Magyar—román szocialistapárt-találkozóGyurcsány Ferenc az autonómia ellen

2007. augusztus 28., kedd, Közélet

Múlt hét végén az SZDP elnöke, Mircea Geoană Budapestre látogatott, s találkozott testvérpártja elnökével, Gyurcsány Ferenccel.

Mircea Geoană Budapesten is elmondta: bizalmatlansági indítvánnyal kívánják megbuktatni a jelenleg kisebbségben kormányzó Tăriceanu-kabinetet, mert ,,Romá­niá­nak hozzáértő, stabil kormányra van szüksége". Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tart-e egy koalíciót a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, Geoană közölte: pozitívak a tapasztalataik az RMDSZ-szel való együttműködést illetően, de még frissek azok a sebek, amelyeket 2004-ben szerzett az SZDP, amikor többségbe került a parlamentben, de az RMDSZ úgy döntött, Traian Băsescu pártjával köt koalíciót. A sajtóértekezleten Gyurcsány Ferenc Traian Băsescu székelyföldi látogatását kommentálva kifejtette, magyar részről kellő figyelemmel kell tanulmányozni, milyen szándékok mozgatják a román politikai erőket, amikor különös érdeklődéssel fordulnak a magyar kisebbség irányába. ,,,Jó hír, ha a román államfő a magyarok által lakott megyékkel, régiókkal ismerkedik" — mondta Gyurcsány Ferenc. ,,Közvetlen pártpolitikai célokat is szolgálhatott a látogatás, amelynek akarva-akaratlan lehet olyan hatása, hogy megosztja és gyengíti a magyar közösséget és politikai képviseletét." A kormányfő kifejtette: a magyar kisebbség számára döntő fontosságú, hogy meg tudja-e őrizni egységét, vagy sem. A politikust a sajtótájékoztatón a székelyföldi autonómiatörekvésről is kérdezték. Erről szólva úgy fogalmazott: a minél szélesebb egyéni és közösségi autonómia pártján áll, de ezt össze kell egyeztetni a nemzeti szuverenitás szempontjával. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sokak számára ,,az elszakadási törekvések előszobáját jelenti a közösségi autonómiatörekvés." A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy amennyiben Magyarországról támogatnak határon túli magyar közösségek által megfogalmazott autonómiatörekvéseket, akkor az annak nem használ, hanem árt. Az RMDSZ-szel kapcsolatosan úgy foglalt állást: a párt politikáját általában támogatja, de nem akar tanácsokat osztogatni a romániai magyar érdekképviseletnek. Mint ismeretes, néhány nappal ezelőtt Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetsé­gének (SZDSZ) elnöke az Új Magyar Szó napilapnak úgy nyilatkozott: az erdélyi magyarság számára az autonómia és a kollektív jogok nem igazán időszerűek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 495
szavazógép
2007-08-28: Közélet - Hecser László:

Ifjúsági fesztivál Bölönben

Bár a hét végén a vidékre szakadt eső miatt néhány tervezett műsor elmaradt, s néhányszor a helyszínt is változtatni kellett, a VII. Bölöni Nyári Ifjúsági Fesztivál szervezői, Akácsos Zsolt és Tana Annamária elégedettek: rendezvényük három napja alatt több száz falustársukat mozdították ki a szürke hétköznapokból.
2007-08-28: Közélet - Kuti János:

Tévedtünk (A múlt hét)

Arról tudtam, hogy a székelyföldi erdőket vágják, mint a répát, még mielőtt a közbirtokosságok kezébe visszakerülnének, de arról nem, hogy annyira elfogyott a fa, hogy most már a táblákat vágják. És mindehhez nekünk jópofát kell vágnunk. Vége a Világtalálkozónak, a táblák segítségével szerencsésen mindenki hazatalált Székelyföldre.