Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. szeptember 22., kedd, Belföld
Közvitára kell bocsátani

A Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés csíkszeredai rendezvényén elfogadott memorandum egy sor megállapítása elfogadhatatlan — szögezi le a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottságának tegnapi közleménye.

Semmiképpen nem vállalható az a kijelentés például, hogy Romániában nem létezik olyan tudatos központi politika, amely az etnikai arányok megváltoztatására irányul, hiszen ezt a többi között Székelyföld demográfiai adatainak alakulása, az ortodox templomok, katonai laktanyák székelyföldi telepítése cáfolja — áll a közleményben. ,,Az etnikai arányok megváltoztatására irányuló állampolitika tagadása azért is káros, mert éppen azt a mozgalmat építené le, illetve hiteltelenítené a nagyvilág előtt, amelynek maga a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés is része, és amelynek éppen az a célja, hogy rávegye a román hatóságokat, hogy a közigazgatási reform során Románia nemzetközi kötelezettségvállalásainak szellemében Székelyföld lakóinak akarata érvényesüljön, és ne Székelyföld elrománosításának politikája" — fogalmaz az SZNT ÁB közleménye. Ezért a testület arra kéri Székelyföld önkormányzati képviselőit, hogy ebben a formában ne írják alá az RMDSZ és az EMNT által javasolt memorandumot, ehelyett bocsássák közvitára a dokumentumot.

Jöhet a második hitelrészlet

A válság ellenére megvannak a szükséges forrásai a bérek és nyugdíjak késedelem nélküli kifizetésére — jelentette ki tegnap Gheorghe Pogea pénzügyminiszter, aki nem lát okot arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ne folyósítsa a készenléti hitel második, 1,9 milliárd eurós részletét. A tárcavezető ezzel megerősítette Emil Boc miniszterelnök hét végi bejelentését, amely szerint a román kormány késedelem nélkül tudja fizetni az év végéig a béreket, a nyugdíjakat és a szociális támogatásokat. Az IMF várhatóan holnap folyósítja a márciusban született megállapodás szerinti készenléti hitel második részletét. A hitelszerződés értelmében Románia 19,95 milliárd eurós hitelt vehet fel, az első, ötmilliárd eurós részletet július végén utalták át. A hitel második részlete 1,9 milliárd euró, ezt kellene most felszabadítani Románia számára. A harmadik, 1,5 milliárd eurós részletet decemberben kapná meg az ország. A megállapodás értelmében a teljes összeget 2010 végéig kell folyósítani, törleszteni pedig 2015-ig.

Nem támogatják az indítványt

Az SZDP elemezte az NLP és az RMDSZ által benyújtott bizalmatlansági indítványt, és úgy döntött, hogy a szociáldemokraták nem szavazzák meg azt — jelentette be tegnap Bogdan Niculescu-Duvăz szóvivő, a párt országos vezetőségének ülése után. Az indoklás szerint az egységes bérezési törvény engedélyezi, hogy a következő hat hónap folyamán a szociális partnerekkel folytatott megbeszélések nyomán módosuljanak az előírásai, ezért a bizalmatlansági indítványnak semmi értelme. Továbbá, ha a gazdasági válságra még kormányválság is jönne, az még mélyebbre taszítaná Romániát. A bizalmatlansági indítványt csütörtökön 10 órától vitatja meg a parlament.

A miniszter visszavonja a rendeletet

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter tegnap bejelentette, nem helyezi hatályba az iskolaigazgatók kinevezésére vonatkozó törvényt, a rendelet egyébként sincs hatályban, mert nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Emil Boc kormányfő tegnap a koalíció ülése végén megismételte azon döntését, hogy meneszti tisztségéből Ecaterina Andronescut, ha gyakorlatba ülteti a vitatott rendeletet. A kormány holnapi ülésén egyébként bemutatják a felelősségvállalás tárgyát képező oktatási törvény módszertani szabályait.

Lebénított igazságszolgáltatás

A Legfelsőbb Semmítőszék és Törvényszék bírái tegnapi közgyűlésükön többségi szavazattal úgy döntöttek, hogy folytatják a tiltakozó akciókat. Az igazságszolgáltatási alkalmazottak már negyedik hete tartanak tiltakozó akciókat. A Bírák Közgyűléseinek Országos Hálózata korábban bejelentette, hogy a tizennégy ítélőtáblától érkezett központosított adatok értelmében tíz ítélőtábla folytatja a tiltakozást. Ugyanakkor mintegy hatvan bíróság követeli Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter lemondását. A szakminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, a bírák és ügyészek tüntetése a közpénz elherdálását jelenti, minden törvényes alapot nélkülöz.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-09-22: Belföld - x:

Hírsaláta

NYÁRON OLCSÓBB VOLT AZ ÉLET. Románia az ötödik az Európai Unió tagállamai közül az árcsökkenés tekintetében: júliushoz viszonyítva 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak. A defláció — azaz az eluralkodó gazdasági következményekkel járó, széles fronton megmutatkozó áresés — veszélye mindazonáltal nem fenyeget, és hamarosan búcsút is lehet inteni neki. (Manna)
2009-09-22: Közélet - x:

Műemlékeink — közkincseink — Magyarósi Imola

A vargyasi Daniel-kastélynál
Nagy népszerűségnek örvendett a Kulturális Örökség Napjai alkalmából második alkalommal két útvonalon megszervezett ingyenes kirándulás a megye műemlékeihez. Az elmúlt hét végén a Kovászna Megyei Kulturális Központ, a Művelődési Igazgatóság és a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közösen tette lehetővé a két kirándulást.