MagyarországA jogállam fokozott védelmének éve

2009. december 29., kedd, Világfigyelő

Ez az év Sólyom László 2010 augusztusáig tartó köztársasági elnöki ciklusának utolsó teljes éve volt, ennek megfelelően az államfő megkezdte a ciklus nagy témáinak, így 1956 emlékezetének, a kulturális nemzet és államiságunk összefüggéseinek, valamint az ökológiai fordulat szükségességének összefoglaló értékelését.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője kiemelte: a köztársasági elnök a korábbi évekhez hasonlóan 2009-ben is rendkívül intenzív munkát végzett a külpolitika területén, hiszen összesen tizenkilenc ország államfőjével huszonhárom kétoldalú tárgyalást folytatott. Egyebek közt olyan, Magyarország számára fontos országokban tett hivatalos állami látogatásokat, mint Japán és a Koreai Köztársaság.

Visszatekintve Sólyom László szomszédos országokba tett látogatásaira, a főosztályvezető vegyesnek ítélte meg 2009 krónikáját. Úgy fogalmazott: augusztus 19-én a magyar államfő határátlépését tiltó jegyzék kiadásával mélypontjára jutott a szlovák viszony, de — mint kiemelte — olyan pozitív fejleményeket is látni kell idén, mint a szerbiai nemzeti tanácsok megszületése, ami a magyar államfő által mindig is szorgalmazott kulturális önigazgatás lehetőségét teremti meg a Vajdaságban élő magyar kisebbség számára.

Kumin Ferenc külön szólt a köztársasági elnök és az Országgyűlés kapcsolatáról, amely 2009-ben több szempontból is különös figyelmet érdemelt. Felhívta a figyelmet arra: az év első felében a Parlament megválasztotta a Legfelsőbb Bíróság elnökét is, és így az összes olyan személyi döntés sikeresen megszületett, amelyek eseté­ben az alkotmány értelmében az államfő állít jelöltet. A jelölések kapcsán Sólyom László többször is konfrontálódott az Országgyűléssel, mivel jelöltjeit rendre önálló döntéssel, csakis a törvények és az alkalmasság kritériumainak figyelembevételével hozta, de végül valamennyi poszton sikerült olyan vezetőket megválasztani, akiknek a függetlenségéhez nem férhet kétség.

A politikai vétókról szólva Kumin Ferenc elmondta: 2009-ben különösen sok törvényt kellett Sólyom Lászlónak megfontolásra visszaküldenie az Országgyűlésnek, amiben véleménye szerint szerepe lehet annak, hogy megszaporodott az egyéni képviselői indítványon alapuló, nem kellően előkészített törvényhozás.

2009-ben több fontos, ökológiai vonatkozású programja is volt Sólyom Lászlónak. Kumin kiemelte a Magyar Tudományos Akadémia által novemberben megrendezett World Science Forum elnöki paneljét, a koppenhágai csúcsot megszólító, széles körben idézett írásokat, illetve két nemzeti park meglátogatását is.

Kumin Ferenc különösen fontosnak nevezte az idei év két elnöki beszédét. Augusztus 20-án Sólyom László a nemzet és az állam viszonyáról foglalta össze elnöki tevékenységét is meghatározó nézeteit, október 22-én pedig a Műegyetem aulájában összegezte a teljes elnöki ciklus legfontosabb, 1956 emlékezetét érintő megállapításait.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2009-12-29: Riport - x:

A betegápolás megszállottjai — Fekete Réka

Páll Lajos: Voltam a kórházban többször a lábammal, de nem hazugság, hogy soha úgy nem pucolták ki a sebemet, ahogy ők megteszik
Nekem ez nem munka, hanem szolgálat. Szeretem, amit csinálok, nem érzem magam úgy, mint egy munkás, aki nyolc órán keresztül dolgozik, mint egy robot — ezt egy ötvenegy éves kálnoki ápolótól hallottuk, aki szülőfalujában, Bodokon gyermekkorában azt látta, hogy a helyi tiszteletes asszony fáradhatatlanul jár a betegekhez, és mindenütt segít, ahol baj van. Kiss Irénke és társa, Lőrincz Ágnes három falu betegeit gondozza a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány házi betegápolói rendszerében, s bár ők szerényen azt mondják, hogy nem tesznek semmi különöset, a gyógyír, amit házról házra visznek, legalább annyit jelent a gondozottaknak, mint amivel a bodoki példakép enyhített a betegek fájdalmán.
2009-12-29: Világfigyelő - x:

A feszültség oldódását reméli

A szlovák külügyminiszter óvott a feszültség folytatódásától a szlovák—magyar kapcsolatokban, és reményét fejezte ki, hogy a 2010 tavaszán esedékes magyar parlamenti választásokat követően javulni fog a két ország viszonya.