Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. szeptember 12., szombat, Belföld
Reform nélkül tévedés volt a koalíció

Ha az állam megreformálását célzó törvényeket — amelyekért a kormány felelősséget vállal jövő héten — nem sikerül elfogadtatni, azt jelenti, hatalmas tévedés volt a tavaly év végén létrejött nagykoalíció — jelentette ki tegnap a közszolgálati rádiónak adott interjúban Emil Boc miniszterelnök.

,,Ha még ennek a hetvenszázalékos parlamenti többséggel rendelkező koalíciónak sem sikerül hatályba léptetnie a reformtörvényeket, semmilyen létjogosultsága sincs a koalíciónak" — szögezte le. Mint ismeretes, jövő kedden a kabinet felelősséget kíván vállalni a parlamentben az állami ügynökségek átszervezéséről szóló törvényért, az oktatási törvénycsomagért, valamint az állami alkalmazottak egységes bérezéséről rendelkező jogszabályért. A kormányfő hangsúlyozta: a jogszabályok megalkotásában mind szociáldemokrata, mind pedig demokrata-liberális miniszterek részt vettek. Mindenféle halasztási kísérlet veszélyezteti a magánszektorban történő beruházásokat, az ország pénzügyi stabilitását, a nyugdíjak és bérek kifizetését, éppen ezért a kormány megbuktatására vonatkozó fenyegetéseknek semmi értelmük — fűzte hozzá.

Több százan tüntettek Nagyváradon

Körülbelül ötszázan vettek részt az RMDSZ Bihar megyei szervezete által szervezett tüntetésen tegnap Nagyváradon. A tanfelügyelőség előtt lezajlott megmozduláson a magyar iskolaigazgatók, igazgatóhelyettesek eltávolítása ellen tiltakoztak. A Bihar megyei tanfelügyelőségről Pataki Árpád tanfelügyelőt menesztették, a mezőtelegdi iskolából pedig Szoboszlai Gáspár Edit aligazgatót. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint a magyarság számára két fontos dolog van, a kultúra és az oktatás, ezekből nem lehet alkudni.

Bezárhatnak az iskolák új influenza esetén

Egy hétre felfüggesztik a tanítást azokban az osztályokban, ahol akár csak egy tanuló is megbetegszik az új típusú influenzától, sőt, ha az adott iskolában legalább hárman kapják el a kórt, magát az intézményt zárják be ugyancsak egy hétre. Ion Bazac egészségügyi miniszter az erről szóló rendelkezéssel kapcsolatosan jelezte, hogy a H1N1-vírus terjedése rendkívül súlyos közegészségügyi problémává válik jövőre Romániában is. Várhatóan nem csak a megbetegedések száma fog megugrani, de a vírus a mostaninál agresszívebb formát fog ölteni — mondta a tárcavezető. Az új influenzajárvány kezdete óta Romániában 316 fertőzött személyt azonosítottak. Már most megteszik tehát a megfelelő intézkedéseket, hogy az adott lehetőségeken belül akadályozzák a járvány gyors terjedését. Így már három igazolt új típusú influenzás megbetegedés esetén bezárják az érintett iskolákat, akkor is, ha mindegyik különböző osztályokban fordul elő. A minisztérium arról is döntött, hogy minden tanintézményben megkezdi működését az ,,influenzatanács". Ennek keretében az orvosok, asszisztensek és a tanárok egymással együttműködve figyelik majd a diákokat, hogy jelentkeznek-e náluk a betegség tünetei. Decembertől útjára indul a tömeges oltási kampány is. Ennek keretében védőoltást adnak be mintegy hárommillió tanulónak. Az év végéig ötmillió adag oltás készül el, ezeket a veszélyeztetettnek nyilvánított személyek kapják, elsősorban az egészségügyben, illetve a fontosabb közszolgáltatások terén dolgozók, az óvodás és iskolás gyerekek, illetve az állapotos nők.

Kínai traktorgyár épül Rozsnyón

Hamarosan megkezdi a traktorok gyártását a kínai Shantuo Agricultural Machinery Equipment európai leányvállalata, a HOYO-SHK, Modern Agricultural Equipment a Brassó megyei Rozsnyón épülő üzemében — írja a Business Standard gazdasági lap. A húszmillió dolláros beruházással épülő üzem a tervek szerint 2009 elején kezdte volna meg a termelést, kezdetben 150 alkalmazottal, majd később, az üzem bővítésével 500 alkalmazottal. Az üzemben 20—120 lóerős mezőgazdasági munkagépeket gyártanak majd.

Korrupcióval gyanúsított exminiszter

Bűnvádi eljárás beindítását kérte Cătălin Predoiu igazságügyi minisztertől Traian Băsescu államfő Ovidiu Muşetescu volt privatizációs miniszter ellen. A Năstase-kormány volt tárcavezetőjét hivatali visszaéléssel gyanúsítják, az ügyészek szerint miniszterként a magánosítási folyamat során piaci áron alul értékesítette az állami tulajdonban levő Alro Slatina részvényeit, súlyosan megkárosítva ezáltal az államot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2665
szavazógép
2009-09-12: Belföld - x:

Hírsaláta

FIZETNEK AZ IKREK UTÁN. Az elkövetkezőkben az anyák ikerszülés esetén az első gyermek után megkapják a fizetésük 85 százalékát (de nem kevesebbet, mint 600 lejt és nem többet, mint 4000 lejt), és minden további baba után újabb 600 lejt. Ezentúl azok az egyetemisták, illetve középiskolások is kapnak gyermeknevelési segélyt, akik nappali tagozaton megszakítás nélkül végzik tanulmányaikat, valamint azok is, akik egészségügyi okok miatt szakították félbe tanulmányaikat. Jelenleg Romániában 1726 olyan család van, amely ikreket és 20, amely hármas ikreket nevel. (Derzsi Ákos képviselő sajtóirodája)
2009-09-12: Közélet - x:

Tizenhét alkotótábor Csernátonban — Iochom István

A nyári idényt és az intézmény tevékenységét értékelte lapunk érdeklődésére Haszmann Pál, a csernátoni múzeum és népfőiskola vezetője.