Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. szeptember 18., péntek, Belföld

Leváltanák a tanügyminisztert

Az oktatási miniszter lemondását követeli a Demokrata-Liberális Párt, mert meglátásuk szerint a tárca politikai alapon akarja leváltani azokat az iskolaigazgatókat és tanfelügyelőket, akiket versenyvizsga nélkül a tanfelügyelőségek neveztek ki tisztségükbe.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter egy szerdán kiadott rendeletben megvonta a megyei tanfelügyelőségek iskolaigazgató- és tanfelügyelő-kinevezési jogát, a jövőben az oktatási tárca dönt róluk a tanfelügyelőségek javaslatára. Andronescu rendelete előírja, hogy a tanfelügyelőségeknek 48 órán belül kell elküldeniük a tárcának a javasolt személyek listáját. A DLP szerint Andronescu átpolitizálja az oktatást, az elnökválasztás közeledtével pártjának megfelelő személyeket kíván kinevezni majd ezekbe a tisztségekbe. Azt állítják, a miniszter megszegte az érvényben levő tanügyi törvényt, de a felelősségvállalással elfogadott új jogszabálynak is ellentmond a lépés. Ecaterina Andronescu kifejtette, éppen a politikai szempontok szerinti kinevezéseket akarta kiküszöbölni a rendelettel, mert rengeteg panasz érkezett a szaktárcához az ideiglenes kinevezésekkel kapcsolatosan. Ellenőrizni kívánják a kinevezett igazgatók szakmai felkészültségét bizonyító dokumentumokat, és ha eleget tesznek a követelményeknek, a tárca rendelettel megerősíti kinevezésüket. Emil Boc kormányfő tegnap óvakodott egyenes választ adni arra a kérdésre, hogy elbocsátja-e vagy sem Ecaterina Andronescut az oktatási miniszteri tisztségből a szerdán kiadott rendelet miatt.

Lesz pénz, ha kapunk kölcsön

Gheorghe Pogea pénzügyminiszter szerint torzítanak azok a politikusok, akik azt állítják, hogy az állam nem tudja év végén átutalni sem a nyugdíjakat, sem a fizetéseket. Korábban Mircea Geoană SZDP-elnök nyilatkozta azt, hogy a nemzetközi hitel részben azért kell, hogy a béreket ki tudja fizetni a kormány. Nemrégiben a munkaügyi miniszter is azt állította, nem biztos benne, hogy elég lesz év végéig a fizetési alap. Részben ellentmondott a pénzügyminiszternek Traian Băsescu államfő, aki megerősítette, ha Románia nem kapja meg a Nemzetközi Valutaalaptól a hitel második részletét, valóban gondok lehetnek, de szerinte ez nem történik meg, mert az ország gazdasági helyzete sokkal jobb, mint februárban, és a kormány eleget tett a vállalt kötelezettségeknek.

Băsescu tájékozódik

Még mindig nem döntötte el, indul-e az elnökválasztáson, az utóbbi időben azért járja olyan gyakran az országot, hogy megállapítsa, jelöltetheti-e magát még egyszer — jelentette ki Traian Băsescu államfő. Emlékeztetették egy korábbi kijelentésére, amely szerint, ha nagyon rosszak lesznek a gazdasági mutatók, lehet, nem száll versenybe újabb mandátumért. Az elnök szerint azonban enyhe emelkedés tanúi lehettünk a harmadik negyedévben, s bár egyelőre nem várható a román gazdaság fellendülése, enyhült a gazdaság visszaesése.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2009-09-18: Belföld - x:

Hírsaláta

ANTONESCU VITÁRA HÍVJA BĂSESCUT. Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke Băsescu parlamenti beszédét bírálva kijelentette, hogy az elnöknek csak ahhoz van elegendő bátorsága, hogy egyedül beszéljen, majd szemtől szembeni vitára hívta ki az államfőt. (Realitatea)
2009-09-18: Közélet - x:

Külföldi hírek — Szekeres Attila

Pozsony háborog
Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet tegnap délután a szlovák külügyminisztériumba, hogy tolmácsolják neki a Szlovák Köztársaság felháborodását a magyar külügyminiszterrel készült s a müncheni Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúban olvasható kijelentések miatt. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter személyesen is csalódott a magyar külügyminiszter kijelentései miatt.