Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. november 12., csütörtök, Belföld
Elkészítheti a költségvetést a kormány

Beterjesztheti a jövő évi költségvetést Emil Boc ügyvezető kormánya, tegnap a szenátus is megszavazta annak a törvénynek a módosítását, amely lehetővé teszi ezt. A képviselőház már az előző napon áldását adta erre.

A szenátus plénuma egyhangúlag, kilencvenöt igen szavazattal fogadta el a jogszabályt Iulian Urban demokrata-liberális szenátor módosító javaslatával együtt, amely szerint a leváltott kormány nemcsak nemzetközi szerződések ratifikálására, illetve az állami költségvetés és társadalombiztosítási költségvetés elfogadására terjeszthet elő törvénytervezeteket, de az adófelelősségre vonatkozó törvény elfogadása érdekében is. Valentin Iliescu államtitkár bejelentette, a kormány készen áll végrehajtani a parlament döntéseit, amelyeknek segítségével Románia eleget tud tenni a Nemzetközi Valutaalappal, a Világbankkal és az Európai Bizottsággal szemben vállalt kötelezettségeinek.

Felfüggesztetnék a népszavazást

A bíróságon kérte négy civil szervezet a parlamenti képviselők létszámának csökkentéséről és a parlament szerkezetének megváltoztatásáról szóló népszavazást előíró elnöki rendelet felfüggesztését. Az államelnöki szavazás első fordulójával egybeeső referendum felfüggesztésére az államelnökjelöltek közötti egyenlőtlenséget hozták fel érvként a civilek. ,,Jogi szempontból rengeteg tisztázatlan kérdés merül fel a referendum kapcsán, ezeknek szeretnénk a végére járni a népszavazást megelőzően. Ha Romániában erre nem lesz lehetőség, az Európai Emberjogi Bíróságra visszük az ügyet, még akkor is, ha a népszavazás közben lezajlik" — jelentette ki Cristian Pârvulescu, a Pro Democraţia Egyesület elnöke. A referendum ügyének tisztázását a Pârvulescu vezette egyesület mellett az Active Watch sajtófigyelő ügynökség, a Jogi Forrásközpont és a Transparency International Románia kérte. A Bukaresti Ítélőtábla jövő csütörtökön tárgyalja a négy civil szervezetnek a november 22-re kiírt népszavazás felfüggesztésére vonatkozó kérését.

Egymást támogatják

Amennyiben nem jutna be a választások második fordulójába, Crin Antonescu liberális ellenfelét támogatná Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje. Kelemen elmondta, azért támogatná szívesen Antonescut, mert ,,más jelöltekkel ellentétben ő mindig betartotta, ha valamit ígért". Hozzátette, Traian Băsescut, Mircea Geoanăt és Sorin Oprescut érti ,,a többi jelölt alatt". Tegnap délután Crin Antonescu liberális államfőjelölt is kijelentette, ha arra kerülne a sor, hogy a második fordulóban Kelemen Hunor küzd meg Mircea Geoanăval vagy Traian Băsescuval, az RMDSZ jelöltjét támogatná az államelnöki tisztség megszerzésében.

Szabadságos tiltakozás

A pedagógusok az államelnök-választások idején vennék ki a tíznapos kötelező, fizetés nélküli szabadságot. Így kívánnak tiltakozni az állami ügynökségek átszervezésére vonatkozó törvény ellen — nyilatkozta a Spiru Haret Szakszervezet vezetője, Marius Nistor. Az orvosok és a nővérek az újinfluenza-járvány és a személyzethiány miatt nem vehetik ki a törvény megszabta fizetés nélküli szabadságot — mondta a Sanitas Szakszervezet alelnöke, Adrian Bîrea.

Fizetés nélküli szabadságon a képviselők

Jövő héten fizetés nélküli szabadságon lesznek a képviselők. Erre az időszakra sem ülésdíjat, sem napidíjat nem kapnak — jelentette be a képviselőház elnöke, Roberta Anastase. A képviselőház így alkalmazza a közalkalmazottak számára kötelező fizetés nélküli szabadságra vonatkozó törvényt — mondta Roberta Anastase. Jövő héten csupán a képviselőház Állandó Bizottságának üléseit tartják meg.

Árt a választás a gazdaságnak

Romániának meg kell találnia az arany középutat a választások és az ország makrogazdasági, valamint pénzügyi egyensúlyának megőrzése között — fejtette ki Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója. Hozzátette, az elmúlt húsz évben több ízben az volt az üzenet, hogy Románia válaszút előtt áll, és ez a helyzet néhányszor nyomás alatt hozott döntésekhez vezetett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2009-11-12: Belföld - x:

Hírsaláta

VILLÁMCSŐDÜLET. Kolozsvár főterének jelenlegi kinézetét kifogásoló kolozsvári fiatalok villámcsődületet (flashmobot) szerveztek kedden, amelynek az volt a célja, hogy alkalmi városrendezőként visszaállítsák a tér eredeti állapotát. Elmondásuk szerint szerették volna megmutatni, hogy a tér hangulatát, életét nem a város pillanatnyi vezetése, hanem annak lakói határozzák meg. (Erdély Ma)
2009-11-12: Közélet - x:

Fejetlen kényszerszabadság (A kórházakat nem érinti, az oktatásban gond lesz) — Farkas Réka

Külön törvénnyel kellett volna szabályozni az oktatásban és egészségügyben dolgozók kényszerszabadságolását, mindkét ágazatban nehéz a közalkalmazottakra vonatkozó általános rendelkezéseket érvényesíteni — véli Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő.