Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. november 10., kedd, Belföld
Terjed a járvány

Tegnapra 907-re emelkedett Romániában az újinfluenza-esetek száma, 352 személy áll jelenleg kezelés alatt, kettejük állapota súlyos. Az utóbbiak közül az egyik eset Rădăuţi-ban, a másik Jászvásáron van — jelentette ki Emil Boc ügyvivő kormányfő tegnap.

Boc tegnap részt vett Adriean Videanu ideiglenes egészségügyi miniszterrel együtt az új influenzajárványt koordináló és felügyelő bizottság ülésén. Az ülés végén a kormányfő biztosított arról, hogy a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és ismét felkérte a lakosságot, hogy tartsák be a higiéniai szabályokat. Emlékeztetett, hogy november 26-án kezdődik el országos szinten az oltási program az AH1N1 vírus ellen. Boc megköszönte az egészségügyi személyzetnek azt, ahogyan a helyzetet kezelik, és biztosított arról: a kormány megoldásokat keres, hogy kifizethesse az egészségügyi alkalmazottak túlóráit.

Fokozott ellenőrzés

Az új influenzajárványt koordináló és felügyelő bizottság tegnap úgy döntött, hogy csak a kórházba beutalt, súlyos betegek esetében kerül sor mintavételre, és csak ezek a betegek kapnak speciális virózis elleni kezelést. Adrian Streinu-Cercel egészségügyi államtitkár tegnap kijelentette, a hatóságok ellenőrzik azt is, hogy a kórházakban betartják-e a védőfelszerelések viseletére, illetve a beteglátogatások korlátozására vonatkozó rendeletet. Az iskolákban is ellenőrzik, hogyan hajtják végre a kötelező vizsgálatokat. A bizottság ugyanakkor azt javasolja, hogy az iskolák korlátozzák az iskolán kívüli tevékenységeket, utazgatással járó tapasztalatcseréket. Streinu-Cercel hozzátette, a hatóságok azt javasolják a lakosságnak, hogy korlátozzák belföldi és külföldi utazásaikat.

Felületesen tesztelt oltóanyag?

Óvatosnak kell lennie az egészségügyi minisztériumnak a külföldről beszerzendő, új influenza elleni védőoltással — figyelmeztetett tegnap Ion Bazac volt egészségügyi miniszter. Kifogásolta, hogy olyan vakcinát készülnek importálni a gyermekek számára, melyet a gyártó felületesen tesztelt, és Lengyelország már visszautasította átvételét. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az esetleges káros hatásokért a megrendelő kormányok és ne a gyártó cég vállaljon felelősséget, és felszólította a bukaresti kabinetet, hozza nyilvánosságra a szerződés kitételeit. Ion Bazac kifejtette, a gyermekek számára külföldről behozott ötszázezer oltás beszerzése dicséretes, de csak akkor, ha hamarabb megérkezik, mint ahogy elkészül a Cantacuzino Intézetben gyártott vakcina.

Tíz helyett nyolc nap kényszerszabadság

Legfeljebb nyolcnapos fizetetlen szabadságra küldhetők a közalkalmazottak az év végéig, mivel egy hónapban nem adható ki több mint négy fizetés nélküli szabadságnap — jelentette ki Gheorghe Pogea pénzügyminiszter. A novemberi és decemberi, négy-négy napos munkaszünet révén a tervezett 1,6 milliárd lejnek csupán a nyolcvan százalékát sikerül megtakarítania a kormánynak. Az egyes munkaadók saját hatáskörükben dönthetnek arról, milyen formában adják ki a nyolc napot: csökkentik a napi munkaidőt, egyben adják ki a fizetés nélküli szabadságot, vagy ötvözik a két megoldást — mondta Gheorghe Pogea. A közalkalmazottak kényszerszabadságolása azáltal vált lehetővé, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben az egységes bérezési törvény és a kormányzati ügynökségek átszervezéséről szóló jogszabály, melyekért szeptemberben vállalt felelősséget a Boc-kormány, és múlt héten ítélt alkotmányosnak az alkotmánybíróság. A két törvény elfogadását a Nemzetközi Valutaalappal kötött egyezmény sürgette.

Lehet, hogy lesz költségvetés

Sürgősségi eljárással módosítják a kormány működési szabályzatát, oly módon, hogy az ügyvivő kabinet benyújthassa a 2010-es költségvetés-tervezetet — jelentette be a szenátus elnöke, Mircea Geoană. A jelenlegi, úgynevezett „65 százalékos többség" parlamenti képviselői egyetértenek a döntés szükségszerűségében. A képviselőháznak tegnap kellett volna szavaznia a módosításról, ám kvórum hiányában elnapolták a döntést. A szenátus legkésőbb szerdán voksol a tervezetről. Mircea Geoană, a szenátus elnöke azt mondta, a parlamenti ellenzék megszavazza a törvénymódosítást azért, hogy a Nemzetközi Valutaalap minél hamarabb átutalja a harmadik hitelrészletet. Ennek ugyanis egyik feltétele, hogy a parlament még idén fogadja el az ország jövő évi költségvetését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2009-11-10: Belföld - x:

Hírsaláta

FELÉPÜL A VIDOMBÁKI REPTÉR. Már csak az Erste Banknak kell jóváhagynia a közel 80 millió eurós kölcsön folyósításáról szóló hitelszerződést, és elkezdődhetnek a Brassó melletti Vidombákon a nemzetközi repülőtér építési munkálatai — tájékoztatta a Krónikát a hét végén Kovács Attila, a Brassó Megyei Tanács alelnöke. A Székelyföld gazdasági fellendüléséhez is elengedhetetlennek tartott légikikötő hiteligényéről az elmúlt héten Bécsben tárgyaltak a Brassó megyei közgyűlés vezetői, az Erste technikai és gazdasági vezetői már rábólintottak a kölcsön folyósítására, a hitelszerződés így csupán a felső vezetés aláírására vár.
2009-11-10: Közélet - x:

Kis közösség ereje (Bita) — Kisgyörgy Zoltán

„Honfoglaló" helybeliek az imaházban
A református székelymagyar Bita kisközössége bebizonyította, hogy bármi nehézség ellenére is karban tudja tartani egyházi javait, gyarapítja azokat. Évekkel ezelőtt megújult a lelkészi lakás, utána a visszaszolgáltatott református kultúrotthon.