SepsiszentgyörgyMaradnak a magas adók — Váry O. Péter

2009. december 29., kedd, Közélet

Nincs lehetősége a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi önkormányzati frakciójának a jövő évi helyi adókat és illetékeket megszabó, december elején elfogadott tanácshatározat módosítására, a hosszadalmas procedúra — harmincnapos lakossági tájékoztatási kötelezettség — miatt ebben az évben nem kerülhetne napirendre, emiatt tárgytalanná válik a kezdeményezés.

A polgári frakció a 2010-es adók csökkentését vagy legalább idei szinten tartását szerette volna elérni, véleményük szerint ugyanis az adószinteket meghatározó városvezetés figyelmen kívül hagyta a város gazdasági helyzetét, a lakosság fizetőképességét. Így az adók, illetékek zömét a törvény engedte maximális húsz százalékkal növelték, a cégek esetében az ingatlanadót a leltári érték 1,2 százalékára, holott éveken át az egy százalékot alkalmazta a város (ebben az esetben a vonatkozó jogszabály 0,25—1,5 százalék közötti emelést ír elő).

Kifogásolják azt is, hogy a határidős befizetések — év elején egy összegben törlesztett adó — esetében nem alkalmazták a legnagyobb kedvezményadási lehetőséget, csupán január hónapra, aki februárban fizet egész évre, csak hét-, a márciusban fizetők meg már csak ötszázalékos kedvezményben részesülhetnek.

Az MPP a december eleji tanácsülésen javasolta az adók tízszázalékos csökkentését a város polgárai számára, az ülésen közölték, az általános csökkentés nem kivitelezhető (utólag kiderült azonban, hogy néhány adónem esetében megvalósítható lett volna). Ezt követően az adók szinten tartását kezdeményezték, ezt az RMDSZ-frakció és a románok szövetsége leszavazta. Az MPP értesülései szerint az országban nagyon sok helyen — például Temesváron, Brassóban — nem emelték a helyi adót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1854
szavazógép
2009-12-29: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Bűnbandát fogtak el
A ciorogârlai ügyben őrizetbe vett tizenöt személy közül hatan részt vettek a fegyverlopásban, a bizonyítékok megfelelnek a genetikai profilnak — jelentette ki tegnap Codruţ Olaru. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) vezetője szerint a vizsgálat nem csupán a fegyverlopás ügyében jár el, hiszen a bűnbanda tagjai erőszakos bűncselekményekkel, kábítószer-kereskedelemmel, sőt, gyilkossággal is gyanúsíthatók.
2009-12-29: Közélet - x:

Kálnoki kislány nyerte hét ország mesemondó versenyét — Fekete Réka

Gödri Apolka mesét mond
A nyolcéves kálnoki Gödri Apolka Benedek Elek A macska meg az egér című meséjével megnyerte a Heted7Ország mesemondó verseny fődíját és a stúdióközönség díját. A sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola második osztályos tanulóját édesanyja készítette fel a vetélkedőre, ami nem volt szokatlan Apolkának, hisz óvodás korától mesét és verset mond otthon és versenyeken, jelenlegi eredményét több dicséret és díj előzte meg.