Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. szeptember 23., szerda, Belföld
Visszakoznának

A marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es képviselői megpróbálják helyrehozni azt a tévedésüket, hogy támogatták az 1989-es forradalom idején a temesvári tüntetők közé lövető Ştefan Guşă tábornok mellszobrának felállításáról szóló határozatot.

Az önkormányzat szeptember 10-i ülésén döntött arról: szobrot emel Ştefan Guşă emlékére. A javaslatot támogatta a képviselő-testület tízfős RMDSZ-frakciója is. A magyar tanácstagok azzal magyarázták beleegyezésüket, hogy nem ismerték Guşănak a forradalom idején betöltött szerepét, továbbá ígéretet kaptak román kollégáiktól, hogy ,,cserébe" szobrot kaphat a városban a 2006-ban elhunyt Sütő András Kossuth-díjas író is. Az RMDSZ-frakció ismét napirendre tűzetné a határozatot, ám Dorin Florea polgármester erre egyelőre nem hajlandó.

Keresik a feltételezett tettest

Házkutatást végeztek a hatóságok az állami vasúti társaság (CFR) egy volt alkalmazottjánál, akit azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan rongálta meg a síneket, kisiklatva egy személyszállító vonatot Dolj megyében. A Temesvár és Bukarest között közlekedő szerelvényt a Craiovához közel fekvő Cârcea körzetében hétfőn érte a szerencsétlenség. A mintegy háromszáz utas közül tizenötöt kellett sérülésekkel kórházba szállítani, többeket a helyszínen láttak el a mentők. Radu Berceanu közlekedési miniszter a helyszínen végzett vizsgálatok nyomán adott nyilatkozatában megállapította, hogy valószínűleg bűncselekményről van szó. A szálak az államvasutak egyik volt alkalmazottjához vezetnek, akit néhány hónappal ezelőtt egészségi állapota miatt nyugdíjaztak, állítólag skizofréniában szenvedett. Az illetékes területi ügyészség szerint nem csupán egy személy ellen folyik a nyomozás, számításba vesznek több más változatot is, vagyis nem csupán a bűncselekmény, hanem a gondatlanság lehetőségét is. * Közben újraindult a forgalom a Kolozsvár és Aranyosgyéres közötti szakaszon, ahol szintén hétfőn egy üzemanyagot szállító tehervonat hét vagonja borult fel.

Vasutassztrájk lehet

A vasutas-szakszervezetek szeptember 30-án általános sztrájkba lépnek, ha a társaság nem fizeti ki az elmaradt béreket. Abban az esetben, ha a vasút alulfinanszírozása folytatódik, veszélybe sodorva a közlekedés biztonságát, az alkalmazottak 48 óra alatt megbénítják a vasúti forgalmat — áll a szakszervezetek által aláírt dokumentumban. A munkavállalók képviselői ugyanakkor Radu Berceanu lemondását követelik. Tegnap egyébként egy iaşi-i állomáson spontán sztrájk tört ki.

A nyugdíjtörvény alapelvei

Emil Boc szerint a kormány által támogatott nyugdíjtörvény alapelvei egészségesek, bár fájdalmasak. A miniszterelnök közlése szerint a legfontosabb alapelv, hogy a nyugdíjba vonuló milyen mértékben járult hozzá a társadalombiztosítási rendszer finanszírozásához. Ennek mértéke alapján lesz magasabb vagy alacsonyabb a nyugdíj, és nem a privilégiumok alapján, melyeket a rendszer húsz év alatt biztosított — fogalmazott a kormányfő, aki nem tagadta, a lépés nehéz lesz, de mindenképp szükséges ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer méltánytalanságait idejében kijavítsák. A kormány ugyanakkor az egész szociális ellátórendszer reformjára készül. Mindezt a kormányfő a Cotroceni-palotában közölte, ahol ismertették az államfői szakbizottság által kidolgozott, a szociális védelem helyzetét elemző jelentést. A kormány saját létét kockáztatta az egységes bérezési törvény elfogadása érdekében, a szociális ellátórendszerek átalakítása során viszont nem számítanak a politikai veszteségek — mondta a kormányfő.

Drog és prostitúció

Az államfő által alakított, az ország szociális helyzetét elemző szakbizottság tegnap bemutatott jelentésében egyebek mellett azt javasolják, hogy a szerek fogyasztása ne minősüljön bűncselekménynek, a kábítószer-kereskedelmet viszont továbbra is büntetni kell. Pavel Abraham, az Országos Kábítószer-ellenes Hatóság volt elnöke a javaslatot elfogadhatatlannak nevezte, ami ha megvalósul, „Románia Közép-Afrika felé halad". Ugyanakkor a szakbizottság a prostitúció részleges törvényesítését is javasolja. Traian Băsescu kiáll a bizottság javaslatai mellett, és — az oktatási paktum mintájára — szociális paktum megkötését javasolja.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2009-09-23: Belföld - x:

Hírsaláta

A HAZAFI. Băsescu, önmaga s hallgatósága megnyugtatására talán, múlt hét végén azt állította, a román az európai népek közül a legintelligensebb, azaz a legmagasabb intelligenciahányadossal rendelkezik. Mert ilyen vizsgálatokat soha nem végeztek, Băsescu kijelentését amolyan hízelgésnek kell tekinteni, s újabb alkalomnak arra, hogy leteremtse mindazokat, akiknek valami nem tetszik ebben a gyönyörű országban. (Antena3)
2009-09-23: Közélet - x:

Autómentes nap — Szekeres Attila

Autómentes napot hirdetett péntekre a rendőrség Sepsiszentgyörgyön. Ezzel kerékpározásra kívánják ösztönözni a lakosságot, egyúttal a gépkocsivezetők figyelmét is felkelteni: vigyázzanak a biciklisekre.