Bővítik a pánikgombos hálózatot - Farkas Réka

2009. szeptember 30., szerda, Közélet

Országos hálózattá bővítené az egyedülálló idős emberek jelzőrendszeres távfelügyeleti hálózatát a Diakónia Keresztyén Alapítvány. A központot egy holland alapítvány támogatásával tavaly májusban avatták fel Baróton.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány otthoni ellátásban részesülő gondozottjai élhetnek e lehetőséggel, olyan egyedülálló idős emberek, kiknek betegsége, állapota indokolja a folyamatos készenlétet. A szerkezet egy telefonra szerelhető adó-vevőből és egy karóraszerű pánikgombból áll, amelyet a gondozott folyamatosan viselhet, fürdésnél, alvásnál sem kell levennie. Így bármi történik vele, könnyen jelezni tud, és lakása bármely pontján tartózkodik, beszélhet a központtal, ahol 24 órás szolgálatban négy diszpécser fogadja a hívásokat, a helyzetértékelés után azonnal a helyszínre küldheti az idős házi gondozóját, esetleg a mentőket, rendőrséget. Számítógépes adatbázisukban szerepel minden, amit egy-egy ügyfélről tudni kell, hogy gyorsan mérlegelve a helyzetet, azonnal segíteni tudjanak — mondta el Tóth Anna, az alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője.

A tavaly májusban beindított rendszer első körben tizenhat idős ember számára nyújtott lehetőséget. Tóth Anna szerint az érintettek eleinte ódzkodtak a ,,modern szerkentyűtől", elsősorban gyermekeik, családtagjaik tartották fontosnak a segítő lehetőséget. Havonta három-öt valós vészjelzést fogadtak, és ugyanennyi téves riasztást is, mert megtörténik, hogy véletlenül nyomja meg a gombot a karperec viselője. Hetente ellenőrzik a szerkezeteket, és áramkiesés esetén rögtön telefonon érdeklődnek. A gondozottaknak nyugdíjuk függvényében havi 10—30 lejes támogatási összeggel kell hozzájárulniuk a rendszer működtetéséhez, az adóvevőt és a pánikgombos karperecet ingyen használhatják. Most lehetőség nyílt a bővítésre is, újabb 50 szerkezetet kapott a Diakónia Keresztyén Alapítvány, ezeket háromszéki gondozottak rendelkezésére bocsátanák, szintén ingyen. Várják az érdeklődőket a sepsiszentgyörgyi, illetve a baróti központban.

A holland alapítvány által felszerelt központ 3000 gondozottat tud kiszolgálni, ezért a Diakónia Keresztyén Alapítvány bővítésen, más megyékre való kiterjesztésen gondolkodik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 96
szavazógép
2009-09-30: Közélet - x:

Három középiskolai ­osztállyal kevesebb (A minőségi oktatásért) - Fekete Réka

Jobb tanulmányi eredményekkel végezték a háromszéki diákok a 2008/2009-es tanévet, mint egy évvel azelőtt, de több a lezáratlan és bukott tanuló, nőtt az iskolát elhagyók száma.
2009-09-30: Közélet - x:

Olt menti takarítás - Mózes László

Az Olt Sepsiszentgyörgy és Zoltán közötti partszakaszának takarítására szervezett fiatalos kalákát a hét végén a megyeszékhelyi Lármafa Egyesület. Az estenként kulturális programokkal színezett háromnapos rendezvényen naponta mintegy ötvenen-hatvanan vettek részt.