Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. szeptember 17., csütörtök, Belföld

Félreform, de jobb a semminél

Az oktatási törvény nem hozza el a rendszer alapos reformját, csak ,,óvatos vagy fél lépéseket" jelent — nyilatkozta Markó Béla RMDSZ-elnök. Hozzátette: ha a szövetség megtorpedózta volna a törvényjavaslatot, nem lett volna garancia arra, hogy egy másik, esetleg jobb oktatási törvényt el lehessen fogadtatni, s bár számos kitételével elégedetlenek, az új jogszabály javít a jelenlegi rendszeren.

Éppen ezért az RMDSZ a liberálisokkal közösen az egységes bérezési rendszerre vonatkozó törvénycsomag kapcsán nyújt be bizalmatlansági indítványt. Markó szerint ez a tervezet váltotta ki a legnagyobb elégedetlenséget, hiszen számos átgondolatlan intézkedést tartalmaz. Elismerte, nincs nagy esélyük a sikerre, s bár másképp nyilatkoznak, sem a demokratáknak, sem a szociáldemokratáknak nem áll érdekükben, hogy ez a kormány az államelnökválasztások előtt megbukjon.

Szociáldemokrata nem

Nem szavazzák meg az SZDP parlamenti képviselői az ellenzék által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt — jelentette ki Mircea Geoană pártelnök. Geoană azonban nem tartja kizártnak, hogy a D-LP képviselői bizalmatlansági indítványra voksolnak, és így támogatják Traian Băsescu államfő törekvéseit, aki nemcsak az SZDP-t szeretné eltávolítani a kormányból, de magát a miniszterelnököt is félre kívánja állítani — véli Mircea Geoană.

Két forduló között döntenek

Az RMDSZ csak az államfőválasztás két fordulója között dönti majd el, hogy melyik jelöltet támogatja az államelnöki tisztség megszerzésében, az első forduló előtt senkivel sem egyeztetnek — jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök. Arra az újságírói kérdésre, hogy figyelembe veszik-e majd a döntés meghozatalakor, hogy a magyar szavazótábor inkább Traian Băsescu felé húz, Markó úgy nyilatkozott, természetesen, a választók opcióira is odafigyelnek, de a tavasszal végzett felmérések azt mutatják, hogy a magyarok véleménye igen megosztott ebben a kérdésben. Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ annak a pártnak a jelöltjét fogja-e támogatni, amelyik kiáll a területi autonómia mellett, Markó megjegyezte, nem tudja, lehetnek-e illúziói e tekintetben.

Ridzi támadásba lendült

Feljelentette az ügyészségen az Ifjúsági és Sportminisztert kivizsgáló bizottságot Monica Iacob Ridzi, a korábbi tárcavezető. A feljelentést csupán a bizottság D-LP-s tagjai úszták meg. Ridzi hivatalbeli visszaéléssel és hamis vallomásra való buzdítással vádolja a bizottság tagjait, és azt is felrója, hogy olyan témakörökben hallgatták ki, amelyekben a Korrupcióellenes Ügyészség már vizsgálódott. Lakatos Péter, a bizottság RMDSZ-es tagja szerint a Monica Iacob Ridzi által tett ügyészségi feljelentés humorosan fogalmazva 2009. őszi divatjának, a politikusok köré­ben terjedő járványnak tekinthető.

Bírság a túl alacsony árért

Ötven és százezer lej közötti bírság róható ki azokra a kereskedőkre, akik áron alul értékesítik a gyümölcsöket, zöldségeket — döntött tegnap a képviselőház. A gyümölcsök és zöldségek forgalmazását szabályozó törvényt a szenátus korábban elutasította, a képviselők viszont 198 igen és 5 ellenszavazattal elfogadták azt. A jogszabály előírásai szerint tilos a kereskedőknek áron alul kínálni vagy értékesíteni a gyümölcsöket, illetve zöldségeket, nem szabad olyan árat megjelölniük, amely egyenlő vagy alacsonyabb a beszerzési költségeknél. A képviselők arról is határoztak, hogy a kereskedő visszautasíthatja az áru átvételét, amennyiben azt tapasztalja, hogy az nem felel meg a minőségi szabványoknak.

Drágul a cigaretta

A legolcsóbb cigaretta dobozonkénti ára a jelenlegi 6,4 lejről 2010-ben 7,1 lejre drágul a jövedéki adó növekedése miatt, 2016-ra pedig eléri a 12,4 lejt — jelentette be tegnap Philip Gambaccini, a Philip Morris International cigarettagyártó adóügyi igazgatója. Kifejtette, a jövedéki adó emelkedésének üteme túl gyors, és a feketepiac fellendülését eredményezi, hisz a környező országokban jóval olcsóbbak a dohányipari termékek. Miközben Romániában egy doboz cigaretta átlagára 1,53 euró, a Moldovai Köztársaságban 0,3 euró, míg Ukrajnában mindössze 0,27 euró.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-09-17: Belföld - x:

Hírsaláta

NEM ÉRTÜNK EGYET, DE ELFOGADJUK. Meglehetősen sok tétovázás után Mircea Geoană a keddi parlamenti ülés előtt e kínos mondatot rebegte el. Pártja véleménye ugyan megoszlott, néhányan elmentek, mások japán sztrájkkal tiltakoztak a Boc-kabinet erőszakossága miatt, de a Geoană-csoport annyira éhes a hatalomra, hogy marad. (Anteana3)
2009-09-17: Közélet - x:

Háromszéken még nincs járvány (Biztonsági intézkedések) - Fekete Réka

Az országban eddig 326 esetben igazolódott be a H1N1-típusú vírus jelenléte influenzás betegnél, Háromszéken három személynél végeztek vírusvizsgálatot, mindhárom eredmény negatív.