Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. október 23., péntek, Belföld

Nagy Imrére emlékeztek Snagovon

Az 1989-es romániai változásoknak is a magyarországi 1956 volt a forrása és ihletője — hangzott el tegnap Snagovon a magyar nemzeti ünnep alkalmából Nagy Imre emlékoszlopának koszorúzási ünnepségén.

Az 1956-os forradalom miniszterelnökét és munkatársainak a budapesti jugoszláv nagykövetségre menekült csoportját annak idején a Bukarest közelében lévő Snagovba hurcolták, és ott tartották fogva szovjet parancsra az akkori román hatóságok. Kényszerű száműzetésük e helyszínén 1997-ben állították fel az emlékoszlopot. Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzta az emlékhelyet. Az ünnepségen jelen volt Budai Richárd, az RMDSZ bukaresti szervezetének elnöke, Vasile Dumitru, Snagov alpolgármestere, akárcsak az 1989-es romániai forradalom emlékét ápoló egyesület több képviselője. A felszólalók valamennyien a szabadság, a demokrácia és az emberi méltóság közös értékeit méltatták. Vasile Dumitru kiemelte: a város számára különösen fontos Nagy Imre emlékének ápolása, az a Magyarországgal és több magyar várossal folytatott együttműködést is kiválóan szolgálja.

Nincsenek befolyási övezetek

Az Egyesült Államok biztosítani akarja a kelet-közép-európai országokat arról, hogy Washington már nem hisz a befolyási övezetekben, és az Oroszországgal való kapcsolatait egyáltalán nem ezeknek az országoknak a rovására akarja javítani — fejtette ki tegnap Bukarestben Joe Biden. Az amerikai alelnök bukaresti látogatása keretében előadást tartott a központi egyetemi könyvtárban. Leszögezte: az Egyesült Államok soha nem fog kelet-közép-európai partnerei feje fölött bármiféle titkos megállapodást kötni. Joe Biden a stratégiai partnerségről és a sokoldalú együttműködésről a nap folyamán Traian Băsescu államfővel, Emil Boc ügyvivő miniszterelnökkel, de Mircea Geoană szociáldemokrata, illetve Crin Antonescu liberális pártelnökkel, államfőjelöltekkel is tárgyalt, hiszen az alelnök korábban is jelezte, hogy országa az államfő-választási küzdelemben teljesen pártatlan kíván lenni.

Mégis jön az IMF-küldöttség

A kormányválság ellenére is Bukarestbe látogat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy tárgyaljon a készenléti hitel következő részletéről. Az Agerpres és a Mediafax hírügynökség Jeffrey Frankset, a valutaalap romániai küldöttségének vezetőjét idézte, aki közölte: Traian Băsescu államfő kérésének eleget téve döntöttek úgy, hogy október 28-án Romániába látogatnak. Korábban az IMF bejelentette, hogy csak a következő kormány beiktatása után látogatnak a fővárosba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2009-10-23: Belföld - x:

Hírsaláta

CIVILEK A GUŞĂ-SZOBOR ELLEN. Civil kezdemé­nyezésre aláírásgyűjtés kezdődött a Marosvásárhelyen felállí­tandó Ştefan Guşă-szobor ellen. Aki egyetért azzal, a Temesváron tömegekbe lövető parancsnok nem érdemli meg, hogy Marosvásárhelyen emlékművet állítsanak neki, a tiltakozó petíciót az alábbi címen írhatja alá: http://www.petitieonline.ro/petitie-p30554045.html. (Vásárhelyi Hírlap)
2009-10-23: Közélet - x:

Külföldi hírek — Váry O. Péter

1956 miatt becsülik a magyar nevet
A világ még ma is ’56 miatt becsüli a magyar nevet — mondta Sólyom László köztársasági elnök tegnap a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 53. évfordulóján.