A múlt hétDisznólkodik az új influenza — Kuti János

2009. november 10., kedd, Közélet

A régebbi szárnyasinfluenzák tevékenysége pipepurc volt a mostani disznóinfluenzáéhoz képest. A tyúkinfluenza kevés embernek ártott, de milliószám végezték ki a tyúkokat annak ürügyén. Irdatlan mennyiségű oltóanyagot készítettek, amit végül is nem sikerült eladni, mert nem terjedt elég jól a járvány.

Most viszont úgy néz ki, hogy sikeresebb lesz ez az új influenza, mert nagyobb a reklámja. Addig is, míg elegendő oltóanyag lesz, mindenki mossa kezeit! A gyártók és a lakosság is ezzel védekezik. Emiatt fogy a szappan. A kozmetikai cikkeket gyártók és forgalmazók is jól járnak. De az igazi nagy üzlet mindenekelőtt, egyelőre, a maszkgyártás és -eladás. Viszik, mint a cukrot. Közben ezt olvasom: a maszkok nem nyújtanak garantált védelmet a vírusok ellen. A baktériumok ellen védenek, de azok ellen sem százszázalékosan — nyilatkozta prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a bukaresti Matei Balş Intézet igazgatója. Aztán ezek között a maszkok között is van, amelyik vékonyabb anyagból készül, és annyit ér a szájunk előtt, mint 3,14-na előtt a szőr. (3,14 — pi, amit nem találok a billentyűzeten.) Jobbacskák a szájkosár típusú műtősmaszkok. A végén kitalálják, hogy a legjobb védekezést az átalakított katonai gázmaszkok jelentenék. És fellendülne a hadiipar is. A gyógyszeripar 18 milliárd dollár bevételt remél az újinfluenza-üzlettől. Ha nem lett volna ez a járvány, ki kellett volna találni! Lehetséges, hogy kitenyésztettek egy ilyen vírust, azt szabadon engedték, és most mindenki védekezhet ellene? Nem számít, ha néhány millió ember esetleg az életével fizet, de megmenekülhet a többi, és fellendül a gazdaság. Most sokkal sikeresebb ez a disznóinfluenzás reklámhadjárat, mert őszre esett, amikor a rendes, becsületes influenza is támad. Ha a híreket nézem, olvasom, rá kell döbbennem, hogy maholnap többen távoznak az élők sorából disznóinfluenzában, mint ahányan elkapják. Ugyanis nem lehet tudni, hogy ki hal meg sertésinfluenzában, ki rendesben, és ki csíkos pizsamácskájában, végelgyengülésben. De minden halálesetre rá lehet kenni. Én azt vártam volna, olyan statisztikákat közöljenek, hogy százezer rendes influenzásból hányan szoktak meghalni, és a mostani divatos disznóinfluenzában hányan. Az is elbizonytalanít, amit látok, hogy például Magyarországon politikai kérdés lett a betegségből. A kormány tagjai a kamerák előtt oltatták be magukat sertésinfluenza ellen, hogy az emberek is kedvet kapjanak rá. No de ott ki bízik a kormányban? A választók nagy része fideszes szérummal gyógyíttatná magát. Maholnap kétféle szérumot fognak gyártani. Szocialistát és fideszest. És szokás szerint egymásét fogják ócsárolni. Közben meg az emberek kézen-közön belepusztulhatnak. Nálunk is bevethetnék ezt a témát az elnökválasztási kampányban. Az elnökjelöltek felvállalhatnák a megelőző oltások költségét. Minden szavazó kapna szérumot. Sokkal többen mennének el szavazni. Amikor végzett az ember a szavazással, akkor úgy, mint a közvélemény-kutatáskor (exit poll), megmondaná, kire szavazott, és attól a jelölttől kapna egy oltást. Bár ahogy ismerem jelöltjeinket, az is lehet, hogy a beígért hatóanyag helyett csak sima vizet fecskendeznének belénk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2009-11-10: Máról holnapra - x:

Iszapbirkózás — Simó Erzsébet

Semmi esélye nincs Liviu Negoiţănak, hogy december 6-a előtt Románia miniszterelnöke legyen, mégis tegnap délután úgy mutatta be kabinetjének tagjait, mintha egy-két hét múlva belehuppanhatnának bársonyszékeikbe. Látszólagos magabiztossága mögött képmutatás, zsarolás húzódik, no meg a viszonylag nagy párt nyerésre álló vezetőjének, Traian Băsescunak a játéka.
2009-11-10: Belföld - x:

Hírsaláta

FELÉPÜL A VIDOMBÁKI REPTÉR. Már csak az Erste Banknak kell jóváhagynia a közel 80 millió eurós kölcsön folyósításáról szóló hitelszerződést, és elkezdődhetnek a Brassó melletti Vidombákon a nemzetközi repülőtér építési munkálatai — tájékoztatta a Krónikát a hét végén Kovács Attila, a Brassó Megyei Tanács alelnöke. A Székelyföld gazdasági fellendüléséhez is elengedhetetlennek tartott légikikötő hiteligényéről az elmúlt héten Bécsben tárgyaltak a Brassó megyei közgyűlés vezetői, az Erste technikai és gazdasági vezetői már rábólintottak a kölcsön folyósítására, a hitelszerződés így csupán a felső vezetés aláírására vár.