Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. szeptember 15., kedd, Belföld

Tanévkezdés kis bojkottal

A tanárok és a politikusok közötti ellentétek jegyében kezdődött tegnap a tanév, ám a szakszervezetek által kért bojkott csak néhány helyen valósult meg. Az új oktatási törvény és az egységes bérezésről szóló jogszabály miatt elégedetlen szakszervezetek arra szólították fel a pedagógusokat, ha politikusok jelennek meg a tanévnyitón, távozzanak. Legtöbb településen azonban zavartalanul zajlott az évnyitó, a politikusok többsége megjelent és beszédet mondott az ünnepségeken. A romániai iskolákban összesen 3,3 millió diák tanul az idei tanévben, közülük 2,7 millió általános és középiskolás, több mint félmillió óvodás. A 2009—2010-es tanévben 258 000 oktató állt munkába, közülük 68 000 helyettesítő tanár, 48 500 tanító és 38 000 óvónő.

Tiltakozás a parlament előtt

A Közalkalmazottak Szövetsége — az állami költségvetésből finanszírozott alkalmazottak szakszervezetei által múlt hé­ten létrehozott tömörülés — több ezer tagja tiltakozik ma délután három órától a parlament előtt. A szakszervezetek azt követelik, hogy a kormány álljon el a felelősségvállalás szándékától, tárgyalja újra a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló jogszabályt az érdekképviseletekkel, majd ezt követően bocsássa parlamenti vitára a tervezetet. Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány ne bocsásson el közalkalmazottakat, és ne küldje őket tíznapos kényszerszabadságra. Kitartanak múlt héten bejelentett szándékuk mellett, október 5-én általános sztrájkot tartanak a közalkalmazottak. A kormány azonban hajthatatlan, Emil Boc kormányfő csak kisebb engedményre hajlandó: a keddi, felelősségvállalással történő elfogadás után a jogszabályról 2010 júniusáig még lehet egyeztetni. Az érdekképviseletek ennek ellenére elégedetlenek, az oktatási szakszervezetek például azt kifogásolják, hogy egy nyugdíjazás előtt álló, első fokozatú gimnáziumi tanár fizetése csupán a minimálbér 4,25-szöröse lesz, a kezdő tanárok tervezett bérszintje pedig a minimálbér 1,2-szerese. Az egészségügyi szakszervezetek is háborognak, itt ugyanis a szorzók 5,2 és 1,2 között váltakoznak.

Felelősségvállalás a parlamentben

A tegnap este hat órától tartott rendkívüli kormányülésen véglegesítette a kabinet a ma felelősségvállalással elfogadásra kerülő tanügyi törvényt. A minisztereknek több mint 1500 módosító indítványt kellett elemezniük, ám lapzártáig nem fejeződött be az ülés, és nem tudni, hány javaslatot iktattak a jogszabályba. Emil Boc miniszterelnök ma délután vállal felelősséget a parlamentben a három jogszabályért. Délután négy órától a tanügyi törvényért, öt órától az egységes bérezési jogszabályért, hat órától pedig az állami intézmények átalakítását szabályozó törvényért. Traian Băsescu államfő este hét órától mond beszédet a parlamentben.

Liberális tiltakozás

Crin Antonescu liberális pártelnök tegnap bejelentette: pártjának képviselői nem lesznek jelen a mai parlamenti ülésen. Szándékukban áll bizalmatlansági indítvány benyújtása is, ám az RMDSZ támogatása nélkül ez nem lehetséges. Az RMDSZ már bejelentette: csak a törvénytervezetek és az elfogadott módosítások ismeretében dönt arról, csatlakozik-e a bizalmatlansági indítványhoz vagy sem. A liberálisok ugyanakkor elemezték a jogszabályokat, és úgy értékelték, mindhárom törvény esetében alkotmányossági aggályok merülnek fel, bejelentették, az alkotmánybíróságon támadják meg ezeket.

Recseg-ropog a koalíció

A D-LP szenátorai egyhangúan az SZDP-vel kötött partnerség felbontása mellett szavaztak — jelentette ki Traian Igaş, a szenátusi demokrata-liberális frakció vezetője. A képviselőházi frakció egyelőre nem szavazott a kérdésről, de a honatyák többsége itt is a szakítást támogatja. Megyei szinten sem működik a partnerség, eddig 14 megyéből — köztük Kovászna megyéből — jelezték a D-LP-elnökök, hogy felbontották a koalíciós szerződést. Iaşi megyében az SZDP és a NLP tegnap leváltotta a demokrata-liberális megyeitanács-alelnököt, a D-LP megyei vezetője pedig bejelentette, Iaşi megyében ellenzékbe vonultak. Mircea Geoană, az SZDP elnöke Traian Băsescut tette felelőssé a két párt között egyre élesedő ellentétekért, ,,hadicselnek" nevezte, melyet több hónapja kezdtek, és egyetlen célja, hogy újabb elnöki mandátumhoz juttassa Băsescut.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 264
szavazógép
2009-09-15: Belföld - x:

Hírsaláta

IANCU SÍRJÁN VESZEKEDTEK. Idén is politikai harcba fulladt a ţebeai ünnepség. A liberálisok kivételével minden élő román pártvezér megjelent, Geoană és Vadim Tudor szónokolt is, egymással kötekedtek, majd V. C. Tudor nemes egyszerűséggel bejelentette: ő Románia leendő elnöke. Gigi Becali is arra repült helikopterével, de látta, nagy a tülekedés, fél óra után továbbállt. Băsescu és hívei elvegyültek a tömegben, de füttyből ők is kaptak. (Realitatea)
2009-09-15: Közélet - x:

Ünnepelt a nyugdíjasklub - Iochom István

A Vigadó nagytermében és a nyugdíjasklubban bensőséges hangulatú rendezvény keretében ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklub.