Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. szeptember 25., péntek, Belföld
Tőkés László aggódik

Aggodalomra ad okot az RMDSZ eddigi — majd’ tizenkét éves — kormányszereplése, amely egyfelől valóban anyagi előnyt jelentett az RMDSZ számára, de a legfontosabb nemzetpolitikai kérdésekben — mint például az autonómia és az állami magyar egyetem — előrelépés nem történt — mondta Tőkés László tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az EMNT elnöke ugyanakkor valamelyest megnyugtatónak nevezte az érdekvédelmi szövetség elnöke nyilatkozatának második részét, amely szerint valamennyi parlamenti párttal hajlandó lenne kormánykoalícióra lépni, de nem bármi áron. Tőkés László kijelentette: elég homályos a Markó Béla elnök által a kormányra menés feltételeként megfogalmazott „történjen előrelépés a kisebbségi jogok terén" alapvetés. Az EP-képviselő szerint nagyon fontos az erdélyi magyar összefogás továbbélése, illetve az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum további működése, de ennek érdekében nem bocsátkozhatnak elvtelen alkukba. Az EMNT elvi álláspontjaként a tájékoztatón ismertetett dokumentum leszögezi: konzultációra van szükség az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáról, fontos a lépések összehangolása az autonómiát elősegítő civil-politikai mozgalmak kezdeményezéseivel, valamint a Kárpát-medencei összmagyar autonómiatörekvések külpolitikai képviseletével.

Elbukott indítvány

A parlament két háza tegnapi együttes ülésén elutasította az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt. Mindössze 112-en voksoltak a bizalom megvonása mellett, 137-en ellene szavaztak. A jelen lévő 348 parlamenti tag közül csak 251 élt a voksolás lehetőségével, két szavazat érvénytelen volt. Az indítványt 121 magyar és liberális román honatya írta alá, elfogadásához 236 szavazatra lett volna szükség. A két ellenzéki párt a közalkalmazotti szféra egységes bérezésével kapcsolatos törvénytervezet témájában nyújtotta be indítványát a kormánykoalíció ellen.

Újabb parlamenti vizsgálóbizottság

A két ház tegnapi együttes ülése egyhangúan elfogadta az igazságügyi válságot elemző vizsgálóbizottság felállítását. A bizottság elnöke Florin Iordache SZDP-s képviselő lesz. A testületnek megoldásokat kell találnia „a hasonló válságok megelőzésére", az új bizottság a társadalom számára fontos problémákat tudna megoldani — hangoztatták a honatyák. Márton Árpád szerint az RMDSZ azért támogatta a bizottság megalakulását, mert ezzel esély nyílik egy igazságügyi paktum elfogadására. A bizottság tizenöt tagú.

Jövőre kisebb hiánnyal számolnak

A jövő évi költségvetési törvénytervezet 5,9 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiányt tartalmaz majd — mondta tegnap Gheorghe Pogea pénzügyminiszter. A kormány eredetileg 4,6 százalékos államháztartási deficittel számolt 2009-re, ám a recesszió miatt az év végi előrejelzés 7,3 százalékra emelkedett.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2009-09-25: Belföld - x:

Hírsaláta

ÁLTALÁNOS SZTRÁJKRA KÉSZÜLNEK A PEDAGÓGUSOK. Amennyiben a parlamenten átmegy az egységes bértörvény, október elsejétől lépjenek általános sztrájkba a Szabad Oktatási Szakszervezetek Föderációjához (FSLI) tartozó pedagógusok — áll a szakszervezet körlevelében.
2009-09-25: Közélet - x:

Külföldi hírek — Váry O. Péter

Bajnai kész lemondani
Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán New Yorkban jelezte: lemond, ha a parlament nem fogadja el a költségvetést novemberben. De azt is közölte, bizonyos benne, hogy a tervezetet a törvényhozás jóváhagyja. ,,Ennek a kormánynak, ennek a válságkezelő kormánynak csak akkor és addig van értelme, amíg nagyon rövid idő alatt nagyon jelentős lépéseket tud tenni a krízis kezelésére" — mondta a kormányfő a Columbia Egyetemen a magyar gazdaság helyzetéről tartott előadásán.