Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. október 8., csütörtök, Belföld

Kedden bukhat a kormány

A Szociáldemokrata Párt támogatja a liberálisok és az RMDSZ által benyújtott bizalmatlansági indítványt — jelentette be tegnap Mircea Geoană SZDP-elnök. A két ház állandó bürója úgy döntött, a tegnap beterjesztett indítvány szövegét ma olvassák fel a képviselőház és a szenátus együttes ülésén, a két ház jövő héten, kedden szavaz a kormány sorsáról.

Ezzel megpecsételődni látszik a Boc-kabinet jövője, mert az NLP-nek, az RMDSZ-nek és az SZDP-nek együtt jóval több szavazata van, mint amennyi az indítvány elfogadásához szükséges. Mircea Geoană tegnapi nyilatkozata lezárta az elmúlt napok bizonytalanságát, az SZDP ugyanis rendkívül megosztott volt a bizalmatlansági indítvány támogatása ügyében. Ha a párt fegyelmezett lesz, és tartja magát vezetősége döntéséhez, az utóbbi húsz esztendőben első alkalommal buktat meg kormányt a parlament bizalmatlansági indítvány megszavazásával. ,,Már csak néhány nap van hátra, és a jelenlegi törvénytelen és működésképtelen kormány távozni fog" — mondta az SZDP elnöke. Geoană kifejtette, hogy a Boc-kormány bukása után támogatást kell keresni az új kormányzatnak, a bizalmatlansági indítványról való döntés pedig megmutatja, hogy van-e tényleges új többség a parlamentben.

Háború a parlamentben

Jövő szerdára halasztotta a döntéshozatalt a kormány újabb felelősségvállalásának ügyében a két ház állandó bürója. Az ellenzéki pártok azzal érveltek, kedden dönt a parlament a kormány elleni bizalmatlansági indítványról, ha elfogadják azt, okafogyottá válik a kormány kezdeményezése, hisz megbukik, és nem vállalhat felelősséget. A D-LP azt szerette volna elérni, hogy előbb a nyugdíjtörvény felelősségvállalással történő elfogadását tűzzék napirendre, ám nem volt elegendő voksuk akaratuk érvényesítésére. Az állandó büró ülését éles nyilatkozatháború követte, mindkét tábor a házszabállyal próbálta igazolni álláspontját. A D-LP azzal vádolta ellenzékét, hogy a honatyák saját kiváltságaik megőrzése miatt akadályozzák az új nyugdíjtörvény elfogadását. Továbbgyűrűzött az egy nappal korábbi botrány is, a liberálisok Roberta Anastase képviselőházi elnök harmincnapos felfüggesztését kérték, mert úgy ítélték meg, visszaélést követett el, amikor felfüggesztette az Udrea-jelentés vitáját, válaszként a demokrata-liberálisok Mircea Geoană szenátusi házelnököt jelentik fel a jogi bizottságnál, mert szerintük kétszer szavazott az állandó büró ülésén. A D-LP elégedetlenségét fokozta, hogy az ÁB a jogi bizottsághoz továbbította Traian Băsescu államelnök levelét, amelyben népszavazás kiírását kérte. A bizottságnak tíz napon belül kell döntenie arról, hogy alkotmányos-e az államelnök kérése, ha nem találják annak, az alkotmánybíróság mondja ki a végső szót. A demokrata-liberálisok szerint az SZDP és az NLP időhúzással próbálja megakadályozni, hogy november 22-én, az elnökválasztás napján népszavazást tartsanak az egykamarás, kisebb parlament létrehozásáról.

Lesz fűtéstámogatás

Jóváhagyta a kormány a téli fűtéstámogatások keretösszegét, idén 173 millió eurót fordítanak a kis jövedelmű családok megsegítésére, november 1. és március 31. között a jövedelmek függvényében finanszírozzák a gáz-, hőenergia, illetve fafűtés bizonyos százalékát. Ahol az egy főre eső jövedelem kevesebb mint 155 lej, a fűtésszámlák 90 százalékát állja a kormány, ahol pedig 355 és 425 lej közötti, 40 százalékát — jelentette be Emil Boc miniszterelnök.

Folyósítják a mezőgazdasági támogatásokat

Az őszi mezőgazdasági munkálatok támogatására 424 millió euró kiutalását hagyta jóvá a kormány tegnapi ülésén. Emil Boc miniszterelnök bejelentette, az Állami Kincstártól kölcsönzik a pénzt, és ide utalják vissza, ha az EU-tól megkapják a támogatást. A kormányfő szerint a pénz a gazdák rendelkezésére áll a rendelet Hivatalos Közlönyben való megjelenése után azonnal. Szintén a tegnapi kormányülésen hagyták jóvá 42 millió euró elkülönítését a mezőgazdaságban használt gázolaj szubvenciójára. Emil Boc kifejtette 3,1 millió hektár termőföld megművelését segítik a támogatások.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2009-10-08: Belföld - x:

Hírsaláta

BĂSESCU GAZDÁLKODIK. Négy és öt lej közötti euróárfolyamot tart elfogadhatónak Traian Băsescu ― jelentette be a hétfői Gazdasági Fórumon. Az elnök hangsúlyozta, hogy nem könnyű olyan árfolyamot tartani, amely egyszerre kedvez az exportnak, és nem teszi tönkre a lej vásárlóértékét. Az elnök szerint semmilyen körülmények között nem közelítheti meg az árfolyam az ötlejes értéket, a négylejes pedig teljesen leállítaná az exportot. Az elnök másik gazdaságpolitikai célkitűzése a hiánycélok elérése úgy, hogy a jelenlegi állami befektetési ütem is megmaradjon. (Mediafax)
2009-10-08: Közélet - x:

Kitűzték a perújrafelvétel első tárgyalását (Agache-ügy) - Iochom István

Október 13-án kerül sor a bukaresti törvényszék kettes büntetőrészlegén a Paizs Ottó által kért perújrafelvétel első, alapfokú tárgyalására. A per tárgya Paizs Ottó erkölcsi rehabilitálása és kárpótlása.