Háromszéki címerek a fővárosban

2009. november 26., csütörtök, Közélet

Mai közigazgatási címerekből nyílt kiállítás Bukarestben az Akadémiai Könyvtárban kedd délután. A tizenegy kiállított megyei jelkép között ott volt a mienk is, a községek közül Árkos, Gidófalva és Zabola címere képviselte Háromszéket.

A tárlatot Dan Berindei, a Román Akadémia első alelnöke, az Országos Heraldikai, Genealógiai és Pecséttani Bizottság elnöke nyitotta meg. Közölte, van még bőven tennivaló: míg a 41-ből 34 megyének van címere, a municípiumok fele, a városok negyede, a községek csupán egytizede rendelkezik hivatalos jelképpel. (Kovászna megye lefedettsége hatvanszázalékos, amellett, hogy a statisztikát a román községek rontják — szerk. megj.) Ileana Căzan, a kiállítás kurátora ismertette a címerek elfogadtatási eljárását. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a közigazgatási egységek a heraldikai bizottság által akkreditált címergrafikussal készíttessenek jelképet, és méltatta két címertervező, Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi és Tudor Radu Tiron bukaresti heraldikus munkásságát. (madarasi)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2009-11-26: Közélet - x:

Ásványvíz-palackozó üzem épül

Szentkatolna és Kézdivásárhely között immár harmadik hete erőgépek készítik elő a terepet egy ásványvíztöltő üzem számára.
2009-11-26: Közélet - x:

Négy este, négy előadás

Négy fellépést magában foglaló turnéra indul ma a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Az Ivácson László rendezte és koreografálta, Hol jársz, hová mész? című Kádár Kata-balladafeldolgozást bemutatják a Szegedi Nemzeti Színházban, a budapesti Hagyományok Házában, a Szatmárnémeti Északi Színházban és a kolozsvári Állami Magyar Operában.