Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. szeptember 24., csütörtök, Belföld
Mondjon le Udrea

A turisztikai miniszter vitatott tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság azt javasolja a képviselőháznak, hogy hagyja jóvá az Elena Udrea miniszteri tisztségből való leváltását és az ellene irányuló bűnvádi eljárás elindítását a közérdekkel szembeni hivatali visszaélés és gondatlanság miatt.

Ludovic Orban, a vizsgálóbizottság elnöke szerint a bizottság tagjai egyöntetűen elfogadták a testület jelentését, amelyet ma a képviselőház Állandó Bizottságá­ban is bemutatnak. A jelentés szerint szükséges a számvevőszéki ellenőrzés is a turisztikai minisztérium kiadásai tekintetében. A vizsgálóbizottság ugyanakkor Cristina Trăilă, a Közbeszerzéseket Vizsgáló Országos Hatóság vezetőjének leváltását is kéri. Elena Udrea bejelentette, a vizsgálóbizottság működését továbbra is törvénytelennek tartja, és esze ágában sincs lemondani.

Kövesi marad

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter meghosszabbította Laura Codruţa Kövesi mandátumát a Legfelsőbb Semmítőszék és Ítélőszék Ügyészségének főügyészi tisztségében. Az eljárás értelmében a főügyészt Románia elnöke nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács jóváhagyásával. Románia főügyészének mandátuma három évre szól, és csupán két mandátum erejéig nevezhető ki ugyanaz a személy. Laura Codruţa Kövesit 2006. október másodikán nevezte ki az Ügyészség élére Traian Băsescu államfő.

Szennyezte a környezetet

Nagy mértékű szennyezést okozott a Kolozs megyei vasúti baleset helyszínén a tehervagonokból kifolyt gázolaj, nyilatkozta tegnap Mihaela Rozor, a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője, hiszen mintegy 500 négyzetméternyi terület károsodott. A talajszennyezés mellett a környéken lévő patakokban is találtak gázolajnyomokat. Felelősségre egyelőre senkit nem tudnak vonni, hiszen a nyomozás nem fejeződött be, nem tudni, mi vagy ki okozta a vonatbalesetet Kolozsbós határában.

A kötelező bankkártya alkotmányellenes

Az állami alkalmazottak választhatnak, hogy bankkártyán vagy kézbe kapják ezentúl fizetésüket. A kormány döntésére azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság júniusban alkotmányba ütközőnek ítélte azt az előírást, melynek értelmében a közalkalmazottakat kötelezik, hogy bankkártyán vegyék fel bérüket. Emil Boc kormányfő felkérte Victor Pontát, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztert, hogy az új törvénytervezetet sürgősségi eljárással küldjék a parlamentbe.

Kolozsváron vészharangot kongatnak

Kolozs megye egészségügyi intézményei pénz nélkül maradnak, ha a kormány nem igazítja ki a költségvetésüket — jelentette ki Ştefan Roman, a Sanitas Kolozs megyei szervezetének elnöke. A Sanitas mindezt az Egészségügyi Igazgatóság, az Egészségbiztosítási Pénztár képviselőivel folytatott egyeztetés után közölte, s egyben a helyzet rendezésének elmaradása esetén tiltakozó akciókat helyezett kilátásba. Egy olyan kórház is van, amelynek a beszállító már nem viszi ki a pácienseknek járó kenyeret — mondta a szakszervezeti vezető. Ugyanakkor közölte, ma a Sanitas tagjai országos találkozót szerveznek, hogy döntsenek, milyen tiltakozó akciókhoz folyamodnak, ha a kormány a költségvetés kiigazításával nem javít a helyzeten. Roman szerint az egészségügyi rendszerben az általános sztrájk kirobbantása sem kizárt.

Százötvenmillióba kerül

Több mint 151,9 millió lejbe kerül az államfői választás előkészítése és megszervezése, közölte a kormány. 2004-ben a kormány 641 milliárd régi lejt utalt ki a parlamenti és az államelnöki választások megszervezésére. Az államelnöki választások első fordulójára november 22-én kerül sor, a második fordulót pedig december 6-án tartják.

A Rompetrol csökkenti árait

A Rompetrol mától hét banival csökkenti a benzin, három banival a gázolaj árát — jelentette be tegnap a kőolajipari vállalat. Az ármódosítás nyomán a benzin ára 3,83—4,44 lejbe kerül minőségétől függően, míg a gázolaj literéért 3,68—3,97 lejt kell fizetni. A Rompetrol árpolitikájának megfelelően +/-5 százalékkal térhetnek el a töltőállomásokon a referenciaárhoz képest.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2009-09-24: Belföld - x:

Hírsaláta

NEM FIGYEL A T. HÁZ. Zagyva szöveget olvasott fel politikai nyilatkozat gyanánt Adriana Săftoiu liberális politikus kedden a parlamentben. A nyilatkozat különféle amerikai politikai beszédekből és újságcikkekből véletlenszerűen összeollózott szöveg.
2009-09-24: Közélet - x:

Orbaiszéken is javítják az utakat — Bodor János

A megyei tanács finanszírozásával teljesen felújítják és aszfaltozzák a községi utat Székelytamásfalva és Szörcse között. Az aszfaltozás előtti alapozást, a sáncok mélyítését elvégezték, a szántóföldekre vezető mezei utak hídjaihoz a betongyűrűket is lefektették, csak az aszfaltozás van hátra.