a nagyszerű Petőfit a saját — annak vélt — csontvázaival, Barguzinban s a fehéregyházi csatatéren. Ír sorozatnyi ,,Petőfi-verset" (apokrif) a költő nevében. Hihetetlen, felejthetetlen. ,,Megszólal" Makkai idézésére Petőfi Zoltán, versel, és igen az övegy Szendrey Júlia is, aztán Petőfi utáni férje, Horváth Árpád.

Makkai intésére emelkednek világok, holtak. És itt van Horn Gyula is, a megvadult kommunista, 1956-os géppisztolyos nemzetáruló, majd 1994—98 között miniszterelnök! Itt s ezek közt csak a legmagasabb nemzeti és erkölcsi pódiumon lehet s szabad vitázni, ha kell, hát Istennel a nemzet nevében.

És gyönyörködöm (ez nem tréfa) az 1956 óta távol élő költő, író csodálatosan tiszta nyelvében, költészetében. Ez is a jobb fajtából való csodák közül.

Mai pesti szerkesztőcskék rámondják, hogy itt, ott pulbicisztika ízű, pl. amikor horngyulázik. Követni őt nem tudják, elásni igen, ma is. Így vagyunk a Rózsa Nagyasszony nagyszerű fiával. Makkai életútja (71) csodával határos, akár a magyar nemzeté, melyről a kínai testvér ujgurok többet tudnak az elválásunk után 1200 évvel, mint ,,új hazánkban", az Európai Unióban... Ez sem pesti vicc, de való bizony.

Makkai Ádám azon alkotók közé tartozik, akik nem Németh László, Nagy László, Weöres helyébe léphettek; amazok — mint minden egyéniség — pótolhatatlanok, Makkai is (vagy: pedig) sajátos bolygója művészetében a nemzetének.

Tudom, olvasók szeme s áldása kíséri, hazáig.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 955
szavazógép
2009-09-12: Kultúra - x:

Vetró Artúr emlékezete — Vargha Mihály

Vetró Artúr (1919—1992) kolozsvári szobrászművész augusztus 30-án töltötte volna be 90. életévét. András fia révén ismertem meg a már idős művészt. Kö­zépiskolás diákként vakációban pár napra mindig „felugrottam" hozzá rajzaimmal, szoborvázlataimmal. Mindig szakított időt ránk a Donát út végi impozáns műtermében. Nagy művészettörténeti és esztétikai kitérőkkel korrigált, ennyi év távlatából is élmény visszagondolni ezekre a spontán, de roppant tartalmas és izgalmas előadásokra.
2009-09-12: Gazdaság - x:

A Magnáé lesz az Opel (Autóipar)

Az Opel/Vauxhall Insignia tavaly júliusi londoni bemutatója — magasan szárnyaló jövőt szánnak a márkának Fotó: EPA/GENERAL MOTORS/HO
Több hónapos alkudozás után a jelek szerint megoldódott az Opel sorsa. Az amerikai anyavállalat, a General Motors ugyanis csütörtök délután bejelentette, hogy kész eladni az Opel többségi részesedését a Magna kanadai—osztrák autóipari beszállító vállalatnak. Az egyezmény részleteit az elkövetkező hetekben öntik végső formába.