Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. szeptember 26., szombat, Belföld
A népszavazás nem elég

Az egykamarás parlament automatikus bevezetésére nincs lehetőség népszavazás révén, ez csupán konzultatív jellegű lehet, és csak meghatározott parlamenti procedúra nyomán lehet ügydöntő referendumot tartani ebben a kérdésben — mondta tegnap Ioan Stanomir alkotmányjogász Traian Băsescu államfő javaslatáról nyilatkozva.

Ily gyökeres átalakításhoz ugyanis alkotmánymódosításra van szükség, ezzel kapcsolatosan a parlamentnek meg kellene szavaznia egy alkotmány-felülvizsgáló tervezetet, a lakosságot pedig e tervezetről lehetne csak ügydöntő népszavazásra hívni — fejtette ki a szakember. Băsescu egy nappal korábbi javaslata, miszerint népszavazást kell tartani az államfői választással egy időben az egykamarás parlament bevezetéséről, a korábbiakhoz hasonlóan bírálatok sorát váltotta ki. Miközben a Demokrata Liberális Párt vezetői helyeselték az ötletet, a politikai ellenfelek támadásba lendültek. Victor Ponta parlamenti kapcsolatokért felelős szociáldemokrata miniszter például úgy vélte, a törvényhozási szerkezet átalakítása sokkal komolyabb kérdés annál, semhogy választási kampánytémává váljék. Más politikusok is úgy gondolják, hogy a második mandátumáért harcba szállni készülő — bár e szándékát még hivatalosan be nem jelentő — Băsescu ezt a javaslatát is szavazatgyarapító hadicselnek szánta. Crin Antonescu, a liberálisok elnöke és egyben a párt elnökjelöltje populizmussal vádolta a Cotroceni-palota mai lakóját.

Csökkentett előrejelzés

Lefelé módosították a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó becslést. Az előrejelzésekkel foglalkozó nemzeti bizottság szerint a hazai össztermék (GDP) az idén 7,7 százalékkal csökken a korábban várt négy százalékkal szemben. A Nemzetközi Valutaalap ugyanakkor 8—8,5 százalék visszaesést prognosztizál Románia számára 2009-ben. A prognózis-bizottság előzetes becslése szerint a gazdaság a jövő év harmadik negyedévében fog ismét növekedési pályára állni, akkor 0,8 százalékos GDP-bővülés várható az idei harmadik negyedévhez képest. A jövő év egészére a bizottság 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számol, míg tavaszi elemzésben még csak 0,1 százalékos bővülést vázolt. A bizottság szerint 2011-ben 2,4 százalékkal fog növekedni a GDP Romániában.

Még nem tudni, támogatják-e a magyar elnökjelöltet

A Kulturális Autonómia Tanács megalakulásáról döntött tegnap az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum. A zárt ajtók mögötti tanácskozáson az RMDSZ államfőjelöltjének támogatottságáról is tárgyaltak. Tőkés László elégedetlen amiatt, hogy az RMDSZ nem konzultált az általa vezetett EMNT-vel, amikor államfőjelöltjét megnevezte, emiatt az EMNT csupán az elkövetkező hetekben dönti el, támogatja-e Kelemen Hunort, vagy sem. Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum tegnapi ülése végén Tőkés kifejtette, két-három héten belül választ adnak a kérdésre. Tőkés ugyanakkor fenntartással nyilatkozott arról, az erdélyi magyarság érdekeit szolgálja-e az RMDSZ kormányzati szerepvállalása. Markó Béla azonban kijelentette, Kelemen Hunor a szövetség jelöltje, ezt a döntést az RMDSZ hozta meg. A szövetségi elnök szerint a magyar összefogás nem azt jelenti, hogy mindenben egyet értenek a partnerekkel, hiszen akkor egy szervezetben lennének. Hozzátette, jó lenne, ha jelöltjük szélesebb körű támogatást élvezne a magyar közösség többi szervezete és alakulata részéről.

Hazudott a kormány

A kormány hazudott beiktatáskor, amikor azt mondta, nem emeli a helyi adókat és illetékeket — jelentette ki Ludovic Orban tegnap Aradon. Az NLP első alelnöke úgy tudja, 2010-től a kormány húsz százalékkal több adó kivetését írja elő. A kabinet augusztusban fogadta el az adónövelést előirányzó határozatot, a jogszabály most jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Marad az energiahordozók ára

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság október elsején nem módosít a lakosságnak szolgáltatott földgáz és villamosenergia árán, és a jelenlegi szinten akarja tartani az árakat legalább 2010. április elsejéig — nyilatkozta Petru Lificiu, a hatóság elnöke tegnap. Július elsején öt százalékkal csökkent a földgáz ára, miután május elsején már esett három százalékkal. A lakosságnak szolgáltatott villamosenergia ára az idén nem módosult. A válság miatt huszonöt százalékkal kevesebb Romániában a földgáz-, tíz százalékkal az energiafogyasztás.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2009-09-26: Belföld - x:

Hírsaláta

DOLGOZNI MINDHALÁLIG. A Cotroceni-palota szakemberei úgy gondolják, hogy a nyugdíjkorhatár hetven évre emelése lenne az egyetlen megoldás, amely a nyugdíjpénztárat kiemelné a mélypontról.
2009-09-26: Közélet - x:

Külföldi hírek — Váry O. Péter

A nyelvtörvényről tárgyaltak
A szlovákiai államnyelvtörvény végrehajtásáról tárgyalt a magyar—szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottság tegnap Pozsonyban. A megbeszélések alapját a Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő szécsényi megállapodásai képezik.