Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. december 29., kedd, Belföld
Bűnbandát fogtak el

A ciorogârlai ügyben őrizetbe vett tizenöt személy közül hatan részt vettek a fegyverlopásban, a bizonyítékok megfelelnek a genetikai profilnak — jelentette ki tegnap Codruţ Olaru. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) vezetője szerint a vizsgálat nem csupán a fegyverlopás ügyében jár el, hiszen a bűnbanda tagjai erőszakos bűncselekményekkel, kábítószer-kereskedelemmel, sőt, gyilkossággal is gyanúsíthatók.

Olaru szerint a bűnbanda tagjainak egy része egy nagy mennyiségű drogszállítmány szállítását készítette elő. A hatóságok 124 kilogramm heroint foglaltak le, a szállítmány értéke több mint hétmillió euró. ,,A csoport tagjai a mai nap folyamán akarták útnak indítani a kábítószer-szállítmányt, valószínűleg Hollandiába" — nyilatkozta Olaru. A DIICOT vezetője szerint a ciorogârlai raktárból ellopott fegyverekből harmincötöt sikerült megtalálniuk. Találtak azonban további három más lőfegyvert, illetve muníciót is, melyeket a banda tagjai máshonnan szereztek be. Tegnap a fővárosi bíróság a tizenöt őrizetbe vett személyből tizennégyet huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezett.

Drágul a villamos energia

Az infláció mértékében január elsejétől 3,5—4 százalékkal nő a lakosság és a cégek által fizetendő villamosenergia-ár — nyilatkozta tegnap Petru Lificiu. Az országos energiaszabályozó hatóság elnöke szerint 2009-ben nyolc százalékkal csökkent a villamos energia fogyasztása az előző évhez képest. A hatóság úgy döntött ugyanakkor, hogy legalább 2010 közepéig a jelenlegi szinten tartják a földgáz árát.

Beoltatta magát az egészségügyi miniszter

Cseke Attila tegnap reggel beoltatta magát a H1N1-influenza ellen. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor felhívta a lakosság figyelmét, hogy használja ki az állam biztosította lehetőséget, és ingyen oltassa be magát az új influenza vírusa ellen. ,,Romániában ingyenes az oltás, míg Magyarországon a nem veszélyeztetett kategóriákba tartozó személyeknek fizetniük kell a vakcináért. Nagy lehetőséget jelent ez, és tudatában kell legyünk annak, hogy ez az egyetlen módszer a betegség megelőzésére" — hangsúlyozta a miniszter. Kifejtette, voltak olyanok, akik elutasították az oltást, de az egészségügyi tárca folytatja a tájékoztató kampányt. Cseke Attila ugyanakkor bejelentette, 5512 újinfluenza-esetet regisztráltak Romániában, negyvenkilenc esetben a vírus szövődményei halált okoztak.

Lavinaveszély

A Dél-erdélyi Regionális Meteorológiai Központ szebeni jelentése szerint az egytől ötig terjedő skálán hármas fokú a lavinaveszély a Fogarasi-havasokban, jellemzően 1800 méter fölött. A Bâlea-tónál tegnap este 53 centiméteres volt a hótakaró. A figyelmeztetés ma este 20 óráig érvényes. A hegyimentők felkérik a turistákat, hogy ne hagyják el a menedékházak környékét. ,,A múlt héten meleg volt a Bâlea-tónál, a hó elolvadt. Amikor azonban a levegő lehűlt, vastag jégtakaró képződött. Az elmúlt 24 órában friss hó hullt, amely azonban nem tapad meg jól a jégtakarón, emiatt fennáll a lavinaveszély, a hegyek rendkívül csúszósak. A turisták ne hagyják el a felvonó és a menedékházak környékét, és ne próbáljanak gyalog nekivágni a lefelé vezető útnak abban az esetben, ha a nagy szél miatt a felvonó esetleg nem működik" — figyelmeztetett Virgil Grosaru, a kerci hegyimentő-szolgálat képviselője.

Ötvenmillió büntetés

A Román Útügyi Hatóság az év első tizenegy hónapjában 228 937 gépkocsit ellenőrzött, tizennégy százalékkal többet, mint 2008 hasonló időszakában, és összességében 50,62 millió lej bírságot rótt ki. A tavalyi év első tizenegy hónapjában 39,94 millió lejre büntették az autósokat. A hatóság által ellenőrzött gépkocsik közül 189 967 áruszállító, 36 300 pedig személygépkocsi volt. A hatóság képviselői ugyanakkor 1794, a sofőriskolák tulajdonában levő autót ellenőriztek. Tavalyhoz képest megháromszorozódott a hatóság által visszavont vagy felfüggesztett hajtási engedélyek száma, összesen 564 ilyen esetet regisztráltak. A hatóság a szállításügyi tárca fennhatósága alatt áll, és főként a közszállítás terén tevékenykedő cégeket ellenőrzi.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 406
szavazógép
2009-12-29: Belföld - x:

Hírsaláta

A MAGYAROK JOBBAN BECSÜLIK A SZABADSÁGOT. Traian Băsescu mindenképp nyert volna, függetlenül az RMDSZ, Szász Jenő vagy Tőkés László ajánlásától. Mégpedig azért, mert a kisebbségben élő magyarok a románoktól eltérően nem felejtik el a múltat. A republikánusokhoz közel álló amerikai tanácsadó cég, a Marsh Copsey megrendelésére nemrég végzett közvélemény-kutatás szerint a magyarok sokkal jobban becsülik a forradalom során megszerzett szabadságot, mint a kommunizmus iránt nosztalgiázó románok. Kelemen Hunor választóinak 69,2 százaléka véli úgy, hogy a régi rezsim megdöntése az ország hasznára vált, 84,6 százalék utasítja el a visszatérést a Ceauşescu-éra szokásaihoz, 61,5 százalékuk számára pedig az élet könnyebb a demokráciában, mint volt ’89 előtt. (Evenimentul zilei)
2009-12-29: Közélet - x:

Maradnak a magas adók (Sepsiszentgyörgy) — Váry O. Péter

Nincs lehetősége a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi önkormányzati frakciójának a jövő évi helyi adókat és illetékeket megszabó, december elején elfogadott tanácshatározat módosítására, a hosszadalmas procedúra — harmincnapos lakossági tájékoztatási kötelezettség — miatt ebben az évben nem kerülhetne napirendre, emiatt tárgytalanná válik a kezdeményezés.