Minden ötödik iskola engedély nélkül

2007. augusztus 28., kedd, Közélet

A megye 344 tanintézménye közül 63 — durván számolva minden ötödik — egészségügyi engedély nélkül kezdi meg a tanévet, ha azonban a munkálatok az előirányzott ütemben haladnak, év végére már csak 14-ből hiányzik a megfelelő illemhely és vízellátás — közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Keresztély Irma főtanfelügyelő, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi engedély csak a minimális civilizációs követelményekhez kötött, ezen felül még bőven van tennivaló, amíg valóban korszerű, jól felszerelt és barátságos környezetben tanulhatnak gyermekeink.

De erre is van példa: az idén felújított málnási és gidófalvi iskolában olyan minőségi javulás tapasztalható, ami a nyugati átlagot is veri. Baróton és környékén viszont még hosszabb ideig is eltarthat a felzárkózás, mert ott az egész város ivóvízgondját kell előbb megoldani... Más megyékhez képest egyébként nem állunk rosszul e téren, és az idén pénz is bőséggel és idejében érkezett, néhol azonban a hozzáállás hibádzott: az iskolák, óvodák 10—15 százalékában emberi felelőtlenség miatt nem kezdődött el a tatarozás, építés. Pontos és névleges adatot a következő napokra tervezett munkamegbeszélések előtt nem kívánt nyilvánosságra hozni a főtanfelügyelő, annyit azonban elárult, hogy néhol a cégek elmaradása miatt volt eredménytelen a versenytárgyalás, máshol az ingatlan tisztázatlan tulajdonjoga hátráltatja a befektetéseket. Jelenleg 49 (zömmel egyházaknak) visszaszolgáltatott vagy legalábbis visszaigényelt épületben működik tanintézmény, ezek némelyikére bérleti szerződést kötöttek, mások esetében tárgyalnak, ahol azonban nagyon bizonytalan a helyzet (mint például az uzoni óvoda esetében), ott új építkezésre kértek pénzt a kormánytól — az már az önkormányzatok feladata lesz, hogy ezek a környezetbe illőek, ne hupikék vásárcsarnokok legyenek. Az épületek helyrepofozására egyébként összesen 24 166 000 lejt kapott megyénk, ebből 15 700 000 lej ment el illemhelyekre, hőszigetelésre és hasonlókra, 8 466 000 lej pedig a bentlakásokra és a művészeti iskolára. Négy megkezdett építkezést — a sepsiszentgyörgyi, a bodzafordulói, a berecki és a bardoci óvodákat — idén aligha tudnak befejezni, ez azonban nem jelent különösebb gondot, egy-két évig még működhetnek eddigi helyükön.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1490
szavazógép
2007-08-28: Közélet - Váry O. Péter:

Izgalmasnak ígérkező évad (Tamási Áron Színház)

A nyári szünet után elkezdődött az új évad előkészítése a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, véglegesítették a műsortervet, az első bemutató próbái már zajlanak.
2007-08-28: Közélet - Iochom István:

Érdeklődtek a vajdasági vendég után

Augusztus 24-én bukaresti rendszámú kocsival civil ruhás, románul beszélő belügyi tiszt kereste fel Bélafalván Boldizsár Béla portáját. Ő aznap Kézdivásárhelyen volt, felesége, a románul keveset tudó Katalin fogadta az illetőt, aki egy igazolványt is felmutatott. Az esetet Boldizsár Béla mesélte el lapunknak.