Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A múlt hétÉv végi szokások — Kuti János

2009. december 29., kedd, Közélet

Ilyenkor többen járnak templomba, mint máskor, mert bűntudatuk van, és év végén számot vetnek ezzel. Próbálják menteni, ami menthető, és megpróbálnak valamit leimádkozni bűneikből. A ritkán templomba járók azt mondják magukban, hogy a sok bűnt felhalmozók menjenek gyakrabban imádkozni! Az is az igazság, hogy most sokkal több bűnbeesési lehetőség van, mint régen.

Akkor volt a hét főbűn, és azzal kész. Most, ha jól megszámítanánk, lenne vagy tizenhét. Az igazságszolgáltatás csak a bűncselekményeket bünteti. A bűnösséggel mindenki maga kell elszámoljon magával és a jó Istennel. Itt vannak például a káros szenvedélyek, amelyek nagy részét a törvény nem bünteti. Romániában a statisztika szerint a következő a sorrend ilyen szempontból: kávé, cigaretta, alkohol. De aztán olyan szenvedélyek következnek, mint a számítógépes játékok, sorozatfilmek, édességek, mobiltelefonok, szerencsejátékok és végül a vásárlás. Ki kellene bővíteni a tízparancsolatot. Azok után, hogy: ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj, be kellene iktatni: ne tévézz, ne számítógépezz! Vagy a felebarátod feleségét ne kívánd után a ne kívánd a felebarátod mobiltelefonját. Másik káros szenvedély nálunk a politizálás, amit mindenki gyakorol. Az igaz, hogy ez az aktív politikusoknak hasznos, és csak a többieknek káros, akiken gyakorolják.

Romániában azt mondja az ember magában: ha már annyit dolgozom, akkor élvezzem a munkám eredményét! És sokat dolgozunk. Hetente több mint 40,8 órát az európai uniós 37,4 órájával szemben. De milyen rosszul! Nálunk szinte a legkisebb az egy főre eső nemzeti jövedelem. Aztán ,,ha szegények vagyunk is, de jól élünk" (torkosság) alapon a román állampolgár fizetése nagy részét élelemre és élvezeti cikkekre költi. Ez is egy újabb népszokás. Gyakran előfordul, hogy túlvásároljuk magunkat, és ezért sok élelem kerül a kukába. Ez is bűn! De ebben sem tudjuk elkerülni a régebbi EU-s országokat. Angliában tízmilliárd angol font értékű élelmet dobnak a kukába. Nem csoda, ha tőlünk olyan sokan mennek el oda kukázni. Izraelben egy mami új ágybetétet kapott, ezért a régi matracot a szemétbe dobta a benne gyűjtögetett egymillió dollárral együtt. Mire észbe kapott, már elvitték a szemetesek. Mi inkább megesszük az élelmet, amit veszünk, még ha nem is igazán kell. Különösen így ünnepekkor. Ezt sokszor helyben bünteti a Fennvaló vagy a természet gyomorrontás vagy epekrízis formájában. Ezért sokan mennek a templom mellett kórházba, egy jó kiadós gyomormosásra.

Másik népszokás az ajándékozás. A megajándékozottak sokszor kapnak számukra hasznavehetetlen ajándékokat. Pedig a lehetőségek végtelenek. Pihent agyúak sok hülye ötlettel előálltak az idén is. Például lehet már ajándékozni jó ismerősöknek disznóinfluenza elleni készletet: disznó alakú szappannal, sonka formájú sebtapasszal, és sonkából kihúzott fogselyemmel. Másik nagyszerű dolog a mentőmellény golflabdák számára, arra az esetre, ha esetleg az elütött golflabda vízbe esne. De van böfögő söralátét is, amelyik világít, és 18 méterről észrevehető. Ez azoknak hasznos, akik elfelejtették, hová tették le a sörüket. Nemhiába: nagy az Isten állatkertje!

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1100
szavazógép
2009-12-29: Közélet - x:

Zarándoklat Menyőbe

Tőkés László áldása a menyői református templomban
Menyői zarándoklattal zárult a 1989-es események 20. évfordulójára szervezett Forradalmi Emlékév. Tőkés Lászlót Temesvárról feleségével együtt ebbe a szilágysági kis faluba kényszerítették 1989. december 17-én, hogy a napokon át tartó kihallgatások után itt, a karhatalom által elzárt faluban érje őket az örömhír: megbukott a kommunista rezsim.
2009-12-29: Belföld - x:

Hírsaláta

A MAGYAROK JOBBAN BECSÜLIK A SZABADSÁGOT. Traian Băsescu mindenképp nyert volna, függetlenül az RMDSZ, Szász Jenő vagy Tőkés László ajánlásától. Mégpedig azért, mert a kisebbségben élő magyarok a románoktól eltérően nem felejtik el a múltat. A republikánusokhoz közel álló amerikai tanácsadó cég, a Marsh Copsey megrendelésére nemrég végzett közvélemény-kutatás szerint a magyarok sokkal jobban becsülik a forradalom során megszerzett szabadságot, mint a kommunizmus iránt nosztalgiázó románok. Kelemen Hunor választóinak 69,2 százaléka véli úgy, hogy a régi rezsim megdöntése az ország hasznára vált, 84,6 százalék utasítja el a visszatérést a Ceauşescu-éra szokásaihoz, 61,5 százalékuk számára pedig az élet könnyebb a demokráciában, mint volt ’89 előtt. (Evenimentul zilei)