Gyurcsány Băsescu székelyföldi látogatásáról és az autonómiárólA magyarországi beavatkozás csak árthat...

2007. augusztus 25., szombat, Világfigyelő
Kellő figyelemmel kell tanulmányozni, milyen szándékok mozgatják a román politikai erőket, amikor különös érdeklődéssel fordulnak a magyar kisebbség irányába — mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap Budapesten Traian Băsescu köztársasági elnök nemrég Szé­kelyföldön tett látogatásáról.

,,Jó hír, ha a román államfő a magyarok által lakott megyékkel, régiókkal ismerkedik" — mondta Gyurcsány Ferenc, majd így folytatta: ,,Közvetlen pártpolitikai célokat is szolgálhatott a látogatás, amelynek akarva-akaratlan lehet olyan hatása, hogy megosztja és gyengíti a magyar közösséget és politikai képviseletét." A szocialista pártelnök, miniszterelnök a román államfő látogatásával kapcsolatosan kifejtette: annak politikai értékelése sokrétű. Hozzátette: fontos a Székelyföld infrastruktúrájának, egészségügyének javítása és az ottani befektetések élénkítése, ám amikor Traian Băsescu közlekedési miniszter volt, nem nagyon mutatott hasonló elkötelezettséget. Gyurcsány Ferenc a látogatás kapcsán azt is mondta: a magyar kisebbség számára döntő fontosságú, hogy meg tudja-e őrizni egységét vagy sem.

Gyurcsányt a sajtótájékoztatón a székelyföldi autonómiatörekvésről is kérdezték. A miniszterelnök erről szólva úgy fogalmazott: a minél szélesebb egyéni és közösségi autonómia pártján áll, de ezt össze kell egyeztetni a nemzeti szuverenitás szempontjával. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sokak számára ,,az elszakadási törekvések előszobáját jelenti" a közösségi autonómiatörekvés. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy amennyiben Magyarországról támogatnak határon túli magyar közösségek által megfogalmazott autonómiatörekvéseket, akkor az annak nem használ, hanem árt. Hozzátette: ez egy ország számára már egy szomszédos állam politikai igényeként értelmezhető. ,,Óvok mindenkit attól, hogy úgy egyszerűsítse le ezt a kérdést: támogat-e egy autonómiatörekvést vagy nem" — mondta a szocialista politikus.

Az RMDSZ-szel kapcsolatosan Gyurcsány úgy foglalt állást: a párt politikáját általában támogatja, de nem akar tanácsokat osztogatni a romániai magyar érdekképviseletnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-25: Közélet - x:

Kopjafa Lemhényben

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója tiszteletére és emlékére augusztus 18-án a lemhényi községháza udvarán kopjafát állítottak. A kopját Réthi Barnabás helybeli faragó készítette Lukács Róbert polgármester megbízásából. (Iochom)
2007-08-25: Világfigyelő - x:

Árpád-házi lobogónk történelmi örökség

Szombathelyen mintegy százötvenen fejezték ki támogatásukat a Magyarok Világszövetsége kezdeményezése iránt, miszerint az Árpád-házi lobogó legyen a második magyar állami zászló.