Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. november 4., szerda, Belföld

Kitart a többség Johannis mellett

A parlamentben 65 százalékos többséggel rendelkező Szociáldemokrata Párt, Nemzeti Liberális Párt, RMDSZ és a nemzeti kisebbségek frakciójának képviselői tegnap megerősítették korábbi döntésüket, miszerint a ma esedékes együttes ülésen nem szavaznak bizalmat a Croitoru-kormánynak.

Előreláthatólag tehát a megbízott miniszterelnök csapata megbukik, így Traian Băsescu államfőnek új kormányfőt kell javasolnia. Tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla RMDSZ-elnök elmondta: Lucian Croitoru megbízott miniszterelnök részéről az lenne az ésszerű döntés, ha visszavonná a kabinet kialakítására vonatkozó javaslatát, és visszaadná az államelnöktől kapott mandátumát. Szerinte ennek a gesztusnak magától értetődőnek kellene lennie azután, hogy a parlament szakbizottságai csak két miniszterjelöltet bíráltak el pozitívan. Bár a bizottságok szavazata csak konzultatív jellegű, de a pártok akaratát tükrözi — fejtette ki.

Terjed a vírus, lemondott az államtitkár

Lemondott tisztségéről tegnap Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár, aki a H1N1 vírus által okozott influenza elleni intézkedések fő összehangolója volt az utóbbi hetekben. Bár hivatalos nyilatkozatában személyes okokkal magyarázta távozását, a román sajtó összefüggést lát hirtelen lemondása és az államfő részéről egy nappal korábban hozzá intézett felszólítás között. Traian Băsescu államfő hétfőn egy sajtóértekezleten alapos fejmosásban részesítette az államtitkárt. Úgy fogalmazott: Cercel nyilatkozataival „rázúdította az apokalipszist" Romániára. A lemondásról szóló bejelentés után az elemzők egy része úgy vélekedett: az államtitkár azért köszönt le, hogy félreálljon Băsescu elnökválasztási kampányának útjából. * Eközben a megbetegedések száma egyre nő az országban: tegnap este 650 új influenzás megbetegedést tartottak számon, tegnap hat esetet regisztráltak Aradon, kettőt Bârladon, Temesváron pedig egy iskolát be kellett zárni, mivel több gyermek esetében beigazolódott a fertőzés gyanúja. A Cantacuzino immunológiai központ már nagyban gyártja az oltóanyagot, amelynek tesztjei azonban nem fejeződtek még be. Az oltási kampány csak november 26. körül kezdhető meg. * Hétfői nyilatkozatainak némiképp ellentmondva Băsescu tegnap estére összehívta a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot. * Közben kidolgozták az oltási „forgatókönyvet": ennek értelmében az első körben 1,3 millió oltást adnak be az egészségügy területén dolgozóknak, valamint a két nagy fertőzési góc helyszínén, Bukarestben és Iaşi-ban tartózkodó általános és középiskolásoknak. Több mint ötvenezer oltóanyagot készülnek szétosztani az egyetemi központok között. Az egészségügyi minisztérium költségvetéséből 6,2 millió euró értékben utaltak ki pénzt védőfelszerelések, például maszkok, fertőtlenítőszerek vásárlására.

Gyávaság a kormánytól az adónövelés

A helyi adók növelése gyávaság volt a kormány részéről, hiszen ezáltal a helyi önkormányzatok nyakába varrta ezen népszerűtlen intézkedés terhét és ódiumát — jelentette ki tegnapi szatmárnémeti sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje. Szerinte a kabinetnek előbb a kompetenciákat és a döntési jogot kellene átadnia az önkormányzatoknak. A személyi jövedelemadó 60 százalékának kellene eljutnia a helyi és megyei önkormányzathoz a jelenlegi 47 százalék helyett, a döntéseknek pedig a négyötödét helyi szinten kellene meghozni.

Mégis lesz Guşă-szobor

Mégis szobrot állítanak Marosvásárhelyen Ştefan Guşă tábornoknak, az 1989-es temesvári események egyik vitatott kulcsfigurájának, mivel a marosvásárhelyi tanács tegnap elutasította a szoborállításról szóló korábbi határozat visszavonását szorgalmazó tervezetet. A huszonhárom önkormányzati képviselőből álló testületben csak az RMDSZ tíztagú frakciója szavazott a „szoborállító" határozat visszavonása mellett. A szavazást megelőzően a szövetség képviselői benyújtották a katonai ügyészség által készített dokumentumokat, amelyekben azzal vádolják a tábornokot, hogy aktívan részt vett a temesvári eseményekben, felelős volt emberek százainak haláláért, sebesüléséért vagy eltűnéséért. Mint ismeretes, korábban az RMDSZ önkormányzati képviselői is jóváhagyták a tábornok emlékének megörökítését, „cserébe" — mint mondták — egy Sütő András-szobor állításáért. A hatalmas felháborodást kiváltó csereakció után az RMDSZ csúcsvezetőségének nyomására visszakoztak, és próbálkoztak a határozat visszavonásával.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2009-11-04: Belföld - x:

Hírsaláta

A HELYSZÍNEN RESTAURÁLJÁK MÁTYÁST. Sikerült megállapodniuk a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot restauráló szakembereknek a felújítás munkamenetében. A tanácskozáson véglegessé vált, hogy a szoborcsoportot a helyszínen restaurálják, és ennek feltételei is tisztázódtak.
2009-11-04: Közélet - x:

Életmentő véradók - Fekete Réka

Fiatalok és középkorúak, visszajárók és kezdő véradók jelentkeztek a sepsiszentgyörgyi megyei vérközpontban a Vö­röskereszttel együtt meghirdetett, Ments meg két életet akcióra. Pénteken 11 óráig háromszor annyian adtak vért, mint általában, többen elmondták, rég készülnek erre, de amint megtudták, hogy milyen nagy szükség van a vérre, azonnal jöttek.