Háromszéki címerek a fővárosban

2009. november 26., csütörtök, Közélet

Mai közigazgatási címerekből nyílt kiállítás Bukarestben az Akadémiai Könyvtárban kedd délután. A tizenegy kiállított megyei jelkép között ott volt a mienk is, a községek közül Árkos, Gidófalva és Zabola címere képviselte Háromszéket.

A tárlatot Dan Berindei, a Román Akadémia első alelnöke, az Országos Heraldikai, Genealógiai és Pecséttani Bizottság elnöke nyitotta meg. Közölte, van még bőven tennivaló: míg a 41-ből 34 megyének van címere, a municípiumok fele, a városok negyede, a községek csupán egytizede rendelkezik hivatalos jelképpel. (Kovászna megye lefedettsége hatvanszázalékos, amellett, hogy a statisztikát a román községek rontják — szerk. megj.) Ileana Căzan, a kiállítás kurátora ismertette a címerek elfogadtatási eljárását. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a közigazgatási egységek a heraldikai bizottság által akkreditált címergrafikussal készíttessenek jelképet, és méltatta két címertervező, Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi és Tudor Radu Tiron bukaresti heraldikus munkásságát. (madarasi)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2009-11-26: Közélet - x:

Ásványvíz-palackozó üzem épül

Szentkatolna és Kézdivásárhely között immár harmadik hete erőgépek készítik elő a terepet egy ásványvíztöltő üzem számára.
2009-11-26: Közélet - x:

Négy este, négy előadás

Négy fellépést magában foglaló turnéra indul ma a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Az Ivácson László rendezte és koreografálta, Hol jársz, hová mész? című Kádár Kata-balladafeldolgozást bemutatják a Szegedi Nemzeti Színházban, a budapesti Hagyományok Házában, a Szatmárnémeti Északi Színházban és a kolozsvári Állami Magyar Operában.