Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. november 13., péntek, Belföld
Per a Guşă-szobor miatt

Közigazgatási bíróságon támadja meg a marosvásárhelyi tanács döntését Kincses Előd ügyvéd, ha a testület nem vonja vissza határozatát, amely értelmében a Vársétányon szobrot állítanának Ştefan Guşănak, a forradalmárok közé lövető egyik tábornoknak. Kincses az előzetes panaszt tegnap nyújtotta be a marosvásárhelyi önkormányzathoz, és harminc napon belül várja korábbi álláspontjuk módosítását, illetve a prefektúra közbeavatkozását.

Véleménye szerint Ştefan Guşăt csak azért nem ítélték el, mert meghalt, és így akár a börtönre ítélt Stănculescu şi Chiţac tábornokokat is díszpolgárrá lehetne avatni, mert — életben lévén — szobrot még nem lehet állítani nekik. A szoborra vonatkozó határozatot eredetileg a helyi tanács egyhangúlag megszavazta, később az RMDSZ-frakció kérte annak visszavonását, de nem akadt elegendő támogatójuk. Ştefan Guşă tábornok a hadsereg vezérkari főnöke volt 1986—1989 között, és azok közé a tábornokok közé tartozott, akik Temesváron tartózkodtak a forradalom december 17—20. közötti vérbe fojtásakor.

Tiltakoznak a szakszervezetek

Nem írják alá a kényszerszabadságra vonatkozó szerződéseket a szakszervezeti vezetők, mivel nem egyeznek bele abba, hogy a személyzet bérének kifizetésére előirányzott összeget csökkentse a kormány — jelentették be a tegnapi egyeztetés után a közalkalmazottak szakszervezeti szövetségének vezetői. Ha az alkalmazók egyoldalú szerződéseket írnának alá, úgy a következményeket is nekik kell vállalniuk. Emellett többfajta tiltakozási akciót terveznek: például a köztisztviselők megtagadják az ügyfélfogadást, továbbá nagyméretű utcai felvonulást is szerveznek a fővárosban — jelentette ki Anton Hadăr, az Alma Mater tanügyi szakszervezet elnöke, a közalkalmazottak szövetsége ügyvezető bizottságának tagja. Hozzátette, a tiltakozási akciók eseménynaptárával kapcsolatosan az elkövetkező napokban egyeztetnek.

Halogatják az oltóanyag-behozatalt

Románia még vár az új influenza elleni külföldi oltóanyag beszerzésével, mivel nézeteltérés merült fel a vakcinát gyártó vállalat és a román hatóságok között. Adriean Videanu egészségügyi miniszter tegnap kijelentette, keresik az áthidaló megoldást, miután a gyártó közölte, hogy nem vállalja a felelősséget az esetleges mellékhatásokért, ám egyelőre nem részletezte, hogy más cégekkel kezd tárgyalásokat, vagy milyen konkrét megoldást vesz számításba. Videanu hangsúlyozta, hogy a bukaresti Cantacuzino immunológiai intézet ugyan elkészítette már a román gyártású oltást, de nagyon nehéz önkénteseket találni az oltóanyag tesztelésére. A hatóságok korábbi bejelentése szerint várhatóan november végén kezdődik el az oltási kampány. A kormány ezért a múlt héten úgy határozott, félmillió adagot szerez be külföldről, hogy beolthassa a betegség által veszélyeztetett, 6—15 év közötti gyerekeket. Romániában huszonnégy óra leforgása alatt újabb 89 személyt fertőzött meg a H1N1 vírus. A csütörtök délig összesített adatok szerint a betegek száma 1146-ra nőtt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2009-11-13: Belföld - x:

Hírsaláta

ROSSZUL ÁLL ROMÁNIA. Az elnökválasztás első és második fordulója között küldi majd el a Boc-kabinet a 2010-es állami költségvetési tervet a parlamentbe — tudta meg a Ziarul financiar, mert nagyon rosszak az adatok, s nem lenne jó, ha a választások előtt nyilvánosságra kerülne. A titkolózás azért is folyik, mert a krónikus pénzhiány miatt a kormány népszerűtlen intézkedéseket, adó- és illetékemeléseket kénytelen foganatosítani — írja a Cotidianul.
2009-11-13: Közélet - x:

Külföldi hírek — Szekeres Attila

Megnyílt a KEK-találkozó
Tegnap Bukarestben megkezdődött a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) éves külügyminiszteri és kormányfői találkozója. Az európai integráció hosszú folyamat, a csatlakozni kívánó országok integrációs törekvéseit azonban már most számos konkrét területen lehet segíteni — ezt a gondolatot fejtette ki Balázs Péter magyar külügyminiszter, emlékeztetve arra: kilenc EU-tagállam és annak kilenc szomszédja működik együtt a KEK keretében.