Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. október 30., péntek, Belföld
Nyolcat egy csapásra

A lassan köd-kormányként emlegetett Croitoru-kabinetnek nyolc miniszterjelöltje kapott kedvezőtlen véleményezést a parlament szakbizottságaitól tegnap: Sulfina Barbu (környezetvédelem), Radu Berceanu (szállításügy), Daniel Funeriu (tanügy), Mihai Stănişoară (honvédelem), Adriean Videanu (gazdaság), Theodor Paleologu (művelődés), Emeric Florin Şaghi (közigazgatás) és Cristian Vlădescu (egészségügy).

Elemzők szerint az egész eljárás fölösleges volt, miután a pártok többsége már bejelentette, hogy ellene szavaz az újabb D-LP-kormánynak, a szabályzatot azonban be kellett tartani. Hat másik jelöltet szerdán hallgattak meg, négyet elutasítottak, így tizennégyből mindössze kettő nyerte el a törvényhozás szakbizottságainak bizalmát. Ha a jövő szerdára tervezett végső szavazáson az egész kormánylista megbukik — és ez nagyon valószínű — az államfőnek új miniszterelnököt kell felkérnie kormányalakításra, és az egész kezdődik elölről.

Csalástól tartanak a civilek

Csalási szándékkal vádolja Traian Băsescu államfőt több rangos civil, emberjogi vagy sajtómegfigyelő szervezet. A legenyhébb megítélés szerint is zavart kíván kelteni azzal, hogy az elnökválasztás napján egy olyan népszavazásra hívja a lakosságot, amelynek súlyáról az nem kellően tájékozott. Mivel a megjelenést nem két különböző, hanem egyazon listán fogják bejegyezni, sokan nem fognak tudni különbséget tenni az elnökválasztás és a népszavazás között — állítja a Pro Democraţia Egyesület elnöke, aki a speciális szavazókörzetek létrehozását is kifogásolja. Egy emberjogi iroda szerint az elvileg apolitikus államfő megválasztásának szándékos egybemosása a törvényhozás átalakításával nem kívánatos, torzítja az államfő szerepét, és hamis képzeteket kelt, hiszen egy ilyen népszavazás nem old meg semmit, egykamarás parlamentet csak elég nagy mértékű alkotmánymódosítással lehet létrehozni. Renate Weber NLP-os EP-képviselő szerint egyenesen alkotmányellenes, és inkább közvélemény-kutatás a népszavazás, amelyet külföldön is igen rossz szemmel néznek. Lehetett volna tárgyalóképes kormányunk, ha Băsescu kinevezi a többségi támogatást élvező szebeni polgármestert, de a hatalomért folyó harcban már semmiféle méltósága nem maradt az államfőnek — mondta a képviselő.

Elhunyt Jánky Béla költő, író, műfordító

78 évesen, hosszú betegség után elhunyt Jánky Béla romániai magyar költő, író, műfordító, szerkesztő; a Magyar és a Román Írószövetség tagjától ma vesznek végső búcsút a kolozsvári házsongárdi temetőben. Jánky Béla Székelyudvarhelyen született 1931. május 1-jén, diplomáját a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen szerezte. Első írása 1950-ben az Utunk irodalmi hetilapban jelent meg. 1952-től az Igazság, majd 1957-től a Dolgozó Nő művelődési rovatvezetője, 1974-től a Napsugár szerkesztője volt. Írásai több más lapban és folyóiratban is megjelentek. Sokat fordított románból. Önálló kötetei: Leánykérő, Ezüst ember tánca, Fecskelánc, Fiúban, földben, Szerencsefű, Napkosár, Sárkánymosoly, Pillanatok, Szeretnék csergőóra lenni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2009-10-30: Belföld - x:

Hírsaláta

FENYEGETŐ ÚJVÍRUS. A román lakosság körében mintegy 150 000 ember halhat bele az új vírus okozta influenzába — írta csütörtöki számában a Ziua, amely szerint ez 2,5 százalékos halálozási arányt jelent. A román napilap Adrian Streinu Cercelt, a bukaresti járványkórház vezetőjét idézte, aki szerint az országba megérkezett az új vírus újabb, a korábbinál sokkal agresszívabb hulláma. Az orvos szerint a várhatóan megbetegedők körében 2,5 százalékos lesz a halálozási arány.
2009-10-30: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

Együtt az unió kormány- és államfői
Megkezdődött tegnap kora este az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója, amelyen megpróbálják előmozdítani az uniós reformszerződés ratifikációs folyamatának befejezését, továbbá kompromisszumot keresnek a klímavédelemről év végén rendezett nagyszabású ENSZ-találkozón képviselendő uniós álláspont még nyitott kérdéseiben.