Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. október 24., szombat, Belföld

Referendumrendelet

A kormány tegnap két határozatot fogadott el, amelyek lehetővé teszik, hogy az egykamarás parlament bevezetése érdekében az államelnöki referendumot a választások napján szervezzék meg — jelentette be Vasile Blaga, a közigazgatás ideiglenes minisztere.

Blaga hangsúlyozta, ugyanazokat a pecséteket és szavazóirodákat használják fel, és a referendumra két szavazólapot adnak ki, egyet-egyet a két kérdésnek. A költségek alacsonyak, azaz csupán 440 000 lejt kell kiutalni a szavazólapokra, a kiegészítő költségek pedig 2,47 millió lejre rúgnak — mondta Blaga. Egyetlen választási lista lesz, amit a szavazóknak kétszer kell aláírniuk, ha a referendumon is részt akarnak venni. A szavazókörzetekben három urna és két bizottság lesz, egyik az államelnök-választás, a másik a referendum számára — tette hozzá Blaga. Traian Băsescu egy nappal korábban jelentette be, aláírta a dekrétumot, amely kimondja, hogy november 22-én, az államelnök-választás első fordulójával egy időben népszavazást szerveznek az egykamarás parlament bevezetéséről és a parlamenti képviselők számának csökkentéséről.

A főpolgármester is államfőjelölt

Sorin Oprescu, Bukarest főpolgármestere tegnap hivatalosan is jelöltette magát az államfői székért vívott küzdelembe. ,,Hiszem, hogy nagyon sok a független ember, ők vannak többségben az országban. Ha a felméréseket vesszük figyelembe, már nem is számítanak a választások. Én azonban azt mondom a honfitársaimnak, hogy ezek a választások számítanak, és felkérem őket, hogy menjenek el szavazni. Támogassanak engem, mivel hiszem, hogy elérkezett a változás ideje. Hajrá, Románia! Köszönöm" — mondta Oprescu, aki mintegy 400 000 támogató aláírást gyűjtött össze.

Beindult a kampány

Éles szóváltással indult a választási kampány. Traian Băsescu újságírók előtt felajánlotta szociáldemokrata ellenfelének, hogy legyen miniszterelnök. De csak a választás előtt — tette hozzá Băsescu. Mircea Geoană úgy reagált a felvetésre, hogy az államfő vagy fél, vagy könnyű drogokat fogyaszt, ő soha nem lesz kormányfő Băsescu elnöksége idején.

Optimista vezetők

Traian Băsescu szerint Románia túl fog lépni a nehéz gazdasági helyzeten, és 2010-ben gazdasága növekedni fog, az IMF-kölcsönre pedig azért volt szükség, hogy a jegybank tartalékait feltöltsék. ,,Románia már nem az öt vagy tíz évvel ezelőtti ország, amely nem képes túllépni a nehéz gazdasági helyzeteken" — jelentette ki Traian Băsescu a Román Hadsereg Napja alkalmával szervezett fővárosi ünnepségen. Jelenleg 26—27 milliárd eurót tesz ki a jegybank tartaléka — mondta az államfő. * Csökken annak a kockázata, hogy nem tudjuk kifizetni az év hátralevő részében a béreket és nyugdíjakat, miután a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége bejelentette, hogy a jövő héten Romániába érkezik — jelentette ki tegnap Emil Boc. Az ideiglenes kormányfő szerint a kormány bukása előtt nem állt fenn annak a veszélye, hogy nem tudjuk kifizetni a szociális juttatásokat, miután azonban a parlament elfogadta a bizalmatlansági indítványt, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége is bejelentette, hogy a válsághelyzet közepette nem jönnek Romániába. ,,Két garancia van arra, hogy sikeresen átvészeljük ezt, illetve a jövő évet. Az egyik az, hogy a parlament bizalmat szavazzon az új kormánynak, a másik, hogy ezzel egy időben az IMF küldöttsége is megérkezik. Ha a parlament nem szavaz bizalmat a kormánynak, gondjaink lesznek" — mondta Boc. Arra a kérdésre, hogy kivel fognak tárgyalni a két pénzügyi intézmény szakértői, Boc azt válaszolta, hogy a román felet ,,az akkor hivatalban levő hatóságok" fogják képviselni.

A költségvetés elfogadásától függ

Mihai Tănăsescu, Románia világbanki képviselője szerint az ország decemberben megkapja a készenléti hitel soron következő részletét, ha a parlament elfogadja az állami költségvetést. Kockázat van, de remélem, hogy a bukaresti politikusok megértik, melyek az idei, de főleg a jövő esztendő prioritásai — fogalmazott Tănăsescu. Hozzátette, fontos az is, hogy a megállapodás szerinti 5,9 százalékos hiánycélt ne lépje túl az ország az idén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 634
szavazógép
2009-10-24: Gazdaság - x:

Hiába ülünk aranyrögön (Lengyel László Sepsiszentgyörgyön) — Mózes László

Visszatekintés a rendszerváltás óta eltelt húsz évre címmel tartott előadást szerda este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban dr. Lengyel László magyarországi politológus és közgazdász. Áttekintette a vasfüggöny felszámolása előtti, illetve utáni időszak politikai és gazdasági hátterét, de elemzésében szólt a jelenlegi, gazdasági válsággal fémjelzett időszakról is.
2009-10-24: Belföld - x:

Hírsaláta

LÉPTEK A LIBERÁLISOK. A Nemzeti Liberális Párt módosító javaslatot nyújtott be a választási törvényhez a parlamentben, amelynek célja a honatyák számát 316-ra csökkenteni — jelentette be Eugen Nicolăescu képviselő. Az NLP meg akarja mutatni, hogy ehhez nem szükséges referendum, törvénymódosítással is megoldható. Nicolăescu szerint a javaslat a szenátorok és képviselők ,,képviseleti normáját" növelné meg, ami automatikusan a honatyák számának csökkentéséhez vezetne. A képviselőséghez szükséges szavazatszámot 70 000-ről 110 000-re, a szenátorokét 160 000-ről 221 000-re emelnék, így csak 217 képviselőre és 99 szenátorra lenne szükség. Románia parlamentje jelenleg 471 tagú. A javaslat nem változtatja meg a parlament kétházas szerkezetét, a liberálisok szerint ez a rendszer garancia a törvényhozási folyamat korrektségére. (Realitatea)