Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. október 7., szerda, Belföld

Benyújtották a bizalmatlansági indítványt

Benyújtotta a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ a Tizenegyen Románia ellen című bizalmatlansági indítványt. A dokumentumot más pártokhoz tartozó parlamenti képviselők is aláírták, összesen 123-an támogatták.

A parlament két házának állandó bizottságai ma döntenek arról, hogy mikor vitatja meg a parlament az indítványt. Ha a parlament megszavazza, a Boc-kabinet megbukik, de korlátozott hatáskörrel folytathatja tevékenységét az új kormány beiktatásáig, ez idő alatt nem hozhat rendeleteket és sürgősségi rendeleteket. Mircea Geoană bejelentette, a szociáldemokraták támogatják a bizalmatlansági indítványt, ha ez megtörténik, gyakorlatilag könnyen elérhető lesz az elfogadásához szükséges 235 szavazat.

Botrány a parlamentben

Felfüggesztették a képviselőház ülését, amelyen az Elena Udrea turisztikai miniszter tevékenységét elemző bizottság jelentését kellett volna megvitatniuk a képviselőknek. A turisztikai miniszter túllépte a beszédre kiszabott időt, Roberta Anastase, a képviselőház elnöke beszéde után bezárta a különleges ülést, és rátért a napirendi pontokra. A szociáldemokrata és a liberális képviselők azzal vádolják a képviselőház elnökét, hogy kihasználva pozícióját, Elena Udrea védelmére kelt azzal, hogy nem hagyott időt a vitára. A szociáldemokraták és a liberálisok kivonultak az ülésről, ezért felfüggesztették azt. Az Elena Udrea miniszter által vezetett tárca tevékenységét vizsgáló bizottság szeptember 23-án fejezte be jelentését, és úgy határozott, kéri a képviselőháztól a miniszter elleni bűnvádi eljárás elindítását. Elena Udreát többek között érdekkonfliktussal, a közérdek megsértésével, hanyagsággal vádolják.

A szenátus legyen a régiók tanácsa

Nem kell megszüntetni a szenátust, hanem a mostanitól eltérő kompetenciákkal kell felruházni — fejtette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje tegnapi aradi sajtótájékoztatóján. ,,A szenátusnak amolyan régiók tanácsának kellene lennie, amely a regionális fejlesztés, a külpolitika, a biztonságpolitika és honvédelem, valamint az energiapolitika területén törvénykezhet, a többi szakterületet a képviselőház szabályozná" — vázolta fel Kelemen Hunor alkotmánymódosítási elképzeléseit. Az államelnökjelölt szerint az egykamarás parlament nem megoldás a hazai demokrácia számára, ám a két ház eltérő hatásköre kiegyensúlyozott és reprezentatív képviseletet jelenthetne. Kelemen rámutatott arra is, hogy módosítani kell Románia referendumtörvényét, hogy az éppen hivatalban lévő államelnök ne használhassa fel a népszavazás kiírásának lehetőségét saját érdekében

Áfaemelést terveznek

A költségvetési források reformját tervezi 2010-ben a kormány. Az egységes adókulcs, a profit- és jövedelemadó nem változik, de lehet, hogy növelni kényszerülnek az áfát — jelentette ki Gheorghe Pogea pénzügyminiszter, hozzátéve, a jövő évi költségvetésben egyelőre nem számolnak az áfa 19-ről 20 százalékra való emelésével. A döntés attól függ, hogyan alakul a költségvetési hiány — fejtette ki a miniszter. Pogea szerint 2010-től növelni kell a költségvetési bevételeket, amelyek a bruttó hazai össztermék alig 31,8 százalékát teszik ki. Ez a régióban az egyik legalacsonyabb szint.

Leminősítették Romániát

Leminősítette Romániát a Standard and Poor’s. A neves gazdasági minősítő cég az ország hitelképességének romlását állapította meg. Amennyiben az állam csődöt mond, a hitelezők pénzük ötven százalékát, de legfeljebb az összegek hetven százalékát szerezhetik vissza. A bejelentés következtében várhatóan szigorodnak a hitelfeltételek.

Karcsúsít a kormány

A kormány úgy döntött, hogy 20 százalékkal csökkenti a miniszteri, államtitkári, ügynökségvezetői kabinetek személyzetének létszámát — jelentette be tegnap Emil Boc kormányfő a kabinet ülése után. ,,A miniszterelnöki hivatallal kezdjük a leépítést, folytatjuk a miniszterek, az államtitkárok, ügynökségvezetők kabinetjeivel. Az intézkedés a helyi közigazgatásra is érvényes, csökkentjük a prefektusi irodák személyzetének létszámát is" — mondta Boc. Gheorghe Pogea pénzügyminiszter rámutatott, mintegy 400 állást szüntetnek meg, és ezzel évi 800 000 lejes megtakarítást érnek el.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 658
szavazógép
2009-10-07: Belföld - x:

Hírsaláta

BANKRABLÁS GALACON. A szocdem belügyminiszter, Dan Nica leváltásának hivatalos okai közt előkelő helyen szerepelt az, hogy veszélyesekké váltak országszerte az utcák, nőtt a rablások és betörések száma, általában az erőszak. Ami bizonyára így igaz, mert Vasile Blaga belügyminiszterkedésének ötödik napján ismét bankot raboltak, ez alkalommal Galacon, s az álarcos betörők 100 000 lejt vittek el. A rablás ideje alatt a banki alkalmazottak betartották az ilyenkor érvényes biztonsági szabályokat, a pénz átadása után azonnal megnyomták a ,,pánikgombot". A jelzés után a rendőrség és a bankfiók őrzésével megbízott biztonsági szolgálat emberei is azonnal a helyszínre érkeztek. (Realitatea)
2009-10-07: Közélet - x:

Szeretetcsomagokat osztottak a vármegyések - Iochom István

Csomagosztás Szárazpatakon
A Hatvannégy Varmegye Ifjúsági Mozgalom Kézdivásárhelyi Szervezete szeptember 10-től gyűjtést szervezett rászoruló magyar családok megsegítésére. Szőcs Zoltán HVIM-elnök elmondása szerint igen szép számban érkeztek a csomagok a Szikla vendéglőbe, a gyűjtés színhelyére.