Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. október 28., szerda, Belföld
Bérfüggő lehet a gyermekpénz

Jövedelmüktől függően különböző összegű gyermekpénzt kapnának a jövőben a családok: a szenátus tegnap megszavazta az NLP erre vonatkozó törvényjavaslatát. Ha a képviselőház is rábólint, a jelenleg egységes, 40 lejes havi pótlék helyett ötféle támogatást nyújtana az állam: a leggazdagabb családoknak gyermekenként 30, a legszegényebbeknek 150 lejt.

A tervezet szerint a gyermekpénzt a 600 lejes bruttó minimálbérhez viszonyítják, az 1500 lej alatti fejenkénti jövedelemből élők ennek negyedét, a 6000 lej fölött keresők alig öt százalékát kapnák kézhez. A besorolások alapján lenne 30, 60, 90, 120 és 150 lejes havi támogatás.

Fegyver a terroristáknak

Terroristáknak adott el fegyvert Románia — állítja egy tegnap nyilvánosságra került ENSZ-jelentés. Az állam által ellenőrzött, minden hazai fegyvergyártót összefogó bukaresti Romarm cég 2007-ben egy Monzer al Kassar nevű nemzetközi fegyverkereskedőnek adott el harci eszközöket, aki a világ legnagyobb kokainforgalmazójának ismert kolumbiai „forradalmi" szervezet számára vásárolt. Kassart — aki ezen az üzleten 400 000 dollárt nyert volna (több ezer fegyver közvetítéséből) — az amerikai hatóságok hosszas megfigyelés után harmincévi börtönre ítélték. A romániai hatóságok még nem reagáltak az ENSZ-jelentésre.

Dolgozhatnak a nyugdíjasok

A képviselőház tegnap elutasította azt a kormány által benyújtott törvénytervezetet, amelynek értelmében a nyugdíjasok nem vállalhatnak munkát, ha nyugdíjuk értéke meghaladja a bruttó átlagbért. A szenátus ezt elfogadta, ám a munkavállalást Románia alkotmánya szerint nem lehet korlátozni. Az RMDSZ a jogfosztó tervezet ellen szavazott.

1956-ról a parlamentben

Az 1956-os forradalomról emlékezett meg tegnap az RMDSZ két képviselője a bukaresti törvényhozásban. Pető Csilla napirend előtti felszólalásában a nők szerepéről beszélt. „ Örök szégyen lenne civilizációnk történelemkönyvében, ha mellőznénk valós szerepüket a kelet-európai kommunista rezsimek 1989-es bukásában" — vélekedett. Korodi Attila szerint fontos tisztelegnünk mindazon románok és magyarok emléke előtt, akik életüket adták, és fontos elítélnünk a kommunizmust, a kommunista diktatúrát és annak következményeit. Az emlékezés nem elég, rehabilitálni kell az 1956-os magyar forradalom nyomán eltűnt intézményeket — köztük a Bolyai Egyetemet —, különben igazat adunk a kommunizmusnak, az akkori hatalomnak — figyelmeztetett.

Megújuló energiát támogatnak

Akár harmincmillió lejes támogatáshoz juthatnak azok a cégek, amelyek megújuló energiaforrásból szeretnének villamos áramot előállítani. Az Országos Környezetvédelmi Alap által kiírt pályázat a geotermikus, szél- és napenergiára, valamint a biomasszából előállított villamos áramra vonatkozik, egy pályázó két tervet is benyújthat egy kiíráson belül. A támogatás összege a befektetés értékének legfeljebb felét teheti ki, kivéve a bukaresti és Ilfov megyei pályázókat, akik legfeljebb negyven százalékot kaphatnak vissza. Az így létrehozott beruházást legalább öt, kisebb vállalkozásoknak három évig kell működtetni.

Hol lesz az atomerőmű?

Már nem tarthatja titokban a jövendő atomerőmű felépítésének tervezett helyszíneit a gazdasági tárca, amely ez ügyben állítólag elvesztette a pert a Greenpeace környezetvédő szervezettel szemben. A minisztérium államtitkára álhírnek nevezte a bírósági döntésről szóló jelentést, a fővárosi sajtó szerint azonban kötelező közzétenni a jövendő létesítmény esetleges elhelyezését. A Nukleáris Tevékenységeket Felügyelő Országos Bizottság vezetője, Valica Gorea április elején még azt közölte, hogy négy erdélyi város — Brassó, Nagyszeben, Arad vagy Kolozsvár — közül választják ki Románia második atomerőművének helyszínét. Adriean Videanu gazdasági miniszter már a Szamos mentét nevezte meg. Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter szerint az erőmű hasznos lehet, de nem biztos, hogy a környék lakossága örül neki, bár beindítása hosszas engedélyeztetést igényel. A háromezer megawattos teljesítményű atomerőművet a tervek szerint 2020-ban adják át, két vagy három reaktora lesz, és állítólag az ország energiaszükségletének 35 százalékát adja majd.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 632
szavazógép
2009-10-28: Belföld - x:

Hírsaláta

LIBERÁLIS SZÉP REMÉNYEK. Antonescu és Băsescu kerül a második fordulóba a BCS felmérése szerint. A szavazók 31,3 százaléka Traian Băsescut választaná, 23,8 százalékuk Crin Antonescura, 21,9 százalékuk Mircea Geoanăra adná voksát. Sorin Oprescura a választópolgárok 10,4 százaléka szavazna, Gigi Becali 4,8, Kelemen Hunor 3,8 és Corneliu Vadim Tudor 3,7 százalékot kapna a szavazatokból — derül ki a BCS felméréséből.
2009-10-28: Világfigyelő - x:

A fellendülésnek még nincsenek meggyőző jelei (Gazdasági válság)

A mélyponton már túl van a világgazdaság, de tartós javulás legkorábban csak 2010 végére várható — derül ki a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA felméréséből.