RMDSZ—EMNTJövő hétre közös listát ígérnek

2007. augusztus 25., szombat, Közélet

Az RMDSZ, valamint az EMNT és az SZNT munkacsoportjainak jövő hétig véglegesíteniük kell a szervezetek közötti együttműködésre vonatkozó dokumentumot, de dűlőre kell vinni azt a kérdést is, hogy Tőkés László vállalja-e vagy nem az RMDSZ európai parlamenti listáján való szereplést — jelentette ki Borbély László tegnap Marosvásárhelyen az említett szervezetek munkacsoportjainak harmadik ülése után.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint a szövetség 90—95 százalékban elfogadta a Tőkés Lászlót támogató szervezetek által kidolgozott szöveget, és megegyezés történt azokban az alapelvekben is, amelyek valóban egy új dimenziót nyithatnak az erdélyi magyar közéletben. Kifejtette: a megbeszélésen megerősítették az RMDSZ álláspontját, miszerint sarkalatos kérdésnek tekintik az európai parlamenti, illetve a helyhatósági és parlamenti választásokat, és egyetértés volt abban, hogy a magyarság számára alapvetően fontosak ezek a választások. Az RMDSZ ugyanakkor átadott egy szöveget is, amelyben bejutó helyet biztosít az EP-be Tőkés Lászlónak, az EMNT elnöke pedig vállalja a közös listán való indulást. Az RMDSZ ugyanakkor helyet biztosít a listán a Tőkés Lászlót támogató szervezetek által javasolt több személyiségnek is. ,,Közös célunk, hogy együtt lépjünk fel, ahol erre szükség van, és ahol meg kell jeleníteni egy más politikai véleményt, ott biztosítani kell ezt a lehetőséget, de úgy, hogy ez ne csorbítsa a magyar érdeket" — szögezte le. Borbély emlékeztetett arra, hogy a kormány november 25-ére tűzte ki az EP-választások időpontját, az SZKT-nak pedig szeptember 8-ai ülésén kell véglegesítenie e jelöltlistát. A másik oldalról Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke közölte: a jövő hét elejéig mindkét munkacsoport dokumentumot készít a lehetséges garanciákról. Mint mondta, sok elvi ügyben van nemcsak elvi, hanem szövegszerű megegyezés. Egyetértettek az Erdélyi Magyar Egyeztető Kerekasztal létrehozásában, azonban a további tárgyalásokra vár a fórum kompetenciájának rögzítése. A megbeszélésen átadták a támogatási rendszer módosítására vonatkozó javaslataikat, az erről szóló fejezetet jövő héten véglegesítik, akárcsak a parlamenti választásokat érintő kérdést, a közös lista kialakításának módozatait is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2007-08-25: Kultúra - Bogdán László:

Jack Cole, a vágáns költő

Kovács András Ferenc egyik, Pessoa ide illő kifejezésével, heteronimája, alteregója, alakmása egy Jack Cole nevű amerikai posztbeat, poszthippi, régies szóval vágáns költő. Daloskönyve 1996-ban jelent meg, s szép közönség- és kritikai sikert aratott.
2007-08-25: Közélet - Farkas Réka:

Máshol szabad, nálunk nem (Folytatódik a táblaháború)

A rétyi keresztútnál hívták fel a figyelmet a megyei önkormányzat vezetői az országutakkal foglalkozó hatóság ,,áldásos" tevékenységére. Egy héttel a megyehatárra kirakott Szé­kelyföld tábla ünnepélyes átadása és négy nappal a leszerelése után Demeter János elnök és Vajda Lajos alelnök arra mutatott rá, hogy azt a bizonyos sokat emlegetett törvényt, melynek jegyében leszedték a pannót, máshol egyáltalán nem alkalmazzák, a táblák tartalmára utalva pedig dokumentumokkal igazolták, hogy vidékeket jelző feliratok több helyen léteznek Románia-szerte, sehol senki nem akadt fenn azon, hogy a Barcaság Ţara Bârsei, Hátszeg Ţara Haţegului, az Avas-vidék Ţara Oaşului, Lápos vidéke Ţara Lăpuşului, Zaránd térsége pedig Ţara Zărandului táblával köszönti az arra járó turistákat, ezekkel a megnevezésekkel hirdetik a régiók turisztikai potenciálját az interneten.