Megvitatják az RMDSZ régióátszervezési javaslatátKözös törvényt akarnak — Farkas Réka

2009. szeptember 25., péntek, Közélet

Elkezdődött a szenátusban a gazdasági régiók átszervezéséről szóló RMDSZ-törvénytervezet vitája: ezt elsőként a gazdasági bizottság tűzte napirendjére. A szövetség részéről Gyerkó László szenátor, a bizottság tagja és Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető mutatta be a kezdeményezést.

Az RMDSZ tervezete a jelenlegi nyolc gazdasági fejlesztési régió helyett tizenhatra osztaná Romániát, és ebben önálló térségként szerepelne Székelyföld, pontosabban Kovászna, Hargita és Maros megye. A szövetség érvelése szerint a jelenlegi régiós felosztás egyáltalán nem tartja tiszteletben a hagyományos, tájegységekkel is azonosítható, térségi hasonlóságokat és ellentéteket. A régiókat alkotó megyék gazdasági, környezeti, méretbeli és nem utolsósorban kulturális különbözősége annyira heterogén régiókat eredményezett, hogy lehetetlen a területi és tematikus koncentráció elvét követő, összefüggő, következetes fejlesztési elképzelések kidolgozása. Az RMDSZ szerint minden térség érdeke, hogy a jelenlegi mesterséges és alacsony hatásfokú fejlesztési régiók helyett kisebb, ám minden szempontból összefüggő, következésképpen hatékonyabb régiókat alakítsanak ki Romániában.

A törvénykezdeményezés kidolgozásakor az RMDSZ szakemberei, az Európai Bizottság szabályzatának megfelelően, gazdasági, történelmi, földrajzi, kulturális, illetve környezeti szempontokat vettek figyelembe.

A szenátus gazdasági bizottságának kormánypárti képviselői a testület keddi ülésén vegyes bizottság létrehozását javasolták, amelyben jelen kell lenniük a parlamenti pártok képviselőinek. Fontosnak tartják egy közös törvénykezdeményezés kidolgozását, amely figyelembe venné a pártok e kérdésben megfogalmazott javaslatait, ez azonban az RMDSZ tervezetére épülne. Elhangzott az is, hogy e kezdeményezés kapcsán egyeztetnie kell a négy parlamenti párt vezetőjének.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2009-09-25: Máról holnapra - x:

Kerékpározz, ha tudsz — Farkas Réka

Nagy csinnadrattával zajlik a mobilitás hete szerte a világban, s Románia, európai ország lévén, nem maradhat ki a sorból. Több nagyvárosban s a mi közepes Sepsiszentgyörgyünkön is biciklizésre buzdítanak a kezdeményezők: hagyjuk otthon gépkocsinkat, környezetünk, egészségünk védelmében pattanjunk bringára, s gyermekeinket is biztassuk ugyanerre.
2009-09-25: Belföld - x:

Hírsaláta

ÁLTALÁNOS SZTRÁJKRA KÉSZÜLNEK A PEDAGÓGUSOK. Amennyiben a parlamenten átmegy az egységes bértörvény, október elsejétől lépjenek általános sztrájkba a Szabad Oktatási Szakszervezetek Föderációjához (FSLI) tartozó pedagógusok — áll a szakszervezet körlevelében.