A kórházakat nem érinti, az oktatásban gond leszFejetlen kényszerszabadság — Farkas Réka

2009. november 12., csütörtök, Közélet

Külön törvénnyel kellett volna szabályozni az oktatásban és egészségügyben dolgozók kényszerszabadságolását, mindkét ágazatban nehéz a közalkalmazottakra vonatkozó általános rendelkezéseket érvényesíteni — véli Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő.

Nem tudja, hogyan valósíthatják meg a tanügyben a jogszabály követelményeit, hisz eredetileg három hónapra vonatkozott a spórlás, ám a törvény késői megjelenése miatt már csak két hét maradt novemberből, a decemberi béreket januárban kapják meg az alkalmazottak, és az már a 2010-es költségvetéshez tartozik. Meglátása szerint a pedagógusokat legfeljebb három nap kényszerszabadságra küldhetik e hónapban, ám ki tartja meg akkor az órákat, mi történik a diákokkal, ők is kényszerszünetelnek? — tette fel a kérdést a főtanfelügyelő. Várják a minisztérium pontosításait, és a szakszervezetekkel is egyeztetnek, tudomása szerint országos tiltakozásra készülnek az érdekvédelmiek a következő időszakban.

A kórházi alkalmazottak nem tekinthetőek költségvetésből fizetett közalkalmazottaknak, így rájuk nem vonatkozik a frissen életbe lépett törvény — véli Deme Judit, a megyei egészségügyi igazgatóság vezetője. A kórházak külön jogszabály szerint működő önellátó intézmények, szolgáltatásaikért az egészségügyi biztosítótól kapnak pénzt. Az országos programokból kiutalt összegeket nem fordítják személyzeti költségekre. Deme Judit értelmezése szerint a jogszabály kimondottan a dekoncentrált intézmények alkalmazottait érinti, a megyében az egészségügyben csak az igazgatóságra vonatkoznak a szigorítások. Hatvankilenc munkatársuk van, a következő napokban több lehetőséget elemeznek, szerencsére a jogszabály lehetővé teszi az alternatív megoldásokat, a lényeg, hogy a béralap tizenöt százalékát megspórolják. Nem lesz könnyű dolguk, főleg most, a szezonbetegségek idején — hangsúlyozta az igazgatónő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2869
szavazógép
2009-11-12: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Elkészítheti a költségvetést a kormány
Beterjesztheti a jövő évi költségvetést Emil Boc ügyvezető kormánya, tegnap a szenátus is megszavazta annak a törvénynek a módosítását, amely lehetővé teszi ezt. A képviselőház már az előző napon áldását adta erre.
2009-11-12: Közélet - x:

Vérközpontból vadászmúzeum (Létrejöhet a csere) — Váry O. Péter

Még kora tavasszal döntött a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, hogy kezdeményezi a Gróf Mikó Imre utcai Bene-ház városi tulajdonba iktatását, jelenleg a vérközpontnak helyet adó műemlék épületért cserébe az egészségügyi minisztériumnak a Bánki Donát utcai óvoda és bölcsőde épületét ajánlva. Elviekben meg is egyeztek a cseréről, ennek alapján vette be az önkormányzat az integrált városfejlesztési tervbe a Bene-házat, melyben az elképzelés szerint vadászati múzeumot rendeznének be.