Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. szeptember 19., szombat, Belföld
Bukhat a tanügyminiszter

Emil Boc kormányfő felkérte Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, vonja vissza a rendeletet, amely feljogosítja az iskolaigazgatók leváltására, ellenkező esetben eltávolítja tisztségéből. A kormányfő rámutatott, a miniszter által aláírt rendelet ellentmond mindannak, ami az oktatási törvényben szerepel, amelyért a kormány felelősséget vállalt a parlament előtt.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter szerdán kiadott egy rendeletet, amely értelmében a tanfelügyelőségek javaslata alapján az oktatási tárca dönt arról, kit neveznek ki iskolaigazgatónak a versenyvizsgák után betöltetlenül maradt helyekre. A D-LP már csütörtökön kérte Ecaterina Andronescu leváltását. Tegnap az SZDP elnöke, Mircea Geoană is helytelenítette az oktatási miniszter rendeletét, de felhívta a miniszterelnök figyelmét, menesztéséről nem dönthet egyedül, a kérdést meg kell vitatnia a kormánykoalíciónak.

Bárkivel kormányoznának

Az RMDSZ elvileg elképzelhetőnek tartja a kormányzást bármelyik jelenlegi parlamenti párttal, ám csak olyan kormányt tartana támogathatónak, amely elkötelezi magát a reformok mellett nemcsak az országos ügyekben, hanem a kisebbségi jogok terén is — jelentette ki Markó Béla marosvásárhelyi sajtóértekezletén. Az RMDSZ vezetője leszögezte: a szövetség nem hajlandó pusztán a kormányzás vagy bizonyos költségvetési források kedvéért kormányra lépni, ehhez több komoly feltételnek kell teljesülnie: a kisebbségi jogok bővítése mellett többek között az infrastrukturális fejlesztések felgyorsítását, a gazdaság fellendítését, valamint egy megfelelő válságellenes intézkedéscsomag kidolgozását és végrehajtását említette.

Két hétig még sztrájkolnak a bírák

A bukaresti fellebbviteli bíróság, illetve több nagyváros bírói tanácsa is úgy döntött, folytatják a sztrájkot, és emellett az igazságügyi miniszter leváltását is követelik, miután még mindig nem oldotta meg problémáikat. Cătălin Predoiu azt nyilatkozta, hogy az egységes bértörvénnyel nem lesz kisebb a bírók fizetése, és követeléseik nagy része is teljesülni fog, ezért újból felszólította őket, hogy folytassák munkájukat. A bírák legközelebb október 5-én gyűlnek össze, addig folytatódik a sztrájk.

Újra börtönben Stănculescu

A Bukaresti Katonai Ítélőtábla tegnapi ítélete értelmében Mihai Chiţacot egészségi okok miatt három hónapra szabadlábra helyezik, míg Victor Athanasie Stănculescut ismét börtönbe zárják, miután a közelmúltban egy fővárosi kaszinóban lepték meg a volt tábornokot. Victor Athanasie Stănculescut májusban egészségügyi okokból helyezték egy évre szabadlábra, most az ügyészek fellebbeztek a katonai bírák korábbi döntése ellen, és jóváhagyták kérésüket.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-09-19: Belföld - x:

Hírsaláta

AZ ELNÖK, AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁG ÉS AZ IGAZSÁG. Traian Băsescu azt állította közel kétórás parlamenti beszédét követően, hogy azért volt kénytelen a hosszúra nyúlt szónoklatot elmondani, hogy az utókor az igazat tudja a jelen eseményeiről, s ne a hírtelevíziók esetleg fennmaradt dokumentumaiból tájékozódjék. (Antena3)
2009-09-19: Közélet - x:

Külföldi hírek — Szekeres Attila

Párbeszédet sürget Merkel
Párbeszédet sürgetett Magyarország és Szlovákia között a német kancellár. Angela Merkel példaként hozta fel, hogy a Horvátország és Szlovénia között a horvát uniós csatlakozással kapcsolatban kialakult vitában tárgyalások útján sikerült haladást elérni.